Cinematografia, ca mediu cultural, a fost intotdeauna preocupata de spiritualitate. Fie ca imbraca forma ideologiilor religioase conventionale, fie ca au o abordare mai ampla, filmele incearca si de cele mai multe ori reusesc sa descopere ce anume ii face pe oameni sa vibreze in sens spiritual.
Unele sunt evocari cinice ale dictonului latin homo homini lupus, in vreme ce altele poarta mesaje induiosatoare privind bunatatea de zi cu zi, care poate ca nu izvoraste neaparat din spiritualitatea individului, dar in mod cert este strans legata de aceasta, asa cum par sa demonstreze exemplele urmatoare.
Inchisoarea ingerilor (1994)
„Aici incerci sa-ti ocupi timpul fie traind, fie murind”, spune personajul Red, interpretat de Morgan Freeman, in deja clasicul „The Shawshank Redemption” (tradus la noi ca „Inchisoarea ingerilor”). Desi capodopera regizata de Frank Darabont nu face referiri deschise la spiritualitate, ea este cu siguranta o minunata poveste despre natura sperantei si despre pastrarea credintei chiar si cand aproape ca nu mai ai sorti de izbanda. Tim Robbins, Freeman si Clancy Brown fac un joc excelent intr-un film care reuseste sa fie inaltator, in ciuda subiectului uneori sumbru.
Scara lui Iacob (1990)
Probabil ca este ceva in infatisarea sau in firea lui Tim Robbins care-i determina pe regizori sa-l distribuie cu precadere in filme cu mesaj spiritual. „Scara lui Iacob” este un film mult mai sumbru decat „Inchisoarea ingerilor”, dar nu mai putin impresionant in ceea ce priveste explorarile spirituale.
Filmul reprezinta o sfasietoare calatorie in compania unui veteran din Vietnam terorizat de propriii sai demoni si care incearca sa se reconcilieze cu trecutul. Povestea unui fost soldat si in acelasi timp a unui parinte distrus de o tragedie familiala. Halucinatiile care-i pun in pericol sanatatea si chiar viata exercita o teroare excelent etapizata de regizorul Adrian Lyne.
Viata lui Pi (2012)
Regizor controversat, avand la activ filme de Oscar, ca „Brokeback Mountain” si „Viata lui Pi”, dar si pelicule facile, desfiintate de critici, ca „Gemini Man” sau „Hulk”, Ang Lee nu lasa pe nimeni indiferent. Si este clar ca „Viata lui Pi” reprezinta o bijuterie filosofica, transpusa pe marele ecran.
Disecand natura povestirii si modul in care fiinta umana abordeaza religia, filmul captiveaza in primul rand prin firul epic adesea surprinzator si prin excelenta prestatie a actorului principal, Del Patel, dar nu in ultimul rand prin efectele speciale create pe computer, care dau naturalete infricosatoare celuilalt „personaj”, tigrul Richard Parker.
Matrix (1999)
Ca si Ang Lee, fratii Lana si Lilly Wachowski au avut, in domeniul regiei, o atitudine fluctuanta, desi nimeni nu poate contesta ca marea lor capodopera ramane trilogia „Matrix”. Explorand teme ca realitatea, moralitatea si identitatea umana, pelicula reprezinta un film de actiune care te tine cu sufletul la gura, dar in acelasi timp si o excursie filosofica menita sa te puna pe ganduri.
Primul contact (2016)
Cele mai bune filme spirituale inteleg si recunosc faptul ca spiritualitatea si stiinta sunt inexorabil legate – iar acesta este si cazul superbei creatii regizate de Denis Villeneuve, „Arrival” (Primul contact). „Invazia” extraterestra nu este, propriu-zis, o invazie cu monstruleti mai mult sau mai putin simpatici, cum sunt prezentati in atatea alte filme.
De fapt, creaturile care vin pe Pamant vor doar sa comunice, insa sistemele lor lingvistice sunt atat de straine omenirii incat dialogul nu poate avea loc cu usurinta. Filmul abordeaza cu subtilitate subiecte spinoase, precum moartea, natura liniara a timpului si necesitatea dialogului dintre fiinte – umane sau nu.
GABRIEL TUDOR
Comentarii