Cea de-a V-a editie a Festivalului Cultural Latino-American se desfasoara în perioada 2-6 octombrie, la sediile din strada Nicolae Cretulescu 8 si din Calea Grivitei ale Muzeului National al Literaturii Române (MNLR).
Programul evenimentului, organizat de MNLR, cu sprijinul Ambasadei Argentinei, Ambasadei Chile, Ambasadei Cubei, Ambasadei Mexicului si al Ambasadei Peru în România, include peste 15 evenimente, de la proiectii de filme, la expozitii de fotografie, ilustratie sau reproduceri de gravuri, la concerte si lecturi publice, la care publicul are acces gratuit, transmite Agerpres.
Editia din acest an a Festivalului Cultural Latino-American include o expozitie organizata de Ambasada Argentinei la sediul din Calea Grivitei nr. 64-66 al MNLR, care prezinta zece fotografii cu tema „Gauchos”, cunoscutii cowboy argentinieni, si o alta, propusa de Ambasada Chile, care reuneste zece lucrari grafice ale artistului Claudio Gay despre Chile colonial. De asemenea, la mansarda MNLR din strada Nicolae Cretulescu nr. 8, publicul poate vizita expozitia de reproduceri ale unor gravuri din secolul al XIX-lea ale artistului Eduardo Laplante, care se regasesc la Muzeul National al Cubei, despre vechile „Ingenios” (fabrici de prelucrare a trestiei de zahar), iar la demisolul MNLR din acelasi sediu, o expozitie realizata de Clubul Ilustratorilor în parteneriat cu Institutul Cervantes din Bucuresti, intitulata „Padurea de texte si imagini”, care reuneste lucrarile a 40 de ilustratori români.
Începând din 3 octombrie, la sediul din strada Nicolae Cretulescu nr. 8 al MNLR vor fi prezentate peste zece proiectii de filme, de la documentare la filme de arta dedicate unor personalitati ale vietii culturale latino-americane, precum cel dedicat memoriei scriitoarei chiliene Gabriela Mistral, ori la filme semnate de regizori celebri precum Guillermo del Toro si pâna la filme recompensate cu premii importante, recenzate elogios în întreaga lume si prezente la cele mai importante festivaluri.
Cu ocazia sarbatoririi a 100 de ani de la aparitia cartii „Douazeci de poeme de iubire si un cântec de disperare”, semnata de poetul chilian Pablo Neruda, lau-reatul Nobelului literar în anul 1971, în cadrul festivalului va fi lansata editia în limba româna, în traducerea lui Dan Munteanu Colan, aparuta la Editura Vellant.
Printesa Circului
Spectacolul „Printesa circului”, în regia lui Beatrice Rancea, revine pe scena Teatrului National de Opereta si Musical „Ion Dacian” pe 5 octombrie, dupa 30 de ani, informeaza Agerpres.
Printesa Circului (titlul original în germana: „Die Zirkusprinzessin”) este o opereta în trei acte compusa de Emmerich Kálmán pe un libret scris de Julius Brammer si Alfred Grünwald, a carui premiera a avut loc în data de 26 martie 1926 la Theater an der Wien din Viena. Actiunea operetei se desfasoara în jurul misteriousului personaj „Mister X”, caruia nimeni nu îi cunoaste adevarata identitate, el purtând întotdeauna o masca.
În realitate, el este Printul Fedja Palinski care a fost alungat si dezmostenit de unchiul sau deoarece s-a îndragostit de viitoarea sotie a acestuia, printesa Fedora, o frumoasa si tânara parizianca. Dupa ce Fedora Palinska a ramas vaduva, aceasta a plecat la Paris, iar Printul Fedja Palinski intra în lumea circului, devenind misteriosul Mister X si totodata atractia principala a spectacolelor.
„Printesa Fedora si Mister X fac sa vibreze coarda sentimentala a publicului, cu ariile de o sensibilitate aparte si interpretarile de înalta tinuta vocala si artisti-ca. Linia dinamica si amuzanta a spectacolului este trasata de aparitiile personajelor Tony Shlumberger si de a sa Miss Mable, care ofera veritabile numere de musical, cu coregrafii si scenografie demne de o mare productie. De un comic molipsitor este secventa din actul III, în care se întâlnesc cele mai spumoase personaje, iar doamna Shlumberger, detinatoarea hotelului Arhiducele Karl de la Viena, culege aplauze furtunoase în duetul cu loialul Pelikan”, se arata în descrierea spectacolului.
Urmatoarele reprezentatii sunt programate pe 26 octombrie si 14 noiembrie, iar biletele s-au pus în vânzare pe ticketstore.ro, opereta.ro si la casa de bilete a Teatrului National de Opereta si Musical „Ion Dacian”.
NICUSOR DINCA
Comentarii