Moda „copiilor-actori” a debutat in America in perioada interbelica, odata cu prezenta, pe marele ecran, a unor micuti inzestrati cu talente uriase, precum Shirley Temple sau Jackie Coogan. Dar ea a continuat si dupa razboi, unul dintre cei mai apreciati copii-minune fiind Jodie Foster, nominalizata la Oscar cand avea doar 14 ani. Spre deosebire insa de majoritatea acestor copii, care, ajunsi la varsta adulta, nu au confirmat sperantele puse in ei, Jodie chiar le-a depasit, devenind ulterior una dintre cele mai apreciate actrite de la Hollywood.
Muzica, publicitate sau film?
Numele ei adevarat este Alicia Christian Foster, dar in copilarie toti obisnuiau sa o strige pe fetita nascuta la 19 noiembrie 1962 Jo. D. – de la Josephine D., prenumele celei mai bune prietene a mamei sale, fata de care micuta facuse o veritabila pasiune fetisista! De o inteligenta rar intalnita – a invatat sa citeasca la nici 4 ani! – dublata de o dragalasenie pe masura, Jodie a atras inca de la o varsta frageda atentia producatorilor de reclame. La trei ani a jucat intr-o reclama la crema de protectie impotriva razelor solare, reclama mult indragita la vremea respectiva – un catel o alearga pe plaja pe Jodie si ii da jos pantalonasii dezvaluind un fundulet nostim. Vor urma zeci de alte reclame, la cele mai diverse produse, de la iaurturi la jucarii, pana la prima aparitie TV, in emisiunea The Doris Day Show, pentru ca debutul in film sa si-l faca in pelicula Teroarea de pe munte, din 1970, pelicula urmata de alte productii Disney.
Foster a urmat Liceul Francez din Los Angeles si, in adolescenta, si-a petrecut mult timp in Franta – ea fiind o vorbitoare excelenta a limbii franceze si o mare iubitoare a literaturii, obtinand, de altfel, diploma de absolvire Magna Cum Laude a Universitatii Yale. Interesant e faptul ca, desi cocheta cu platourile de filmare, in adolescenta Jodie parea mai degraba interesata de muzica, ea inregistrand, in 1977, un album bilingv de cantece, trei dintre piesele pe care tanara le interpreta in franceza fiind incluse pe coloana sonora a filmului Moi, fleur bleue, in care Jodie a jucat.
Incidentul Hinckley
Anul ei de gratie a fost insa 1976, cand joaca in trei filme, desi nu avea inca 14 ani: Taxi Driver, Bugsy Malone si Freaky Friday. Nominalizata la Oscar pentru prima dintre aceste pelicule, ea va castiga in 1977 doua premii ale Academiei Britanice de Film, un BAFTA pentru debut si altul pentru cel mai bun rol feminin secundar in Bugsy Malone, respectiv Taxi Driver. Figura ei a devenit si mai celebra in urma unui incident fara legatura cu performantele actoricesti. Un individ pe nume John Hinckley Jr. a facut o obsesie pentru Foster, dupa ce i-a urmarit de nenumarate ori prestatia in Taxi Driver, si a inceput sa-i scrie misive de amor, sa-i telefoneze si sa-i promita ca va face, pentru a-si dovedi dragostea, „un lucru nemaivazut”. Pe 30 martie 1981, el a incercat sa-l asasineze pe presedintele Ronald Reagan, motivand ca iubirea fata de Jodie Foster il impinsese la acest gest, desi actrita, chemata ca martor la procesul lui, a declarat ca nu avusese nici o legatura cu Hinckley.
Un alt individ, Edward Richardson, a incercat sa o asasineze, dar se va preda ulterior politiei, marturisindu-si intentia si declarand ca „n-am putut ucide ceva atat de frumos”. Aceste incidente au afectat-o serios pe tanara actrita, care timp de aproape un an nu a mai putut onora nici un angajament pe platourile de filmare. Abia odata cu filmul Svengali, in care a jucat alaturi de Peter O’Toole, ea si-a recapatat increderea in sine, descoperind, dupa cum marturisea intr-un interviu acordat revistei Esquire, „frumusetea jocului”.
Un talent coplesitor
Spre deosebire de alti copii-actori, precum Shirley Temple, Tatum O’Neal sau Drew Barrymore, trecerea la rolurile de adulti s-a facut fara probleme in cazul lui Jodie Foster, chiar daca primele filme n-au fost si succese comerciale. Va urma insa consacrarea deplina: pentru rolul Sarah Tobias, o tanara ce cade victima unui viol in grup, in filmul Acuzata, Jodie primeste Oscarul, in 1988.
In 1991 se va bucura de un extraordinar succes interpretand rolul unei agente FBI, in thrillerul Tacerea mieilor, film care va fi rasfatatul Oscarurilor, in acel an, permitandu-i astfel lui Jodie sa devina prima actrita din istorie care a luat doua premii Oscar pana la varsta de 30 de ani. Dornica sa se implice si in alte sfere ale cinematografiei, actrita devine regizoare si in 1991 isi face debutul, in aceasta calitate, cu Little Man Tate, inspirat din propria viata. In Nell (1994), realizat tot de ea, Jodie Foster joaca rolul unei femei care se izoleaza de oameni, intr-o padure, si inventeaza o limba bizara. Pelicula, desi nu a avut mare succes comercial, a fost ovationata de critici si ii va aduce artistei inca o nominalizare la Oscar.
Dupa Contact (1997) si Ana si regele (1999), Jodie a refuzat sa joace intr-o noua serie din Tacerea mieilor, in ciuda salariului exorbitant ce-i fusese oferit, preferand sa detina rolul principal in exceptionalul thriller Panic Room. Un alt hit international a fost Inside Man, unde a evoluat alaturi de Denzel Washington si Clive Owen, iar pentru rolul din The Brave One (2007) a primit a sasea nominalizare la Globurile de Aur. La ora actuala, Jodie Foster lucreaza la o biografie a controversatei regizoare germane Leni Riefenstahl, a carei personalitate, a recunoscut ea, „o fascineaza”. Firesc, am adauga noi, de vreme ce marile spirite se intalnesc…
GABRIEL TUDOR
Comentarii