Pentru actualul sezon rece, medicii nu prognozeaza aparitia unor amenintari majore la adresa sanatatii noastre. Cu toate acestea, ca de fiecare data, este nevoie de ajutarea organismului in activitatea lui permanenta de preintampinare a potentialelor afectiuni. Vorbim, desigur, despre pastrarea si marirea imunitatii, care reprezinta capacitatea unui organism de a lupta impotriva agentilor patogeni ce pot cauza alterari ale starii de sanatate. Atunci cand rezistenta organismului sau imunitatea este scazuta, bacteriile si virusii ataca organismul, generand diferite afectiuni.
Vitaminizarea este esentiala
Putem lupta impotriva bacteriilor si a virusilor cu antibiotice, antiinflamatoare, vaccinari, insa acestea nu corecteaza o imunitate deficitara „cu vechime”, iar acest fapt se reflecta in recidivele care apar in mod constant. O imunitate scazuta determina o receptivitate crescuta la infectii – respiratorii, digestive, cutanate (de tipul alergiilor) etc. Afectiunile respiratorii sunt unele dintre cele mai frecvente imbolnaviri in timpul sezonului rece, pornind de la banala raceala si pana la gripa. Cauza principala de imbolnavire este in general lipsa aportului necesar de vitamine pentru ca organismul sa poata combate aceste boli. Se recomanda in acest scop, pe durata sezonului rece, consumul de fructe bogate in vitamine (citrice, mere, struguri) sau utilizarea de suplimente nutritive pentru a conferi sistemului imunitar elementele necesare.
O alta categorie de afectiuni ce pot surveni in timpul sezonului rece sunt cele urologice, ginecologice, in special cele legate de vezica urinara si de tractul urinar inferior, cauzate in principal de sensibilitatea la frig a vezicii urinare care reactioneaza prin contractie excesiva. Efectul se manifesta cu simptomele unei cistite microbiene, urinari frecvente insotite uneori chiar de hematurie (urinari cu sange), usturime la urinare, dureri in abdomenul inferior vezicii urinare. In cazul acestor boli, automedicatia cu antibiotice este in principiu contraindicata, netratarea completa putand modifica germenii astfel incat sa le creasca imunitatea in fata tratamentelor si sa devina mai agresivi.
„Lupta” nu inceteaza niciodata
Construirea unui sistem imunitar puternic trebuie sa reprezinte o prioritate pe termen lung pentru fiecare dintre noi. Este nevoie de o ingrijire zilnica a propriului organism, printr-o dieta corespunzatoare. Acest lucru nu trebuie facut doar in momentele de slabiciune, pe care le resimtim atunci cand se instaleaza oboseala, diverse infectii, raceli sau alergii. Temperaturile scazute, umiditatea crescuta, vantul si zapada sunt doar cativa dintre factorii care ne dau de furca in sezonul rece. Nu doar racelile si virozele sunt singurele boli care ne incomodeaza in aceasta perioada, ci si alte afectiuni mai complexe pot apare in aceasta perioada datorita scaderii imunitatii organismului.
Nutritionistii afirma in unanimitate ca alimentatia fiecaruia dintre noi este o reflectare a firii noastre. Potrivit acestora „suntem ceea ce mancam”, deoarece atunci cand mancam consistent si sanatos, oferim organismului materia prima necesara pentru reconstruirea imunitatii, insa atunci cand ne incarcam cu alimente grele, nu facem decat sa ne dezechilibram organismul. Aproape invariabil se afirma ca infectiile sunt mai frecvente la pacientii diabetici decat la cei sanatosi, afirmatie sustinuta de numeroase studii experimentale, care au aratat scaderea functiei leucocitelor (celule sangvine responsabile de apararea antiinfectioasa) si afectarea circulatiei tesuturilor, ducand la scaderea capacitatii lor de refacere dupa boala. Infectiile constituie o cauza frecventa de decompensare metabolica (cresterea nivelului glicemic), in tara noastra ocupand locul intai pe lista factorilor ce induc complicatii acute ale diabetului. Relatia diabetului cu infectia este bidirectionala: diabetul favorizeaza infectia, iar infectia induce si intretine un dezechilibru metabolic prelungit.
Gripa si diabetul – o pereche potential fatala
Caracteristica sezonului rece este infectia gripala, o boala cauzata de virusul gripal tip A sau tip B. Evolutia infectiei gripale este sezoniera. Sezonul in care apare cel mai frecvent este cel rece, predominand lunile octombrie-decembrie, adesea se poate extinde si in lunile ianuarie-martie. Gripa, in forma medie, duce la incapacitate de munca, iar gripa grava (pneumonie sau meningita) sau complicata microbian poate duce la deces. Gripa se poate manifesta prin febra, frison, cefalee, dureri musculare, rinoree si tuse. La copil pot sa apara greata si diaree. Pacientul diabetic este predispus la a contacta mai usor boala si de a face mai frecvent complicatii. Dintre complicatii, enumeram: pneumonie, deshidratare cu insuficienta renala acuta, insuficienta cardiaca si complicatii acute diabetice (coma ceto-acidozica si coma hiperosmolara). De aceea, la pacientul diagnosticat cu diabet zaharat, vaccinarea antigripala in sezonul rece este o indicatie specifica. Este recomandata vaccinarea mai ales a diabeticilor care dezvolta boli pulmonare, boli cardiace, boli renale sau a persoanelor varstnice. Vaccinarea reprezinta singura modalitate de control efectiv al infectiilor virale, prin administrarea vaccinurilor la indivizii susceptibili.
Putem folosi pentru stimularea activitatii sistemului imunitar echinaceea, produse care contin zinc deoarece acesta este un element-cheie in mentinerea integritatii organismului. Este bine sa consumam uleiurile extrase din seminte sau din alune nerafinate, presate la rece. Uleiurile din seminte de in, de dovleac, precum si cele din alune contin doi acizi esentiali: acidul linoleic Omega 6 si acidul alfa linoleic Omega 3, importanti in intarirea functiei imunitare. Proteinele (si partile lor constitutive – opt aminoacizi esentiali pentru sanatate) pot fi procurate din: carne slaba, peste, produse lactate, fara grasimi, dar si din fasole, linte, nuci si seminte. Deficitul de proteine are efecte negative asupra intregului sistem imunitar. Pana la urma apa este cea mai importanta substanta nutritiva pentru organism deoarece toate functiile organismului – inclusiv functia imunitara – se bazeaza pe rolul apei. Cum bine se stie, este mai usor sa prevenim decat sa tratam.
Principalele recomandari vizeaza modul de alimentatie pentru ca este evident ca nimic nu ne poate influenta sanatatea in mai mare masura decat ceea ce mancam. Dar nici activitatea fizica, odihna, renuntarea la vicii nu trebuie neglijate daca vrem sa trecem fara pastile de aceasta iarna. Pentru a intari sistemul imunitar trebuie sa ne hranim cat mai sanatos, deoarece avem nevoie de resurse energetice pentru producerea anticorpilor, trebuie sa consumam citrice, mere, legume verzi, usturoi, miere si multe ceaiuri.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii