As incepe acest text intr-un mod mai putin obisnuit, invitandu-va sa admirati (pe Internet, evident) colectiile de desene si picturi ale unuia dintre cei mai fabulosi creatori de benzi de desene si afise artistice ale secolului XX. Este vorba despre unul dintre creatorii mei preferati de vise, unul dintre acele talente exceptionale care trezeste copilul din fiecare privitor si-l face sa creada ca este un locuitor al lumii eroilor de poveste. Caci obsesia artei lui Frank Frazetta este taramul eroilor moderni de ambe sexe, in care barbatii si femeile au invadat stadioanele atletilor de pe Olimp.
Mi-as fi dorit ca opera lui Frazetta sa innobileze cartile de basm ale copilariei, pentru a aprinde mai eficient imaginatia infantila. Dar acest mare artist al veacului trecut s-a adresat maturilor, carora le-a facilitat evadarile pe taramul fantasticului. Aceasta este si eticheta fundamentala a artistului – pictor al domeniului fantastic. Frank Frazetta s-a nascut la New York, in 1928 si a murit in 2010. Din pacate, disparitia lui in luna mai a acestui an l-a readus in actualitate intr-un mod mai putin fericit. Un litigiu intre copiii sai a scos la lumina un conflict de interese exploziv: opera sa sa fie scoasa la vanzare sau sa fie pastrata in muzeul omagial? Fiul sau cel mai mare a furat pur si simplu o parte din lucrari, tocmai pentru a le feri de comercializare. In cele din urma, conflictul s-a aplanat pe cale amiabila.
Un astfel de visator creator de vise nu putea sa aiba decat o copilarie marcata de la varsta de opt ani de dorinta de a desena tot ceea ce-i trecea prin minte. Observandu-i talentul precoce, parintii l-au dat la Brooklyn Academy of Fine Arts inca de la opt ani, insa el isi aminteste ca acolo nu a invatat mai nimic. Abia la cincisprezece ani intra in atelierul unor experti in arta benzilor desenate (Baily si Giunta), care-l ajuta sa-si exprime din ce in ce mai convingator talentul si imaginatia. Asa ajunge viitorul mare artist sa fie cunoscut si chemat sa ilustreze reviste si carti si chiar sa inventeze povesti cu supereroi.
Aceasta va fi si emblema operelor sale de maturitate: supereroi in actiune, superjustitiari care vin in sprijinul adevarului si al dreptatii celor multi. Din acel moment al afirmarii inca de la douazeci de ani, Frazetta isi scoate un „z” din semnatura pentru ca numele sau sa nu mai fie atat de „zimtos” si sa fie mai pe placul cititorilor sai. Lucrarile sale, foarte bine primite de public, lanseaza personaje fabuloase de genul Tarzan, Conan Distrugatorul si Johnny Comet, prin care Frazetta se distinge de alti autori de benzi desenate. Musculatura barbatilor si femeilor deopotriva este exceptionala, de parca toate personajele sale sunt descendente ale lui Hercule. In termeni moderni, parca toate sunt consumatoare de steroizi si-si petrec viata in salile de forta.
Altfel privind lucrurile, am putea spune ca musculatura care l-a pasionat si pe Michelangelo in capodoperele sale – inclusiv in Capela Sixtina – este preluata de Frazetta si dusa la paroxism. O data cu succesul de autor de arta fantastica, acest maestru al basmelor moderne si-a facut intrarea la Hollywood, fiind solicitat sa creeze afise pentru filme de mare audienta. Primul mare succes a fost cu „What’s new, pussy cat?” (cu Peter Sellers, Peter O’Toole, Ursula Andress, 1965), care i-a dus reputatia la apogeu… In ultimii ani ai vietii, minunatul desenator in penita s-a ambitionat sa lucreze cu mana stanga, fiind coplesit de o boala iremediabila. Anul 2010 a fost unul de doliu pentru arta fantastica, din cauza disparitiei sale. Mai consemnam ca una din lucrarile cu „Conan Distrugatorul” s-a vandut recent cu 1,5 milioane de dolari.
PAUL IOAN
Comentarii