Romanul epistolar „Legaturi periculoase”, scris în 1782 de Choderlos de Laclos, a fascinat cea de-a 7-a arta, de vreme ce subiectul a fost reluat în nenumarate versiuni pentru marele ecran. Sa ne amintim câteva dintre acestea:
1960.
Romanul epistolar „Legaturi periculoase”, scris în 1782 de Choderlos de Laclos, a fascinat cea de-a 7-a arta, de vreme ce subiectul a fost reluat în nenumarate versiuni pentru marele ecran. Sa ne amintim câteva dintre acestea:
1960. FranTa
Titlul original: „Les Liaisons Dangereuses”n Regizor: Roger Vadimn Durata: 1h45n Epoca în care este plasata actiunea: anii 1960
Distributie: Gérard Philipe (Valmont), Jeanne Moreau (Juliette de Merteuil), Annette Vadim (Marianne), Jeanne Valérie (Cécile), Jean-Louis Trintignant (Danceny), Simone Renant (Mme Volanges) si Boris Vian (Prévan)
Ecouri: Filmul lui Roger Vadim a declansat un mare scandal imediat dupa lansare, ca de altfel si romanul aparut la sfârsit de secol 18. Interzis timp de 16 ani în cinematografele din Franta, versiunea moderna a… legaturilor periculoase s-a situat totusi în fruntea clasamentelor de box-office din sezonul 1959-1960.
1988. SUA
Titlul original: „Dangerous liaisons”n Regizor: Stephen Frearsn Durata: 2h00n Epoca în care este plasata actiunea: secolul 18
Distributie: Glenn Close (marchiza de Merteuil), John Malkovich (viconte de Valmont), Michelle Pfeiffer (Madame de Tourvel), Uma Thurman (Cécile de Volanges), Keanu Reeves (cavalerul Danceny), Swoosie Kurtz (Madame de Volanges), Mildred Natwick (Madame de Rosemonde).
Ecouri: Pâna si francezii au recunoscut ca Stephen Frears a realizat o splendida adaptare a romanului scris de Choderlos de Laclos, la care au contribuit din plin maiestria interpretativa a actorilor, precum si frumusetea costumelor si a decorurilor. Michelle Pfeiffer a facut în acest film unul dintre cele mai bune roluri din întreaga sa cariera artistica, punându-si în valoare pe deplin puritatea si fragilitatea care o caracterizeaza, în timp ce cuplul Glenn Close-John Malkovich functioneaza la unison prin toti porii când e vorba de manipulare si imixtiuni machiavelice în viata altora.
1989. FranTa-SUA
Titlul original: „Valmont”n Regizor: Milos Formann Durata: 2h20n Epoca în care e plasata actiunea: secolul 18
Distributie: Annette Benning (marchiza de Merteuil), Colin Firth (viconte de Valmont), Meg Tilly (Madame de Tourvel), Fairuza Balk (Cécile de Volanges), Henry Thomas (Danceny), Sian Phillips (Madame de Volanges), Jeffrey Jones (Gercourt)
Ecouri: Ecranizarea lui Milos Forman a fost de la bun început urmarita de ghinion. Lansarea în cinematografe a fost programata la un an dupa creatia lui Stephen Frears care cucerise deja inimile spectatorilor, aplauzele unanime ale criticii si laudele presei. Cu toate acestea, Valmont aduce în fata spectatorului o versiune mai proaspata si mai lejera, cu personaje mai nuantate în actiunile si motivatiile lor interioare, în comparatie cu celelalte doua Legaturi primejdioase, care l-au precedat, în care împartirea în „rai” si „buni” e mai neta.
2. Filmul german a luat Scoica de aur
Pelicula germana „Schussangst”, semnata de regizorul Dito Tsintsadze, a repurtat la finalul celei de-a 51 editii a Festivalului filmului international de la Saint-Sebastien (27 septembrie) un succes deosebit, fiind onorat cu trofeul Scoica de aur. Desemnarea acestei creatii drept câstigatoare a competitiei la care participasera 16 lung-metraje a fost nu numai pe gustul juriului prezidat de regizorul argentinian Hector Babenco (Carandiu), ci mai ales al majoritatii presei care îl desemnase pe Dito Tsintsadze – regizor de origine georgiana, aflat la cel de-al treilea film al sau – marele favorit. Criticii nu au împartasit însa parerea acestora, asa ca la ceremonia de decernare a premiilor s-au mai auzit si unele fluieraturi în semn de dezaprobare a acestei… „surprize”.
Într-o atmosfera foarte sumbra, pe fondul careia se misca personaje extravagante, amatoare de umor negru si evoluând într-un context deosebit de realist, filmul lui Tsintsadze este povestea lui Lukas, un tânar care îsi efectueaza serviciul militar în lumea civila, fiind investit cu misiunea de a servi masa persoanelor în vârsta si bolnave. Foarte solitar de fel, o întâlneste pe Isabella, o tânara melancolica si vulnerabila, de care se îndragosteste. Unicul lui scop de-aici înainte este sa-i asigure fiintei iubite protectie… Viata si-ar fi urmat poate cursul ei molcom si previzibil daca nu se întâmpla ca existenta eroului nostru sa fie brusc tulburata de demersul unui ofiter de politie a carui misiune este sa-l ancheteze pe Lukas pentru un presupus jaf. Soldatul pacifist se pierde cu firea, chiar cumpara o arma si, în mod inexplicabil, actioneaza contrar tuturor principiilor sale.
Printre ceilalti laureati ai festivalului – cel mai vechi si cel mai prestigios din lumea hispanica – s-a numarat si The Station Agent, film independent al americanului Tom McCarthy, caruia i s-a decernat Premiul special al juriului. Aceasta comedie dulce-amara a fost fara exceptie pe gustul tuturor! La categoria cei mai buni actori, spaniolii Luis Tosar si Laia Marull au primit premiile de interpretare pentru rolurile sustinute în Te doy mis ojos (Îti dau ochii mei) de Iclar Bollain.
Vizita virtuala
Prima Scoala Româneasca din Sfântu Gheorghe, atestata documentar din anul 1799, poate...
Comentarii