La capatul lumii, daca ne-am putea astfel referi la China, lucrurile stau complet diferit de ceea ce stim noi. Cum spunea un om drag care s-a intors recent din Shanghai, nu intelegi nici macar ceea ce vezi, daramite ce citesti. E o lume fascinanta, care traieste in secolul al XXII-lea, cu o traditie culturala fabuloasa si cu oameni pe masura. Stim putin despre cultura Chinei, dar asta doar din cauza ca devoram pe nemestecate doar subcultura venita de peste ocean, invelita in poleiala mototolita. Iata de ce alegerea Denisei Comanescu pentru Humanitas Fiction, merita a fi salutata. Este vorba despre Lumea de orez de Su Tong, unul dintre cei mai apreciati scriitori chinezi comtemporani. Romanul aparut in Raftul Denisei, traducerea din chineza fiind semnata de Dinu Luca, este senzational, prin felul in care creeaza si distruge o lume cu o mare economie de mijloace stilistice.
Lumea de orez, primul roman al lui Su Tong, este lumea lui Cinci-Dragoni, un tanar care cauta refugiu din calea apelor intr-o pravalie de orez aflata la periferia unui oras din sudul Chinei. La fel ca multe dintre personajele acestui univers aflat mereu pe punctul de a se prabusi, Cinci-Dragoni gaseste in orez – in acumularea, consumul si fetisizarea acestuia – singurul tel al existentei. Intr-un text bine ritmat si adesea hipnotic, Su Tong surprinde exuberanta, decadenta si mai ales violenta care insotesc pas cu pas transformarea lui Cinci-Dragoni in stapan si apoi in victima a insatiabilelor sale dorinte. „Balzac si Zola si-ar fi recunoscut in Su Tong spiritul geaman, care ilustreaza cu aceeasi stralucire dezastrele pe care oamenii si le provoaca unii altora si mai cu seama lor insisi”, scrie Kirkus Reviews. Iata si cateva date biografice despre scriitorul chinez. Su Tong, pe numele adevarat Tong Zhonghui, s-a nascut in orasul Suzhou pe 23 ianuarie 1963.
Debuteaza in anii studentiei cu poezie (1983) si apoi cu proza (1984), publicand primele povestiri importante in 1986-1987 (Amintiri din livada cu duzi, Fuga din 1934, Trecand in zbor peste satul meu natal cu nuci stufosi). In scurta vreme, Su Tong este apreciat de critica drept unul dintre cei mai insemnati membri ai avangardei literare chineze de la sfarsitul anilor 1980. Un fel de component al „generatiei 80” chineze, autorul isi castiga notorietatea in China prin nuvela Stol de sotii si concubine (1989), a carei versiune cinematografica (Dahong denglong gaogao gua / Sus-sus lampionul ros), in regia lui Zhang Yimou, a fost nominalizata la Oscar in 1991.
Scriitor prolific, Su Tong a publicat peste doua sute de nuvele si povestiri, eseuri, precum si sapte romane, cele mai cunoscute dintre acestea fiind Lumea de orez (1991), Viata mea ca imparat (1992, tradus in limba romana cu titlul Eu sunt imparatul Chinei), Binu (2006) si Malul fluviului (2009). Romanele si povestirile sale au fost traduse in mai multe limbi, cateva dintre fiind chiar ecranizate. Su Tong a fost recompensat cu numeroase premii nationale si internationale. Un roman iesit din comun, a carei lectura devine un adevarat castig spiritual.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii