E frumoasa de-ti taie rasuflarea, nu cere nici un ban pentru rol, nu pretinde sa se renunte la anumite scene sau sa fie filmata numai din unghiurile cele mai favorabile imaginii ei, nu rescrie textul în functie de propriile capricii, nu are nevoie de o armata de asistenti, bucatari, coafori, maseuri, soferi, profesori de întretinere fizica sau alti specialisti în a-i executa comenzile, nu este niciodata nervoasa sau cu urme de oboseala pe chip, nu se îngrasa cu un gram mai mult pe tot parcursul filmarilor, e antrenata sa faca si cele mai incredibile cascadorii, ce mai, e perfectiunea întruchipata din toate punctele de vedere!
E o utopie? Da si nu, ar spune Andrew Niccol, regizorul filmului Simone, care în creatia sa face o satira a Hollywoodului, povestind pataniile unui realizator, Viktor Taransky (personaj interpretat de Al Pacino) care se vede în aer când actrita care trebuia sa interpreteze rolul principal din filmul lui (Winona Ryder) îl lasa balta si refuza sa mai joace. Cu cine s-o înlocuiasca în ultimul moment? Complet debusolat, în pragul disperarii, hartuit de amenintarile fostei lui sotii care este si seful casei de productie, Viktor cauta o modalitate de a-si continua filmul. Si cariera. Dar fara succes. Salvarea îi vine totusi din partea unui geniu al informaticii si totodata unul dintre cei mai mari fani ai sai, care îi vorbeste despre un program pe computer – SIMulation ONE – care îi permite crearea de actori virtuali. Asa se naste prima actrita creata pe computer complet verosimila, botezata Simone.
Cum e de asteptat, creatura lui Viktor Taransky va eclipsa rapid cele mai bine cotate staruri feminine de la Hollywood. Publicul e fascinat de perfectiunea, farmecul si talentul "noului sex-simbol" de pe ecran, dar tocmai acest lucru îi va aduce în continuare regizorului complicatii initial de neimaginat pentru el. Vedeta creata de el nu va putea aparea în carne si oase printre cei care vor sa o cunoasca. De ce?, se întreaba pe buna dreptate oamenii. Pentru ca sufera de agorafobie, o va scuza regizorul, un timp.
Dar, scuze de acest gen nu merg la infinit asa ca lucrurile scapa repede de sub control. Viktor e depasit de fenomenul pe care el însusi l-a creat si se vede în situatia în care Simone îl eclipseaza pâna si pe el, munca lui, desi el o crease tocmai pentru a se pune pe el însusi în valoare…
Din punctul de vedere al lui Andrew Niccol (Gattaca – regie, Truman Show – scenariu), numai un actor de anvergura lui Al Pacino putea sa interpreteze rolul lui Viktor. "Numai un actor atât de admirat si respectat ca Al Pacino putea sa rosteasca în film replica: Dupa toate astea, cine mai are nevoie de actori? Daca nu ar fi spus-o el, impactul, forta, efectul cuvintelor nu ar fi fost la fel de mare." În ceea ce priveste "actrita" care joaca rolul lui Simone, ea este primul star mondial de cinema a carui resedinta se rezuma la suprafata a doua dischete si a carui biografie consta in câteva simboluri de cod informatic. Cum arata totusi fascinanta Simone? Specialistii sustin ca unele trasaturi ale fizionomiei sale par totusi împrumutate de la actrite de legenda ale cinemaului hollywoodian, cum ar fi Audrey Hepburn sau Grace Kelly… si cel mai mult pare sa semene cu faimosul fotomodel canadian Rachel Roberts, care a aparut de mai multe ori pe coperta revistei "Elle" si careia i s-a atribuit, tocmai din cauza confuziei, rolul din Simone. Acelasi lucru s-a întâmplat cu multe site-uri de pe Internet, specializate de altfel in cinema. "Parintii" noului star, în frunte cu Andrew Niccol, declara: "Noi am conceput-o pe Simone ca pe o persoana moderna, cu elemente de frumusete atemporala, care nu se demodeaza. Paradoxal, Simone exista. Fiecare dintre ingredientele care o compun provin din realitate."
Publicul are si el opiniile lui: o considera pe Simone ori prea perfecta pentru a fi adevarata, ori atât de seducatoare încât e greu de crezut ca e doar o creatie pe computer. Un lucru este totusi sigur: Simone este o reclama pentru cei care stiu deja sa nasca staruri virtuale si, totodata, o amenintare pentru actorii reali.
Grace de Monaco, printesa-actrita
In urma cu 20 de ani, printesa-actrita Grace de Monaco îsi pierdea viata într-un accident de masina. Era în 14 septembrie 1982 când, la un viraj pe una din strazile înguste din Monaco, masina la volanul careia se afla printesa s-a izbit de un zid, a facut câteva rasuciri în aer si apoi s-a prabusit pe sosea. În masina se mai afla si Stephanie, fiica mai mica a familiei regale, pe atunci în vârsta de 17 ani. În primele ore dupa accident, comunicatele medicale oficiale au anuntat ca, în ciuda accidentului care parea destul de grav, viata printesei e în afara oricarui pericol, fiind vorba doar de câteva fracturi la mâini si clavicula. 24 de ore mai târziu, lumea avea sa afle cu stupoare ca Grace de Monaco a decedat. Avea 52 de ani.
Dupa funerarii, o vie polemica s-a iscat pe seama cauzei mortii printesei. Medicii si-au asumat cuvântul hotarâtor: Grace Kelly (numele de scena al actritei) fusese victima unui accident vascular cerebral care i-a produs pierderea cunostintei, ceea ce a dus la pierderea controlului volanului.
Pe vremea când era doar o tânara actrita la Hollywood, nimeni nu si-ar fi imaginat ca Grace Patricia Kelly va ajunge, la 26 de ani, printesa. Viata ei avea sa ia un cu totul alt destin din momentul când, la un festival de la Cannes, în 1955, a fost prezentata unui tânar monarh de 33 de ani. Un an mai târziu, pe 19 aprilie 1956, tânara actrita îmbraca rochia de mireasa. În catedrala din Monaco, în fata a zeci de capete încoronate si a 30 de milioane de telespectatori se casatorea cu printul Rainier de Monaco, devenind astfel si printesa. Pentru ea, începea o existenta de poveste.
La Hollywood, înca dinainte de a intra în casa regala, îi atrasese atentia asupra sa faimosului Alfred Hitchock, regizorul care facuse din ea actrita lui preferata. Asa se explica de ce, în scurta ei cariera artistica sunt înscrise filme de referinta în istoria cinematografului – În spatele ferestrei, Cu C de la crima, Goana dupa hot -, numele sau identificându-se cu prototipul femeii americane a anilor 50, frumoasa, blonda, rece.
Ca printesa, este perceputa ca o zâna buna din povesti; casatoria dintre ea si printul Rainier a adus principatului Monaco statutul nou de "simbol al fericirii" – un cuplu frumos, fericit, unit, care, ca-n basme a adus pe lume trei copii: Caroline, Albert si Stephanie. Monaco a devenit punctul de atractie pentru starurile de cinema si nababii din întreaga lume. Principatul a devenit totodata o "capitala" financiara a lumii, care insista pe dezvoltarea economica. Acum, dupa 20 de ani de la disparitia printesei-actrite, imaginea fericirii eterne si indisolubile de altadata s-a risipit. Presa nu pierde nici un prilej sa comenteze în fel si chip viata particulara a celor trei descendenti ai casei regale, iar Monaco e acuzat ca tolereaza spalarea de bani. Singura figura luminoasa, nepatata si care se bucura în continuare de un veritabil respect din partea principatului a ramas printesa Grace, alias actrita Grace Kelly. Memoria publica retine surâsul ei cald, devotamentul fata de soarta vârstnicilor si a copiilor, precum si demnitatea cu care si-a purtat titlul de printesa timp de un sfert de secol.
Superman revine
Regizorul american Brett Ratner (Rush Hour 2) a fost ales de studiourile Warner Brothers pentru a realiza un remake al filmului Superman. Producator va fi Jon Peters (Ali, Batman) iar scenariul va fi scris de J.J. Abrams (Armageddon), inspirat fiind de aceleasi celebre benzi desenate care îl au ca erou pe Superman, create de Jerry Siegel si Joe Schuster. Dupa cum declara reprezentantul studiourilor Warner Brothers, "Jon Peters si J.J. Abrams au primit o sarcina dificila, aceea de a reimagina legenda lui Superman, prin intermediul unui scenariu genial, care sa stârneasca emotie si care sa aduca o dimensiune noua acestui personaj". Anuntul privind realizarea acestui proiect a fost facut chiar în ziua când Christopher Reeve, a carui imagine se identifica în întreaga lume cu cea a lui Superman, aniversa împlinirea a 50 de ani (25 septembrie). Între 1978 si 1987, studiourile Warner Brothers au lansat patru filme cu Superman, eroul fiind întruchipat de Christopher Reeve. Dupa accidentul din 1995, actorul a ramas tintuit într-un scaun cu rotile, în prezent fiind doar o umbra a personajului imbatabil de altadata.
Comentarii