In urma cu cateva decenii, cand genul science-fiction incepea sa fie tot mai bine reprezentat in cinematografie, dupa ce se daduse startul in cursa spatiala, majoritatea productiilor de gen se refereau la calatorii intergalactice, la colonizarea Universului, intreprinsa de temerarii pamanteni, la lupte epice purtate impotriva monstrilor ce ne luau cu asalt planeta. Daca ar fi sa facem o statistica in ceea ce priveste filmele SF realizate in ultimul deceniu, am observa ca mai bine de trei sferturi au ca subiect o catastrofa planetara de proportii, cu efecte devastatoare. Este si subiectul filmului I Am Legend, care pune pe tapet o chestiune socanta si in acelasi timp terifianta: ce ati face daca ati ramane singura fiinta umana de pe glob?
De la The Last Man on Earth la Omega Man
Filmul se inspira din cartea omonima publicata in 1954 de faimosul scriitor american Richard Matheson, care are ca subiect viata ultimului supravietuitor al speciei umane, intr-un Los Angeles populat numai de vampiri si creaturi zombie. Romanul s-a bucurat de un imens succes la vremea respectiva si a inspirat un film nu la fel de apreciat, The Last Man on Earth, in 1964.
Dupa ce Matheson, care a scris scenariul acestui film, a vazut ca multe dintre ideile sale au fost schimbate de producatori, a refuzat sa-si mai puna semnatura pe generic, asa incat numele lui a fost scos iar cel al personajului principal, Robert Neville, a devenit Robert Morgan. Un alt film, din 1971, The Omega Man, porneste de la aceeasi idee, dar prezenta pe afis a lui Charlton Heston n-a fost suficienta pentru a salva o pelicula mediocra…
Productia realizata anul trecut depaseste insa orice asteptari, iar trucajele si efectele speciale sunt incomparabil mai spectaculoase decat cele din filmul mai sus mentionat, pentru ca intre timp industria de profil s-a perfectionat considerabil si a aparut si computerul… In plus, beneficiind de jocul de exceptie al lui Will Smith, care tine practic singur in spinare tot esafodajul actiunii, filmul este mult mai valoros decat alte doua pelicule realizate in ultima vreme, pe aceeasi tema, a virusului care infecteaza fiintele umane, amenintand existenta omenirii ca specie – 28 Days Later si 28 Weeks Later.
Filmul realizat in 2007 si care a avut premiera in urma cu cateva saptamani deviaza de la ideea originala, in sensul ca infectia care afecteaza omenirea este cauzata de un virus destinat initial tratarii cancerului. Totusi, unele elemente „vampirice” din cartea lui Matheson, precum sensibilitatea monstrilor la radiatiile ultraviolete si patima pentru sange. Desi ideea realizarii unui astfel de film le venise celor de la Warner Bros inca din 1994, abia in 2006 bugetul de 150 milioane dolari necesar a putut fi adunat – nu trebuie uitat faptul ca scena filmata pe podul Brooklyn a costat nu mai putin de 5 milioane euro, fiind cea mai scumpa scena turnata vreodata in New York!
Precum am spus, Will Smith face un rol de zile mari, intruchipandu-l pe virusologul Robert Neville, un angajat al armatei SUA care realizeaza ca este singurul supravietuitor uman al unei molime bizare, ce a afectat in egala masura oameni si animale. Pana la sfarsitul anului 2009, peste 90% din populatia planetei a murit deja iar 9% au fost infestati dar nu au murit. Acesti supravietuitori au devenit foarte agresivi si, din cauza ca radiatiile solare le sunt daunatoare, ei se ascund in adaposturi, ziua, iesind noaptea sa-i vaneze pe cei 1% care au ramas oameni si s-au dovedit imuni la virus. Dupa trei ani, singurul om aflat inca in viata este Neville, care duce o lupta crancena impotriva „vampirilor”.
Omul care a salvat omenirea
Zi de zi, viata lui Neville se reduce la experimente vizand gasirea unei cure pentru virus si la calatorii prin Manhattan, unde intra prin magazine, spre a-si procura alimente si tot felul de produse, pe care le are, la discretie. Savantul difuzeaza, de asemenea, zilnic, apeluri prin radio, catre eventualii supravietuitori, spre a se intalni pe o anumita strada din New York dar de trei ani, nu primeste nici un mesaj.
Alaturi de el, in toate aceste cautari, se afla un singur caine, Samantha (Sam), vesnicul prieten al omului si, in acest caz, si ultimul. Duelurile cu „monstri” il pun pe Neville in permanenta alerta si acesta isi transforma casa intr-o veritabila fortareata; crezand ca a reusit sa descopere un tratament promitator pentru molima, savantul captureaza o femeie infestata si o injecteaza cu serul derivat din propriul lui sange. Dar remediul esueaza si curand Neville se trezeste el insusi prins in capcana, de catre „vampiri”.
Spre deosebire de personajul lui Matheson, care cade victima acestora, eroul modern reuseste sa evadeze si reia lupta. Din pacate, cainele sau credincios este muscat de alti caini, infestati si, nefiind imun, Neville se vede nevoit sa-l ucida. Ranit in lupta cu monstrii nocturni, savantul este insa salvat de un „deux ex machina”, ivit tocmai din indepartatul Maryland: doi supravietuitori, imuni ca si el la boala, Anna si Ethan, care ii auzisera apelurile la radio si venisera in New York.
In cele din urma, Neville reuseste sa gaseasca un antidot maladiei si, dupa ce-l ofera celor doi, cerandu-le sa puna capat molimei, ia o grenada de mana si se arunca in mijlocul infestatilor; sacrificiul sau nu va fi zadarnic, caci cei doi tineri din Maryland vor reusi astfel sa scape si sa raspandeasca leacul miraculos in lume, punand capat molimei si facand din Robert Neville o legenda: omul care a salvat omenirea.
Will Smith, inspirat de „Naufragiatul”
In jurul acestui film s-au nascut multe controverse, in principal auzindu-se critici din partea gruparilor cu tendinte rasiste: de ce singurul supravietuitor din New York este negru? Raspunsul la aceasta intrebare este simplu de dat – la inceput, in 1994, nu Will Smith fusese vizat pentru rolul principal, ci Tom Cruise sau Michael Douglas. Producatorul initial – celebrul Ridley Scott – a insistat ca rolul sa fie atribuit lui Arnold Schwartzenegger.
Acesta a acceptat, apoi, cand realizarea filmului a ajuns in impas, din cauza problemelor bugetare, a renuntat, preluand in schimb rolul de producator si convingandu-l pe Will Smith sa fie Robert Neville. Inspirat de performanta lui Tom Hanks, in „Naufragiatul”, Smith a semnat imediat contractul si s-a pregatit ca un adevarat profesionist – a vizitat centre de boli infectioase si a stat de vorba cu oameni care statusera multa vreme in singuratate sau fosti prizonieri de razboi din Vietnam. In plus, fiica lui din realitate – Willow, devine si copilul sau din film – Marley Neville.
GABRIEL TUDOR
Comentarii