• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 1 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 1 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Un monstru sacru cu gropite in obraji

Un monstru sacru cu gropite in obraji

8 iulie 2009
in Blitz
A A

L-ati vazut in o sumedenie de filme si cu siguranta v-a impresionat talentul sau remarcabil de a se strecura, cu abilitate de cameleon, in pielea oricarui personaj interpretat, fie ca e vorba de comedii sau de drame. Cu un chip comun, caci nu este, orice s-ar spune, nici un efeb precum Marlon Brando sau Paul Newman in tinerete, nici un macho man ca Banderas sau Bruce Willis, Tom Hanks ascunde insa, sub gropitele din obraji, masca geniului. El este fara indoiala cel mai talentat reprezentant al generatiei sale. Dar cine ar zice ca vesnicul june-prim al cinematografului american, actorul care ne-a facut sa radem cu lacrimi in Vreau sa fiu mare si sa plangem duios in Forrest Gump, implineste astazi 53 de ani?

„Timidul clasei”

Stiati ca tatal lui Tom, Amos Mefford Hanks, este o ruda indepartata a presedintelui Abraham Lincoln, pe a carui mama o chemase, inainte de casatorie, Nancy Hanks? Mama lui, Janet Frager, are ascendenta portugheza. Cuplul a avut patru copii iar la divortul parintilor, in 1960, cei trei mai mari – Sandra, Larry si Tom, au fost incredintati tatalui iar mezinul, Jim – mamei. Prima mama vitrega a lui Tom n-a fost pe placul niciunui copil; curand, va iesi si din gratiile lui Amos si divortul va fi pronuntat peste doar doi ani. In 1965, el s-a recasatorit cu o femeie de origine chineza, care avea si ea trei copii.

Acest mediu „incarcat”, i-a permis insa sa-si dezvolte abilitatile de comunicare si sa socializeze, el fiind, in copilarie, „timidul clasei”. Studiind teatrul la Chabot College, apoi la Universitatea din Sacramento, el s-a indragostit de dramaturgia lui Bertolt Brecht, Tennessee Williams, Henrik Ibsen si se va face remarcat cu ocazia unui festival de teatru din Cleveland, cand va obtine titlul de cel mai bun actor pentru interpretarea din Doi tineri din Verona, de William Shakespeare, desi juca un rol negativ – unul dintre putine roluri de „ticalos” din intreaga cariera a acestui „baiat bun”…

De la „Petrecerea burlacilor” la „Philadelphia”

In 1979, Hanks, incurajat de succes, isi face bagajele si pleaca la New York, unde debuteaza in filmul de buget redus El stie ca esti singur si obtine un rol episodic in filmul de televiziune Labirinturi si monstri. Dar mirajul marelui oras se dovedeste inselator si tanarul revine in California, unde va juca in sitcomuri si alte productii de televiziune. Regizorul Ron Howard il remarca si il distribuie in Splash (1984), o comedie despre o sirena indragostita de un muritor; filmul da lovitura, aducand profituri de 69 milioane dolari. La fel de apreciata va fi, la box-office, si o alta comedie din 1984, Petrecerea burlacilor. In fine, Vreau sa fiu mare (1988) il consacra drept unul dintre cele mai promitatoare talente la Hollywood, spumoasa comedie aducandu-i si un binemeritat Glob de Aur. Se parea ca lumea descoperise un actor cu reale valente comice, nascut sa joace in filme hazlii.

Dar Hanks putea mai mult si s-a chinuit mult sa-si dezlipeasca eticheta de pusti pus pe sotii sau intrat in tot felul de buclucuri romantioase. Si vom vedea un alt chip al lui in Philadelphia, povestea unui avocat homosexual bolnav de SIDA, care da firma unde lucreaza in judecata, pe motiv de discriminare. Pentru a fi mai aproape de personajul interpretat, Hanks da jos aproape 20 kg, ajungand un „schelet ambulant” si are, intr-adevar, o infatisare de om grav bolnav. Publicul va fi socat, critica impresionata iar premiul Oscar pentru cel mai bun rol masculin, in 1993, nu putea avea alta adresa decat a lui.

Viata, ca o cutie de bomboane

Si nu era decat inceputul unei serii de filme „serioase”, in care Hanks nu va inceta sa uimeasca. In 1994 vede lumina ecranului Forrest Gump, considerat de multi drept cel mai „plin de invataminte” film realizat vreodata, fie si prin rosturile nebanuite pe care le are replica favorita a eroului „Viata e ca o cutie cu bomboane: niciodata nu stii ce gasesti inauntru”. Hanks castiga al doilea Oscar, fiind al doilea actor din toate timpurile ce realizeaza performanta unei victorii consecutive – primul fusese Spencer Tracy, in 1937 si 1938. Urmeaza, in 1995, Apollo 13, in care el joaca rolul comandantului „celei mai norocoase navete a Americii”, James Lovell. Filmul are noua nominalizari si castiga doua Oscaruri. Intalnirea cu Steven Spielberg, din Salvati soldatul Ryan, ii mai aduce o nominalizare.

In 1998, Hanks se reintalneste cu partenera lui din Nopti albe in Seattle, Meg Ryan, pentru o alta comedie romantica, You’ve Got Mail, un remake al clasicului Magazin de dupa colt, din 1940, cu James Stewart si Margaret Sullivan. Fanii fantasticului il vor regasi in Culoarul mortii (1999), film inspirat de un roman al lui Stephen King, pentru ca peste un an rolul principal din Naufragiatul lui Robert Zemeckis sa-i aduca un Glob de Aur si o nominalizare la Oscar. In calitate de producator, alaturi de a doua lui sotie, Rita Wilson (careia, dupa casatorie, i-a imprumutat confesiunea religioasa, devenind din catolic crestin ortodox!) Hanks are succes cu Nunta r la grec, care va fi nominalizata la Oscar. Ultimele sale creatii il readuc in atentia publicului: Codul lui Da Vinci si, recent, Ingeri si demoni, adaptari ale romanelor lui Dan Brown, care, desi nu s-au bucurat de aprecierea criticilor, au dat lovitura din punct de vedere comercial. Nu-i de mirare ca pentru aceste filme Hanks a primit cel mai mare salariu incasat vreodata de un actor: 35 milioane dolari si 15% din incasari. Ar fi printre putinele situatii cand talentul si-a gasit o rasplata pe masura…

GABRIEL TUDOR

ShareTweet
Articolul precedent

Horoscopul saptamanii: 13 – 19 iulie

Urmatorul Articol

Atacul razelor solare

Articole Similare

Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Blitz

Tom Cruise, actor si cascador

23 iunie 2025

Într-o epoca în care efectele speciale generate pe calculator domina industria cinematografica,...

Blitz

Milenii de exploatare a sarii

23 iunie 2025

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologica în vechea zona de...

Blitz

Cleopatra, superproductia care a adus Hollywood-ul la un pas de ruina

16 iunie 2025

Filmul „Cleopatra”, regizat de Joseph L. Mankiewicz, este cunoscut nu doar ca...

Blitz

Rubens la Palat

16 iunie 2025

Cea mai valoroasa pictura din România este prezentata la Palatul Culturii din...

Urmatorul Articol

Atacul razelor solare

Dezvoltarea armonioasa a copilului

Sexul neprotejat de ipocrizie

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 30 iunie – 6 iulie 2025

30 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Dispuneti de multa energie care îmbunatateste si extinde lucrurile, motiv...

Citeste mai departe
Istorii

Neverosimilul meci de sah

30 iunie 2025

În vara anului 1924, în inima fostului Imperiu Tarist transformat în tânara...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.