Calatoria cu avionul nu e chiar atât de periculoasa pentru cardiaci, pe cât se spunea, afirma un studiu american, recent publicat în revista „Annals of Internal Medecine”.
Cercetatorii de la Universitatea Yale au ajuns la concluzia ca persoanele cu o maladie coronariana stabila, bine tinuta sub control prin tratament, nu au de ce sa se teama de transportul aerian.
Calatoria cu avionul nu e chiar atât de periculoasa pentru cardiaci, pe cât se spunea, afirma un studiu american, recent publicat în revista „Annals of Internal Medecine”.
Cercetatorii de la Universitatea Yale au ajuns la concluzia ca persoanele cu o maladie coronariana stabila, bine tinuta sub control prin tratament, nu au de ce sa se teama de transportul aerian. Nu acelasi lucru este valabil pentru pacientii care, cu doua-trei saptamâni înainte de a o calatorie cu avionul, au trecut printr-o criza cardiaca, au suportat o interventie pentru angioplastie sau au fost operati pentru by-pass. De asemenea, precautii se impun în cazul persoanelor cu angina pectorala instabila, cu ritm cardiac anormal care nu raspunde bine la medicamente sau cu insuficienta cardiaca rebela la tratamentele obisnuite.
Cardiacii care fac însa parte din aceste categorii si, deci, care pot calatori cu avionul, trebuie la rândul lor sa-si ia unele masuri de precautie, pentru ca nici un incident neplacut sa nu le perturbe transportul. Elasticul ciorapilor pe care îi poarta nu trebuie sa fie prea strâns iar pozitia picioarelor, mai ales în timpul calatoriilor mai lungi, trebuie sa permita gambelor sa fie usor ridicate. Astfel, se evita riscul tulburarilor circulatiei sangvine, al trombozelor si al formarii de cheaguri de sânge la nivelul picioarelor, care ar pune în pericol sanatatea.
2) Afectiuni rare în Vrancea”Boala dalmatianului”
Medicii vrânceni s-au aratat îngrijorati de cresterea semnificativa a numarului de pacienti ce se prezinta la medic cu afectiuni extrem de rare si foarte ciudate. Numai în ultima luna de zile, la Sectia de Dermatologie a Spitalului Judetean din Focsani s-au prezentat doi copii diagnosticati cu afectiuni extrem de rare. Este vorba despre un baietel în vârsta de 7 ani, ce a început sa cheleasca înainte de a merge la scoala si despre un altul, care sufera de „boala dalmatianului”. În primul caz, baietelul a fost diagnosticat cu o forma extrem de rara de alopecie de natura genetica. „Eu am o experienta de 39 de ani în sectia de dermatologie, dar, sincer sa fiu, nu am mai vazut în Vrancea alopecie juvenila. Am mai avut cazuri de alopecie la gravide, dar acestea s-au tratat, cu timpul. Am vazut copii care sufereau de alopecie doar la sedintele Societatii de Dermatologie din Bucuresti, în pozele din reviste sau in diapozitive”, sustine medicul Gheorghe Dutescu, seful Sectie de Dermatologie a Spitalului Judetean Vrancea. Un alt copil a uimit medicii dermatologi, fiind bolnav de o afectiune genetica foarte rara. Micutul de numai 6 ani a fost diagnosticat cu sindromul Rothmund-Thomson, boala care se manifesta prin aparitia pe zonele descoperite ale corpului, în special pe fata si pe gât, a unor pete negricioase. Daca sunt expuse la soare, petele negricioase formeaza bule cu lichid. Daca nu este descoperit la timp, sindromul genereaza aparitia cancerului de piele. Medicii vrânceni au declarat însa ca micutul este un caz fericit, pentru ca a fost descoperit la timp, iar boala nu a avut timp sa se complice.
3) Stim sa ne ajutam singuri?
Desi atunci când ne confruntam cu o problema de sanatate cel mai indicat este sa consultam medicul de familie, sunt situatii în care, daca stim ce trebuie facut, putem fi primii nostri doctori. Totul este sa nu întârziem în luarea masurilor de vindecare. Panaritiu. Este o infectie localizata în jurul unghiei sau sub unghie si poate aparea dupa un traumatism, o întepatura, o taietura etc. Pentru durere, se iau comprimate impotriva durerilor (Algocalmin), iar local se aplica comprese cu Rivanol. Medicina populara foloseste frunzele proaspete de patlagina, în care se împacheteaza degetul respectiv. Aceste „comprese” calmeaza durerea si opresc procesul inflamator. La fel de eficace sunt foile de varza. Daca totusi infectia nu da semne ca se retrage, ci dimpotriva, evolueaza, este obligatorie prezentarea la medic, pentru stabilirea antibioticului ce se impune (Oxacilina, Ampicilina etc.) si, eventual, pentru eliminarea puroiului si curatarea zonei infectate.Criza hemoroidala. Durerea hemoroidala insuportabila poate aparea brusc în momentul scaunului, urmata fiind de disconfort maxim (senzatie de usturime, arsura) în pozitie sezând. Uneori, la declansarea crizei hemoroidale pot aparea si tahicardia si chiar febra. Prima masura consta în aplicarea pe zona anusului a unei comprese reci; administrarea unui antispastic (Scobutil sau Lizadon) si a unui antialgic (Algocalmin) sunt si ele binevenite, caci diminueaza durerea. Câteva zile, alimentatia trebuie sa fie cât mai usoara, cu multe lichide, deoarece scaunele prea dese ori prea consistente, ca si constipatia, agraveaza durerea prin iritatie locala. Dupa atenuarea durerii, se pot folosi unguente sau supozitoare de tip Hemorsal sau Hemorzon. Oricum, un examen medical se impune.Furuncul. Indiferent de locul unde apare, furunculul nu se stoarce, deoarece poate genera abces si chiar difuzarea microbilor în organism (septicemie), cu afectare renala, osoasa, cerebrala etc. Imediat dupa aparitie, furunculul se izoleaza cu un pansament steril, care se schimba la câteva ore. Se pot aplica si cataplasme cu foi de varza cruda (bine spalate si putin zdrobite), care se schimba de asemenea la câteva ore si, daca nu se constata într-o zi-doua nici o ameliorare, ci dimpotriva, o evolutie alarmanta, trebuie solicitat medicul.
Cât de complicata este îmbatrânirea?
O enuntare inspirata a lui Aristotel defineste batrânetea ca o „boala naturala”....
Comentarii