Perioada concediilor de odihna e in toi, vacantele elevilor si studentilor de asemenea, asa ca planurile pentru petrecerea macar a câtorva zile la munte sau la mare sunt la ordinea zilei. Cine nu-si doreste sa evadeze un timp din peisajul cotidian si sa profite la maximum de intâlnirea cu soarele, lumina intensa, nisipul fierbinte, briza racoroasa, valurile inspumate, susurul pâraielor, linistea padurilor.
Perioada concediilor de odihna e in toi, vacantele elevilor si studentilor de asemenea, asa ca planurile pentru petrecerea macar a câtorva zile la munte sau la mare sunt la ordinea zilei. Cine nu-si doreste sa evadeze un timp din peisajul cotidian si sa profite la maximum de intâlnirea cu soarele, lumina intensa, nisipul fierbinte, briza racoroasa, valurile inspumate, susurul pâraielor, linistea padurilor…? Cine nu-si doreste sa revina acasa cu un asa-zis certificat de vacanta, sinonim cu pielea bronzata, care sugereaza un plus de tonus, de vitalitate, de optimism, de sanatate in ultima instanta? Din nefericire, asupra expunerii la soare parerile oamenilor de stiinta sunt impartite, tot mai mult se vorbeste despre potentialul cancerigen al excesului de „bai de soare”, asa ca aceasta bucurie a vacantei (in special a celei petrecute la mare) este uneori umbrita de ingrijorare. Exista insa o precizare linistitoare venita din partea medicilor, care nu trebuie uitata: pielea normala, sanatoasa, nu ridica probleme de ordin cancerigen, daca e ferita de câteva… prejudecati sau abuzuri pe care unele persoane, „lacome” de soare, le comit, considerându-le inofensive. Care sunt acestea?
1. Cu cât ma expun mai mult la soare cu atât bronzul e mai intens si tine mai mult. Afirmatia e falsa. Expunerea dintr-o data la soare, cu grija de a nu pierde nici un minut in zadar, e insotita de riscul obtinerii bruste a unui colorit al pielii… de rac fiert, care in urmatoarele zile nu mai suporta nici macar câteva minute de plaja. Si astfel, vrând-nevrând, o parte din vacanta se va rata din acest motiv, deci nici un câstig. Obtinerea unui bronz frumos, cu mult invidiata tenta aramie, este o adevarata arta; pielea, fie ca este alba sau mai inchisa la culoare, trebuie sa se adapteze la soare si sa dispuna de ragazul necesar fabricarii pe indelete a pigmentului melanic, responsabil de instalarea bronzului.
2. Cu cât soarele e mai fierbinte, cu atât ma bronzez mai repede. Alt neadevar. Soarele la zenit, deci intre orele 11 si 14, este violent si, in consecinta, inroseste si arde pielea. Caldura emanata de soare dilata vasele sanguine si, pe aceasta cale, afecteaza pielea – aspectul si buna ei functionare.
3. Ma bronzez mai repede, mai frumos si fara pericolul de arsuri daca pielea e permanent uda. Fals. Picaturile de apa exercita un efect de lupa, de unde si posibilitatea arsurilor si aparitia asa-numitei pieli de crocodil (piele cu pete maronii). Un bronz frumos si uniform, de durata si lipsit de consecinte nefaste pentru sanatate, se obtine prin expunerea pielii la soare stearsa de apa cu prosopul, unsa doar cu un strat de crema protectoare.
4. Ma bronzez bine in toiul verii, numai in luna lui Cuptor. Gresit. Luna august este cea mai bogata in raze nocive pentru sanatatea pielii si a organismului in general. Din punct de vedere medical, luna cea mai darnica in raze ultraviolete, benefice pentru sanatate, este iunie. Este luna vedeta si din punct de vedere al luminii, existând un moment de culminatie marcat de solstitiul de vara (22 iunie), când incepe vara astronomica, deci când avem cea mai lunga zi si cea mai scurta noapte din an.
5. Daca stau imobil pe plaja, ma bronzez mai uniform. Tot un neadevar. O dovada ca asa stau lucrurile sunt sportivii, care sunt de invidiat opentru bronzul lor uniform si aramiu, capatat numai in miscare. In plus, efortul de a sta nemiscat la plaja, cu ochii inchisi, il priveaza pe adeptul acestei teorii de relaxarea psihica furnizata de contemplarea marii, cerului si a plajei.
Cât de complicata este îmbatrânirea?
O enuntare inspirata a lui Aristotel defineste batrânetea ca o „boala naturala”....
Comentarii