Stresul suportat pe perioade lungi de timp poate duce la aparitia de boli fizice si psihice, sustin medicii. Ca sa nu ne numaram printre victimele stresului, ideal ar fi sa ne tinem departe de acest factor de risc pentru sanatate.
Stresul suportat pe perioade lungi de timp poate duce la aparitia de boli fizice si psihice, sustin medicii. Ca sa nu ne numaram printre victimele stresului, ideal ar fi sa ne tinem departe de acest factor de risc pentru sanatate. Numai ca acest lucru este aproape imposibil deoarece stresul poate fi provocat de multi factori, deseori fiind legat chiar de schimbarile importante din viata fiecaruia. Iar schimbarile pot fi evenimente pe care le consideram fericite – casatoria, un loc mai bun de munca, o calatorie… – sau nefericite – moartea unei persoane dragi, divort, pierderea locului de munca etc. În cele din urma, indiferent de factorul de stres, reactia este de anxietate, îngrijorare, teama, tensiune iar aceasta nu se manifesta doar în plan mental. Sub stres, organismul elibereaza „mesageri” de natura chimica, ce produc perturbari ale functiilor normale: de exemplu, pulsul devine mai rapid, ritmul respiratiei creste si el, gura pare uscata. Aceste modificari pregatesc de fapt organismul pentru atitudinea de „lupta sau retragere”, atitudini de pe urma carora poate fi învingator sau învins.
Simptomele cauzate de stres Când stresul copleseste organismul, semnele sunt clare si se manifesta din punct de vedere fizic, psihic si comportamental. Care sunt acestea? Fizic: dureri de cap, senzatia de uscaciune a gâtului, dureri în piept, greutate la respiratie, batai puternice de inima, cresterea tensiunii arteriale, dureri musculare, indigestie, constipatie sau diaree, transpiratii abundente, oboseala, insomnie, îmbolnaviri frecvente.
Psihic: anxietate, iritabilitate, presentimente funeste, depresie nervoasa, gândire înceata, senzatia de neajutorare, de lipsa de pretuire, de lipsa de sens, tristete, tendinta de însingurare, hipersensibilitate, apatie.
Comportamental: abuz alimentar sau lipsa poftei de mâncare, predispozitie pentru certuri, fumat excesiv, consum excesiv de alcool, interiorizare sau izolare, neglijarea sau amânarea responsabilitatilor, diminuarea performantelor scolare, profesionale sau de orice alt ordin, neglijarea aspectului fizic.
Cum diminuam stresul?
Punând în practica „7 porunci” ale psihologilor:u Învatati câteva tehnici de relaxare (musculara, de respiratie) care va pot ajuta sa scapati de tensiune. Ce trebuie sa urmariti este sa scadeti ritmul cardiac, tensiunea arteriala si sa detensionati musculatura.
Planifica-ti-va munca si celelalte obligatii din aproape în aproape, urmarind sa îndepliniti pe rând sarcinile, în functie de prioritati.
Fiti realist si alegeti-va teluri pe care apreciati ca le puteti atinge.
Învatati sa faceti fata enervarii si sa va exprimati furia dupa ce numarati în gând pâna la 10, ca sa va mai calmati si sa reactionati într-o maniera rezonabila si mai eficienta.
Oferiti-va câte o scurta vacanta (macar sfârsitul de saptamâna), iesirea din rutina cotidiana si schimbarea de decor permitându-va sa vedeti lucrurile dintr-o alta perspectiva.
Evitati sa va alinati suferinta provocata de stres prin automedicatie, fumat excesiv sau consum irational de alcool. Aceste metode constituie doar un refugiu din fata problemelor, nu o rezolvare.
Dormiti suficient, faceti miscare si consumati alimente hranitoare. Excesul de energie negativa generata de stres va fi îndepartat, iar corpul astfel întretinut va ajuta la rândul lui mintea.
Pro si contra cartilajului de rechin
Remediu terapeutic cu o tenta „exotica”, cartilajul de rechin (tesut elastic dur...
Comentarii