PARADOX În ciuda progreselor remarcabile pe care medicina le-a înregistrat în ultimul deceniu în ceea ce priveste depistarea si tratamentul cancerului de sân, aceasta maladie face înca victime.
Statisticile evidentiaza o realitate îngrijoratoare – tendinta cresterii numarului de cazuri nou înregistrate (pe parcursul vietii, o femeie din noua este afectata de aceasta boala) -, dar si un lucru pozitiv – începând din anii ’90, mortalitatea cauzata de acest tip de cancer este în scadere.
PARADOX În ciuda progreselor remarcabile pe care medicina le-a înregistrat în ultimul deceniu în ceea ce priveste depistarea si tratamentul cancerului de sân, aceasta maladie face înca victime.
Statisticile evidentiaza o realitate îngrijoratoare – tendinta cresterii numarului de cazuri nou înregistrate (pe parcursul vietii, o femeie din noua este afectata de aceasta boala) -, dar si un lucru pozitiv – începând din anii ’90, mortalitatea cauzata de acest tip de cancer este în scadere. Remarcabil este faptul ca, începând din 1997, decesele datorate acestei boli au scazut cu peste 1% în fiecare an. Meritul cel mai mare în privinta acestui succes al medicinii îl are diagnosticarea bolii în faze incipiente, curabile.
S-a constatat ca, în general, trebuie sa treaca între 4 si 6 ani pentru ca un cancer de sân sa devina palpabil, adica sa-si anunte prezenta printr-o tumora de aproximativ 1 cm. Necazul e ca, de-a lungul acestor ani, pot interveni numeroase cauze capabile sa influenteze gravitatea bolii atunci când ea este depistata. Toate studiile dovedesc faptul ca femeia are cu 30% mai multe sanse de supravietuire daca boala este depistata înainte ca „nodulul” sa-si faca aparitia. Or, acest lucru nu e posibil decât prin control periodic (examen clinic, mamografie).
De la ce vârsta trebuie urmarit?
În absenta antecedentelor în familie, medicii recomanda ca, dupa vârsta de 50 de ani, femeile sa solicite cel putin o data la doi sau trei ani un consult de depistare precoce a cancerului de sân. În Statele Unite, de exemplu, vigilenta este mai mare: specialistii insista pe ideea necesitatii efectuarii anuale a unei mamografii, chiar dupa vârsta de 40 de ani.
În ceea ce priveste femeile „cu risc crescut” de a dezvolta aceasta boala, atentia trebuie sa fie cu atât mai sporita. Cercetarile au demonstrat ca în 5% din cazurile de cancer la sân exista o predispozitie ereditara, legata de transmiterea a doua gene. Femeile purtatoare a acestor gene prezinta un risc considerabil de a fi atinse de cancer pe parcursul vietii, procentul fiind de 60% în jurul vârstei de 60 de ani si 80% în preajma vârstei de 80 de ani. De aceea, antecedentele familiale, vizând mama, sora, matusa, sunt demne de luat în consideratie.
Autopalparea, prima metoda de depistare
Chiar daca e discutabila din punctul de vedere al rigorii stiintifice, autopalparea este prima cale de depistare a cancerului de sân. Cei ce o contesta iau în discutie pericolul de a deveni victima a unei nelinisti supradimensionate atunci când în urma autopalparii femeia „descopera” un nodul. De asemenea, exista si posibilitatea ca acesta, desi deja prezent sa nu fie depistat prin autopalpare. Totusi, parerea majoritatii medicilor este ca e de preferat ca femeia sa se prezinte la consult de specialitate (generalist, ginecolog) imediat ce are o banuiala, chiar daca ulterior se dovedeste întemeiata sau nu.
Tratamente cu sorti de izbânda
Tendinta de scadere a mortalitatii datorate cancerului de sân este explicabila si prin faptul ca terapia, bazata, în functie de caz, pe interventie chirurgicala, radio – si chimioterapie, precum si tratamente hormonale, se soldeaza cu o cota din ce în ce mai ridicata de succes. În paralel, cercetarea face la rândul ei progrese în sensul cunoasterii mecanismelor care genereaza aceasta boala, ceea ce alatura permanent sperante legate de nasterea unor noi metode de tratament, mai putin toxice si mai eficiente.
Chimio-preventia, o solutie a viitorului
Administrarea de medicamente cu rol preventiv (pentru femeile cu risc crescut sau chiar celor aflate la vârste post-menopauza) este o ipoteza pe cale de a deveni realitate. Se stie în prezent ca unii anti-hormoni au capacitatea de a preveni cancerul de sân în cazul femeilor cu risc. În acest sens se lucreaza la elaborarea de medicamente capabile sa „manipuleze” din punct de vedere hormonal celulele mamare, în scopul împiedicarii degenerarii acestora în celule canceroase.
Cât de complicata este îmbatrânirea?
O enuntare inspirata a lui Aristotel defineste batrânetea ca o „boala naturala”....
Comentarii