Probabil veti fi mirati sa aflati ca foarte multe persoane – poate chiar si dumneavoastra – sufera de aceasta afectiune al carei nume, in traducere directa, inseamna „lipsa de sange”. Nu e cazul sa va speriati foarte rau, nu e la mijloc vreun fenomen de vampirism, dar motive serioase de ingrijorare exista, din cauza implicatiilor majore ale afectiunii: vorbim despre anemie, care se inregistreaza la cel putin o treime din populatia globului, deci aproximativ 2,5 miliarde de oameni!
Cine nu a auzit de anemie?
La drept vorbind, e un adevarat fenomen, care a dat nastere si unui atribut, foarte dezagreabil, ca definitie, pentru orice persoana: anemic, adica un om slab, palid, lipsit de vlaga, de viata. Maladia in sine are o evolutie care la inceput nu ingrijoreaza, insa daca este ignorata poate genera complicatii. Ea este definita prin scaderea continutului de globule rosii sub necesarul pentru o stare buna de sanatate. Anemia poate conduce la grave probleme de sanatate, deoarece hemoglobina transporta oxigenul in tesuturile organismului, iar fara hemoglobina, tesuturile „nu au aer”.
Dupa cum in general se stie, exista mai multe tipuri de anemie, insa cea mai raspandita este anemia prin insuficienta fierului in organism (feripriva). Totusi, poate mai dificil de inteles, fierul, unul dintre cele mai utilizate metale de pe glob, este esential si pentru majoritatea formelor de viata si pentru fiziologia organismului uman. El reprezinta o parte integranta a proteinelor implicate in transportul oxigenului si, de asemenea, este implicat in reglarea cresterii si diferentierii celulelor. Dar e numai o parte din rolul sau. Anemia prin deficit de fier apare daca asimilarea acestuia din alimente este insuficienta, daca se pierde din organism (sangerari acute si cronice; a se vedea si ciclul lunar al femeilor), daca exista necesitati sporite de fier fata de aportul acestuia (in sarcina, la adolescenta) etc.
In dieta oarecum specifica zonei noastre geografice, fierul se gaseste cu precadere in carnea rosie. Cantitati importante se pot prelua si din ficat, peste gras, oua. In carne insa, fierul se afla intr-o forma care se asimileaza mult mai usor de catre organism.
Dupa cum se stie, fructele si legumele contin, la fel, cantitati apreciabile din acest element, insa intr-o forma mai greu asimilabila. In schimb, in fructe si legume este multa vitamina C, necesara in procesul de asimilare si absorbtie a fierului. Contrar opiniei raspandite, sfecla rosie, merele si rodiile nu au un aport mai mare de fier in organism fata de carnea rosie. Iata de ce, intre altele, vegetarienii sunt primii expusi riscului de a face anemie prin deficit de fier.
Impactul deficitului de fier, element esential, este unul semnificativ si deloc de neglijat, mai ales ca primii cei mai expusi sunt copiii. El determina, dupa caz: l incetinirea cresterii fatului; l risc sporit de deces al femeii la nastere; l efect negativ asupra dezvoltarii psihomotorii, atunci cand apare la sugar si la copilul cu varsta sub 24 de luni; l sugarii cu deficit de fier sunt mai ezitanti si interactioneaza mai putin cu mediul inconjurator; l cand deficitul de fier apare la copilul prescolar sau scolar, se instaleaza tulburari de crestere si dezvoltare, performante fizice si intelectuale scazute, dificultati de invatare, in primul rand a deprinderilor care necesita atentie; l risc crescut de infectii.
Semnele si simptomele care trebuie sa ne trimita la medic sunt oboseala, slabiciunea generala si ametelile, paloarea pielii si a mucoaselor, friabilitatea unghiilor, caderea parului.
Deficitul de fier determina si o stare denumita pica clorotica, adica gusturi si mirosuri iesite din comun: persoana anemica doreste sa guste… pamant, creta, nisip, detergent sau sa miroasa vopsea, lacuri etc. Fireste ca nu trebuie sa introduceti in dieta aceste „meniuri”, ci sa intelegeti exact si sa respectati fara abatere, pe termen lung, recomandarile medicului dumneavoastra.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii