Scaldata de apele oceanului si invaluita in acordurile fadoului, Portugalia este si o tara profund crestina. Dovezile in acest sens sunt pe cat de evidente, pe atat de numeroase. Este suficient sa amintim multimea manastirilor, uriasul Crist de piatra din apropierea Lisabonei, stralucitoarele serbari religioase si mai ales acel loc incarcat de magie crestina care este Fatima. Acest orasel, aflat in apropierea altora cu bogata semnificatie, asa cum sunt Batalha sau Nazare, este al treilea loc de pelerinaj din lumea catolica, dupa Nôtre Dame de Lourdes (Franta) si Santiago de Compostela (Spania). Este inchinat Sfintei Fecioare a Rozariului si atrage multimi de credinciosi din toate colturile lumii.
Povestea minunilor petrecute aici a inceput la 13 mai 1917, cand trei copii – Lucia Santos, de 10 ani si verii ei Francisc, de 9 ani si Jacinta, de 7 ani, isi pasteau o mica turma in locul numit Cova da Iria, apartinand parohiei Fatima. In jurul amiezii au vazut o lumina puternica si, in varful unui maslin, a aparut „o doamna mai stralucitoare decat soarele”. Aceasta s-a adresat copiilor spunandu-le sa vina in acel loc, cinci luni la rand, la aceeasi ora. Cei trei au ascultat-o, venind aici in ziua de 13 iunie si iulie. In august, copiii au fost dusi de autoritatile locale, care vedeau in asta o actiune politica, intr-un loc de unde nu puteau ajunge la Cova da Iria. Aparitia a avut loc la 19 august, la Valinhas. La 13 octombrie Doamna – de fapt Maica Domnului – a aparut in fata unei multimi de 70.000 de oameni, le-a spus ca este Regina Sfantului Rozariu si le-a cerut, ca in locul respectiv, sa se construiasca o capela in cinstea ei.
Cei trei au trait in cucernicie pana cand s-au stins din viata. Francesco a murit bolnav la numai 11 ani, iar Jacita la 10, trupurile lor fiind depuse in cele din urma in basilica de la Fatima. Lucia s-a calugarit in Manastirea Carmelitelor Sfanta Tereza si s-a stins din viata in 2005. Ea a marturisit ca, in 1926, inainte de faimoasele evenimente, Aparitiile „Doamnei” le-au fost anuntate in trei randuri de un inger. Se pare ca Luciei i-a mai aparut Maica Domnului in 1928 si 1929, dar cele aflate in 1917, „secretele de la Fatima”, nu au fost inca pe deplin dezlegate.
Prima capela a fost construita pe locul aparitiilor in 1919. Distrusa de o bomba trei ani mai tarziu, a fost inlocuita de cea existenta in zilele noastre. Coloana, ridicata chiar in fata, marcheaza locul exact in care Sfanta Fecioara le-a aparut copiilor.
Esplanada cuprinde o scara monumentala si colonada, un Drum al Crucii cu lespezi de ceramica policroma si poate primi la rugaciune circa un milion de persoane.
Lucrarile la impunatoarea basilica au inceput in 1928, constructia fiind sfintita la 7 octombrie 1953. Are 15 altare reprezentand cele 15 mistere ale rozariului. Vitraliile reproduc scene legate de aparitii si invocatii ale Litaniei Maicii Domnului, iar orga monumentala, instalata in 1952, are un numar nebisnuit de tuburi. Turnul are inaltimea de 65 de metri si este incoronat de o cruce.
Intregul ansamblu contine o multime de elemente amintind evenimentele din 1917. Exista aici o Capela a Adoratiei, maslinul sub care se odihneau cei trei pastori, monumentul inchinat Sfintei Inimi a lui Iisus, cele inchinate papilor Paul al VI-lea si Pius al XII-lea. Statuia centrala Sacre Coeur, indica locul in care a izvorat apa limpede in timpul Aparitiilor. In partea opusa basilicii se afla o noua biserica foarte moderna, foarte mare, impodobita cu o uriasa icoana de aur, dar totul pare putin lipsit de sacralitate.
Casele micilor pastori exista inca in satul din apropiere, Aljustrel-Valinhos. Ele nu au fost modificate de-a lungul anilor si constituie, la randul lor, locuri de pelerinaj. La casa Luciei, in gradina se gaseste putul unde „Ingerul Pacii” sau „Ingerul Portugaliei” s-a infatisat pentru a doua oara in 1916, loc marcat de un impresionant monument. Alaturi de casa respectiva se afla Muzeul Etnografic, iar statuia din Valinhos aminteste locul aparitiei Maicii Domnului, la 19 august 1917.
IRINA STOICA
Comentarii