Imprevizibila natura umana face ca, de cand e lumea si pamantul, sa „supravietuiasca” destul de multe intrebari referitoare la consumul de bauturi alcoolice: ce anume, cat, in ce imprejurari, cum bem si de ce. Intrebari pentru care exista probabil tot atatea raspunsuri cati consumatori sunt, mai ales daca ne raportam la ideea de sanatate si mai ales intr-un sezon cand localurile se umplu inca de dimineata, cel putin sub pretextul „racoririi” cu o bere. E adevarat, nutritionistii nu interzic categoric consumul de bauturi alcoolice, fara a patrunde in sfera motivatiilor acestuia: placerea, necazurile sau… nevoia! Se recomanda insa ca produsul respectiv sa fie apreciat, deopotriva, din punctul de vedere al mirosului, al aspectului si al gustului.
Trebuie cunoscut faptul ca doua pahare cu vin combinate cu un digestiv sunt suficiente pentru ca un conducator auto sa-si piarda permisul. Din perspectiva OMS, un consum de risc mediu corespunde cu trei pahare-standard (10 grame de alcool la pahar) pe parcursul unei zile, pentru barbati si cu doua pahare in cazul femeilor. Cu conditia ca macar o zi pe saptamana sa nu se consume deloc.
In cazuri speciale, cum sunt aniversarile, se permite un „supliment” de un pahar, insa fara a se cauta frecvent asemenea ocazii. Pe de alta parte, nu trebuie sa se bea pe nemancate, evitandu-se astfel o sumedenie de neplaceri. Explicatia este ca, stomacul fiind gol, alcoolul patrunde rapid si in totalitate in sange, asa ca o masura de precautie la indemana ar reprezenta-o un mic supliment de hrana, cu circa o ora inaintea bauturii.
Persoanele amatoare de senzatii „tari” trebuie sa mai stie ca, aproape intotdeauna, amestecurile sunt suportate cu dificultate de organism, mai ales daca e vorba despre alcooluri de origini diferite. Specialistii au constatat de pilda ca anumiti consumatori au mari probleme daca asociaza alcooluri din cereale, cum este whisky-ul, cu cele din struguri, ca vinul, sampania ori coniacul. Asadar, chiar daca (sau tocmai pentru ca) vremea caniculara ne impinge mai frecvent catre o halba-doua, sa ne amintim intotdeauna acea zicala inteleapta: „Bautura cea mai buna este apa de izvor”. Eventuala continuare o aplica fiecare, dupa cum il tine organismul.
Comentarii