Ati simtit, macar o data in viata, ca un mare pericol va da târcoale? Fara indoiala ca da! Si – nu-i asa? – cel mai frecvent, starea sanatatii ne cam da de furca, indiferent de vârsta, de mediul in care traim, de anotimp s.a.m.d. De aceea, vrem – nu vrem, cel mai bine e sa fim vigilenti, pentru a preveni imbolnavirile, de la cele considerate minore (dar boala, oricum s-ar numi, tot boala e), pâna la cele ce decimeaza mii si mii de semeni. Cum sa facem? Informându-ne si actionând in directia indicata de specialisti: medici, nutritionisti, cercetatori etc. Iata ca si de data aceasta, cititorii revistei „Magazin” au privilegiul aflarii unor informatii utile, prea putin mediatizate in România. Colaboratorul nostru Mihai Afteni ne-a pus la dispozitie o caseta audio devenita celebra in SUA: „Sanatatea dumneavoastra este in pericol!”, realizata de Robert G. Allen, din a carei traducere va oferim in continuare cele mai importante sfaturi si sugestii. Zaboviti câteva minute asupra textului de mai jos si nu va fi in zadar. Pentru a va apara sanatatea, merita sa faceti mult mai mult decât o simpla lectura.
Traim atât de putin si murim… atât de mult!
«Sanatatea ta este in pericol. Mi-am dat seama ca aceasta este o afirmatie socanta. Dar, pâna la urma, o sa intelegi de ce am ales-o. In urmatoarele rânduri o sa va destainui câteva mici secrete referitoare la sanatate. Aceste informatii valoroase chiar pot sa adauge câtiva ani de trai sanatos la viata noastra.
Si acum, lasati-ma sa va intreb: cât ati planuit ca sa traiti? 70, 80, 90 de ani, 100 sau mai mult? In anul 1900, media de vârsta era numai de 47 de ani. Astazi, ea este de 76 de ani (79 pentru femei, 72 pentru barbati). Astazi, riscul de a muri din orice cauza inainte de 40 de ani este foarte mic. Dar, dupa ce ai trecut de vârsta de 40 de ani, ai intrat in zona pe care eu o numesc „a celor sapte boli mortale”. Cât de mortale sunt? Ele ucid mai mult de 80% dintre noi. Puteti sa ghiciti care sunt? Bolile de inima, cancerul, comotia cerebrala, diabetul, osteoporoza, artrita si boala Alzheimer.
Dar avem si vesti bune: nici una dintre aceste boli nu este inevitabila. Toate pot fi evitate ori cel putin intârziate; sau, in unele cazuri, pot fi chiar vindecate, daca urmati câtiva pasi, pe care o sa vi-i destainui.
1 – Bolile de inima ucid un milion de oameni Intr-un an – numai in SUA si mai multe milioane in restul lumii. Bolile de inima sunt mortale. Dar, de fapt, in ce constau? Nu le iei ca pe o gripa, sunt boli pe care „le manânci”. Regimuri alimentare nepotrivite cauzeaza infundarea lenta a sistemului circulator, blocând fluxul de oxigen vital si de substante nutritive, catre muschii inimii. Când procesul este definitivat, vei suferi un atac de cord. Asta se intâmpla la mai mult de 1,5 milioane de oameni pe an. Pentru cea mai mare parte a lor, surpriza este totala. Nu au nici o idee despre faptul ca arterele lor sunt obturate. O treime din ei vor muri in drum spre spital, fara o a doua sansa si fara a-si lua ramas bun.
2 – Cel putin un milion de americani sunt diagnosticati cu cancer in fiecare an. Jumatate din ei vor muri in urmatorii cinci ani; asta inseamna 1500 de persoane pe zi, sau unul in fiecare minut. Pentru femei, cea mai de temut forma este cancerul la sân. In 1950, numai una din 20 de femei se imbolnavea de aceasta boala; astazi – aproximativ una din 5. Pentru barbati cel mai de temut este cancerul la prostata. Printre barbatii care se apropie de 75 de ani, procentul imbolnavirii este de 50%, deci unul din doi. Multi sufera de cancer, deoarece il au in genele lor. Dar numai 20% din cancere sunt un tribut al ereditatii. Una din trei persoane dezvolta forme de cancer detectabil. Organismul este echipat ca sa lupte cu boala, dar acest proces se bazeaza foarte mult pe nutritie. O nutritie potrivita poate preveni intre 50 si 90% din toate formele de cancer.
3 – Comotia cerebrala. Multi dintre noi sunt inspaimântati de cancer, fara sa-si dea seama ca aceasta boala (comotia) ucide mai multe femei decât cancerul la sân si mai multi barbati decât cancerul la prostata. Comotia cerebrala este cauza nr. l a handicapurilor: pierderea vorbirii, vedere dubla, probleme de memorie.
4 – Unul din 20 dintre noi se va imbolnavi de diabet. In cele din urma, 40-60% dintre cei peste 80 de ani au aceasta boala care ucide 300.000 de oameni pe an. Va voi vorbi intr-un articol viitor despre o substanta nutritiva uimitoare, cromul, care te poate ajuta in lupta ta impotriva blestemului diabetului.
5 – Artrita. 30 de milioane dintre noi au artrita. Poti sa crezi ca se intâmpla la toti oamenii, dar vârsta medie la care artrita loveste este de numai 47 de ani.
6 – 25 de milioane dintre noi sufera de osteoporozA – boala oaselor fragile. 80% sunt femei in vârsta de peste 50 de ani. Ati auzit despre batrânii care cad si isi fractureaza soldul, dar in multe cazuri este exact invers: batrâna mergea prin magazin, in mod spontan soldul i s-a fracturat si abia apoi a cazut. Oasele erau asa de poroase, incât numai mersul a cauzat ruperea lor. Dupa vârsta de 35 de ani, oasele tale pierd masa osoasa, in ritmul de 1% pe an. Menopauza accelereaza procesul, asa ca la vârsta de 75 de ani 90% din femei au osteoporoza! O treime din femeile de peste 65 de ani sufera de fracturi ale vertebrelor sau ale soldurilor. Si ca sa luam in seama si barbatii, dupa 80 de ani o sesime din ei sufera de fracturi ale soldurilor. Pentru numerosi oameni in vârsta, aceasta inseamna o condamnare la moarte. Incapabili sa mearga si sa actioneze, imobilizati la pat, un sfert din ei mor in circa sase luni, ceea ce inseamna o moarte la fiecare 20 de minute. Dar osteoporoza cauzeaza si micsorarea craniului (si craniul este un os).
7 – Boala Alzheimer. Cu cât traiesti mai mult, cu atât esti mai expus la aceasta boala. 10% din persoanele peste 65 de ani, 25% din cei peste 75 de ani si 40% din cei peste 85 de ani o au. Boala ucide cam 100.000 de oameni in fiecare an, dar numai dupa ce reduce victimele la nivelul de „legume umane”.
Tu crezi ca asa boli diferite trebuie sa aibe cauze diferite? Vom vedea in numarul viitor cum stau lucrurile.»
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii