In cele mai multe cazuri, colicile intestinale sunt date de ceea ce se numeste in limbaj de specialitate diaree acuta. Acestea dureaza in medie pana la maximum 10 zile si nu recidiveaza curand. Cand simptomele se prelungesc pe mai mult de o luna, problema de tranzit devine cronica, putand persista luni de zile, uneori, in cazuri rare, chiar ani.
Care sunt cauzele diareii acute?
Prima si cea mai importanta cauza o reprezinta gastro-enteritele virale. In acest caz, emisia de scaune lichide este insotita de dureri abdominale tip colici, vomismente, febra, dureri musculare. Diareea acuta poate avea, de asemenea, origine bacteriana sau parazitara, aparand ca urmare a unei intoxicatii alimentare. Indiferent de cauza, simptomele dispar in general spontan in cateva zile. Pe tot parcursul bolii, consumul de lichide in cantitati optime este extrem de important, altfel pericolul deshidratarii este foarte mare. Sunt de preferat ceaiurile, apa minerala bogata in saruri si bicarbonat. De asemenea, ajuta solutiile medicamentoase sau nu care au drept scop incetinirea tranzitului, precum si cele cu efect antispasmodic, pentru calmarea durerilor.
Ce e de facut cand problema persista?
In acest caz, devine o necesitate consultarea medicului specialist, chiar daca majoritatea diareilor cronice nu au o cauza patologica cu totul speciala. Acest tip de dereglare poarta numele de diaree functionala, caci nu are la origine o boala organica depistata. Diareile functionale pot fi declansate de frig, de ingerarea anumitor alimente greu de tolerat sau chiar de evenimente stresante. Cel mai potrivit tratament in astfel de situatii ramane regimul alimentar adecvat, evitarea stresului sau o mai buna gestionare a acestuia.
Atentie!, unele persoane pot suferi de intoleranta la lactoza, problema care are aceleasi manifestari ca amintita tulburare functionala. In acest caz, evitarea lactatelor de orice fel duce la ameliorarea simptomelor. Exista situatii in care diareile cronice sunt manifestarea unor afectiuni mult mai grave, precum sindromul de malabsorbtie, cancerul digestiv, maladiile inflamatorii (maladia Crohn), sau chiar hipertiroidia.
Ce alte cauze sunt posibile?
Emisia frecventa de scaune lichide poate constitui mecanismul natural ce permite golirea colonului in caz de constipatie. Tratarea corecta a acestei probleme (cu ajutorul laxativelor) va pune stop pana la urma si falselor diarei. De asemenea, scaunele frecvente, mai mult sau mai putin lichide, pot fi manifestarea unei incontinente anale, survenite ca urmare a unui traumatism al anusului, ce poate avea loc, de exemplu, in timpul unei nasteri. Interventia chirurgicala locala sau reeducarea perineo-abdominala cu sprijinul unui specialist in domeniu duc la rezolvarea acestei probleme si implicit la suprimarea scaunelor proaste.
Prudenta maxima!
In caz de diaree, consultarea de urgenta a medicului se impune in cazul bebelusilor si persoanelor in varsta, mai ales cand simptomele includ si vomismente, caci pericolul deshidratarii este foarte mare in astfel de situatii. La fel stau lucrurile pentru bolnavii afectati de maladii cronice la nivelul inimii sau al rinichilor, de exemplu.
MIHAELA VLAD
Comentarii