Este un lucru în general stiut de oricine, orice boala – în special cele cu nume cutremurator, cum ar fi „cancer”, „tumora”, „diabet” etc. – are incomparabil mai multe sanse de vindecare daca e depistata în faza de debut, decât atunci când e diagnosticata în stadii avansate, uneori ireversibile.
Este un lucru în general stiut de oricine, orice boala – în special cele cu nume cutremurator, cum ar fi „cancer”, „tumora”, „diabet” etc. – are incomparabil mai multe sanse de vindecare daca e depistata în faza de debut, decât atunci când e diagnosticata în stadii avansate, uneori ireversibile. De aceea, controlul periodic al starii de sanatate este modalitatea cea mai sigura de a surprinde boala perfida înca de la primele semne. Care ar fi ritmul ideal al bilantului starii de sanatate a fiecaruia dintre noi si catre ce specialitate medicala ar trebui sa ne orientam în acest scop?
Control preventiv anual la medicul de medicina generala pentru:
– Examen clinic. Ascultarea pulmonara si cardiaca, palparea abdomenului, examenul cutanat si al articulatiilor îi permit medicului sa se informeze în privinta starii generale de sanatate si, în cazul ca are o suspiciune, sa continue investigatiile cu analize ale sângelui, radiografie pulmonara, electrocardiograma.
– Controlul tensiunii arteriale. În mod normal, aceasta trebuie sa se situeze la o limita inferioara valorii 14/9. Daca se situeaza deasupra acestui reper (începând de la 16/9) apare întrebarea legata de o eventuala hipertensiune, care adesea poate fi cauzata de stress, obiceiuri alimentare daunatoare sanatatii (prea multa sare, exces de cafea, de alcool), fumat, diabet sau probleme renale incipiente, înca nedepistate. În cunostinta de cauza, toate acestea pot fi corectate, la indicatia medicului.
– Bilantul lipidic. Dozarea colesterolului o data pe an vizeaza în special persoanele trecute de vârsta de 40 de ani sau pe cele mai tinere daca provin din familii predispuse la hipercolesterolemii precoce. Rata crescuta de colesterol în sânge predispune la ateroscleroza.
– Analiza sângelui. Examenul de laborator al sângelui, în vederea numararii cantitatii de globule rosii si albe, permite depistarea din timp a unei eventuale anemii, prezenta unei infectii sau parazitoze.
– Examen de urina. Este analiza care poate atrage atentia asupra pericolului instalarii unui diabet, unei infectii urinare sau a unor probleme renale.
Control anual (sau chiar la 6 luni) la ginecolog pentru:
– Examen ginecologic care permite depistarea unor afectiuni la nivelul colului, uterului sau al ovarelor (polipi, fibrom, chist ovarian).
– Examen al sânilor. Palparea de catre medicul specialist a sânilor permite identificarea celor mai mici anomalii (noduli, puncte dureroase). Completarea cu o mamografie a examenului clinic poate aduce un plus de certitudine asupra bilantului de sanatate.
– Frotiul cervico-vaginal. Ajuta la depistarea precoce a eventualelor modificari survenite în timp asupra celulelor, modificari cu potential cancerigen. Diagnosticate si tratate la timp, riscul declansarii unui cancer este aproape complet eliminat.
– Examen al sângelui (colesterol, trigliceride, glicemie). Este obligatoriu, în special pentru femeile care recurg la pilule anticonceptionale, pentru a îndeparta pericolul aparitiei unei probleme cardiovasculare.
Cât de complicata este îmbatrânirea?
O enuntare inspirata a lui Aristotel defineste batrânetea ca o „boala naturala”....
Comentarii