Magistralele remarci ale dr. Robert G. Allen, privitoare la cele mai grave maladii contemporane ne ajuta sa ne apropiem mai bine informati de domeniul protejarii sanatatii noastre. Va oferim ultimul set de sfaturi practice, ce pot nu doar sa tina bolile la distanta, ci si sa ne ajute sa prelungim speranta de viata. Incepem insa cu… ultimele mari minciuni.
«Minciuna nr. 3: Vitaminele pot fi periculoase in doze mari. Sa comparam vitaminele cu medicamentele care se elibereaza pe baza de retete. Ghiciti câti oameni mor anual in SUA, din cauza medicamentelor eliberate pe baza de retete prescrise de medici! 150 mii de oameni. Acum, câti oameni mor in fiecare an, luând vitamine? In ultimii 10 ani, o persoana a murit din cauza unei doze prea mari de niacen. Desigur, daca in mod curent esti tratat cu medicamente eliberate pe baza de reteta ar trebui sa verifici impreuna cu medicul tau daca tratamentul poate reactiona advers la suplimente. Pentru marea noastra majoritate, vitaminele sunt extrem de sigure.
Minciuna nr. 4: Toate suplimentele nutritive sunt la fel. De fapt, suplimentele cu vitamine se impart in doua categorii majore: u marci de alimentara, brevetate; u suplimente cu vitamine bazate pe ultimele cercetari stiintifice, care dovedesc ca dozele mari de vitamine si minerale sunt poate necesare sa ne protejam impotriva afectiunilor mortale. Iata ce spune dr. Kenneth Cooper, creatorul nebuniei jogging-ului, in anii '70:
„A fost un timp când m-am alaturat curentului principal al doctorilor, care se opuneau luarii suplimentelor de vitamine in orice cantitate. Am crezut ca poti sa-ti obtii vitaminele de care ai nevoie, din regimul alimentar zilnic. Dar cercetarile mele in domeniul radicalilor liberi si al antioxidantilor m-au fortat sa-mi schimb modul de gândire, precum si obiceiurile personale. Consum zilnic cocteilul meu de antioxidante, intr-o combinatie de multivitamine. Ultimele cercetari arata ca, pentru a-ti construi o protectie puternica impotriva radicalilor liberi, ai nevoie de mult mai multe vitamine decât furnizeaza R.D.A.”
Ce este R.D.A.? Este cantitatea minima de vitamine pe care guvernul o considera necesara pentru a evita boli de deficienta ca: scorbutul, beri-beri, pelagra si rahitismul. Te ajuta, intr-adevar, suplimentul tau de vitamine, impotriva bolilor mortale? Aici nu este vorba numai despre cantitatea care separa o marca de vitamine de alta. Cu scopul de a face competitie in domeniul pretului, multi dintre producatorii de suplimente folosesc ingredienti dintre cei mai ieftini, fara sa le pese daca acestia sunt sau nu absorbiti de corp. De exemplu, este absolut esential, pentru viata ta, sa consumi crom mineral. Deficientele de crom conduc finalmente spre diabet si boli de inima. Cu toate acestea, multe suplimente ieftine contin o cantitate mica si greu de absorbit de clorura de crom.
Dar, asa cum au aratat cercetatorii, când cromul se gaseste in combinatii, este de 3 pâna la 10 ori mai eficace din punct de vedere biologic. Extracostul este binemeritat. Si asta ne aduce la ultimul mit major in legatura cu vitaminele.
Minciuna nr. 5: Suplimentii nutritivi costa foarte mult. Chiar vrei, cu adevarat, o sanatate optima? Asta iti va cere sa iei mai mult decât o pilula pe zi, deci te va costa mai mult. Când cineva se plânge ca este prea costisitor, eu raspund intotdeauna: scump, in comparatie cu ce? Cu chirurgia sofisticata, cu terapia prin radiatii, cu moartea, ca urmare a diabetului? Comparativ cu acestea, suplimentii nutritivi sunt un chilipir. Credeti-ma: mai ieftin nu inseamna mai bun. Trupul tau este nepretuit. Nu-l lasa pe mâna participantului la licitatie care are pretul cel mai mic sau a nimicului cel mai recent. Acum, sa ne uitam mai indeaproape la suplimentii nutritivi mai eficienti.
Cercetarea spune ca vitamina C te poate proteja de bolile de inima. Dr. Linus Polling afirma: „Cred ca bolile cardio-vasculare, atacurile de cord, bolile circulatorii pot fi aproape complet prevenite prin administrarea adecvata a vitaminei C.” Americanii care iau in mod regulat supliment de vitamina C, chiar si in cantitati mici, au cu 37% mai putine atacuri de cord. Dar adevarata putere a vitaminei C este ajutorul pe care ti-l da in lupta impotriva „marelui C” – cancerul. De fapt, studiile arata ca persoanele care consuma vitamina C risca numai pe jumatate sa devina bolnavi de cancer.
Doctorul Polling crede ca putem adauga la vietile noastre 12-18 ani, prin luarea de megadoze de vitamina C. {i a dovedit-o el insusi, traind pâna la vârsta de 93 de ani. Din nou, cercetarea il sustine, intr-un studiu din California asupra oamenilor in vârsta de peste 50 de ani: s-a dovedit ca rata mortalitatii intre cei care luau vitamina C a fost numai de 40% fata de a celorlalti, care nu luau. Aceasta descrestere a ratei mortalitatii corespunde cresterii cu 11 ani a duratei vietii. Mai este vreo indoiala ca trebuie sa te protejezi zilnic, luând vitamina C?
Dar despre vitamina E? {tii ca vitamina E te poate ajuta sa traiesti mai mult? Oamenii care iau 400 U.I. de vitamina E zilnic, pentru cel putin 10 ani, isi micsoreaza riscul de boli de inima cu 90%. De asemenea, isi micsoreaza riscul mortii din cauza bolilor de inima cu 78% si riscul de a muri de atac de cord cu 58%. Vitamina E luata in cantitati mari a redus si riscul imbolnavirii de cancer la colon, cu 68% la femei. Consumul scazut de vitamina E creste riscul imbolnavirii de cancer cu 50%. ~n plus, consumul scazut de vitamina E este legat si de alte boli.
Dar vitamina E singura nu este de ajuns. Cele mai bune rezultate provin din folosirea câtorva antioxidanti impreuna, in acelasi timp. Cercetatorii de la Harvard au descoperit ca atunci când toti cei trei antioxidanti sunt combinati, riscul bolilor de inima este diminuat cu 50%. Acest adevar este valabil si pentru cataracta.
Daca esti femeie, seleniul poate sa-ti protejeze sanatatea impotriva cancerului de sân. Studiile arata ca riscul expunerii la cancer de sân poate fi redus mult mai drastic decât in cazul celorlalte forme de cancer, datorita antioxidantilor. Daca fiecare femeie din America ar incepe sa ia seleniu, ca supliment, sau ar urma o dieta cu mult seleniu, atunci in numai câtiva ani cancerul de sân ar intra intr-un declin drastic. 200 de micrograme de seleniu micsoreaza rata cancerului de prostata cu 69% si a cancerului la plamâni cu 34%. Iei cel putin 200 micrograme de seleniu zilnic?
Si acum despre crom. Din cauza alimentelor superprocesate, 90% dintre noi nu obtin din mâncare destul crom. Daca nu obtii cel putin 200 micrograme zilnic, nivelul tau de insulina descreste si poate cauza o intreaga serie de probleme, incluzând diabetul, bolile de inima si chiar cancerul. Ai destul crom in dieta ta? Dar zinc? 90% dintre americani nu consuma macar RDA pentru zinc. {i totusi zincul este un element destul de important, deoarece fortifica si intareste sistemul imunitar. O cura zilnica de zinc poate preveni o afectiune in domeniul sanatatii sau alte suferinte. Subiecti cu vârste intre 50 si 80 de ani, care consuma 30 mg de gluconat de zilnic, timp de sase luni, isi readuc la viata sistemul imunitar. Si, barbati, nu uitati puterea zincului in mentinerea functiilor prostatei.
Studiile arata ca 85% dintre barbatii cu probleme de prostata pot gasi un remediu in consumul adecvat de zinc. Deficientele de zinc pot de asemenea sa produca lipsa de fertilitate si apetit sexual scazut. Ai auzit despre rolul acidului folic in prevenirea atacurilor de cord si a defectelor de la nastere? El e de asemenea esential in intretinerea reparatiei celulelor. Fiecare dintre celulele tale este supusa bombardamentului radicalilor liberi, in fiecare secunda, in fiecare zi. Cancerul poate aparea, daca celula ADN nu este refacuta in mod adecvat si deficienta acidului folic creste probabilitatea de raspândire a cancerului.
Care-i mesajul? Ia-ti suplimentul nutritiv in fiecare zi. Daca urmezi câteva modele de sanatate, ca: exercitiile, mai multe fructe si legume proaspete, consumul de suplimenti nutritivi zilnic, poti sa iesi din zona periculoasa, spre un trai sanatos si fara dureri, dincolo de vârsta medie a unei persoane. Sper ca ceea ce am spus a fost sadit adânc in acel loc unde tu iei decizii importante si te va determina sa te hotarasti sa traiesti o viata mai lunga si sanatoasa.»
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii