Vezica biliara, pe cât de utila este pentru buna functionare a organismului – sanatoasa fiind -, pe atât de mari necazuri ne poate pricinui atunci când se imbolnaveste. Fie ca in interiorul ei s-au format sau nu calculi producatori de iritatii, bila poate suferi de colecistita, o inflamatie cauzata de infectii bacteriene. Ea se intâlneste in general mai frecvent la femei, printre factorii favorizanti numarându-se oboseala, surmenajul, tulburarile endocrine, emotiile puternice.
Se manifesta in primul rând prin dureri la nivelul ficatului, cu iradieri spre umarul drept, spate, abdomen, dar si prin greturi si varsaturi, dureri de cap, oboseala, transpiratie, frisoane, stare febrila (pâna la 38,5ºC). Existenta calculilor biliari reprezinta un element agravant, care poate intretine si complica boala multi ani. Din farmacia naturii, numeroase plante medicinale contribuie cu succes la tratarea si vindecarea colecistitei. Va prezentam câteva formule.
– Ceai nr. 1. Se face un amestec din sunatoare (planta) – 4 linguri, flori de papadie – 2 linguri, flori de musetel – 1 lingura, flori de siminoc – 1 lingura, frunze de trifoiste de balta – 1 lingura, frunza de troscot – 1 lingura. Se prepara o infuzie din amestecul respectiv, cu 500 ml de apa si se beau doua-trei cani pe zi.
– Ceai nr. 2. Se face un amestec din flori de coada-soricelului – 10 g, fructe de fenicul – 5 g, flori de levantica – 10 g, frunze de menta – 15 g, flori de musetel – 10 g, sunatoare (planta) – 10 g, talpa-gâstei (planta) – 3 g, radacina de valeriana – 20 g. Se prepara o infuzie dintr-o lingura de amestec la cana cu apa (200 ml) si se beau incet una-doua cani pe zi, preparatul fiind cald.
– Decoct preparat din 6 linguri de tarâte de grâu si 3 linguri de seminte de in. Se lasa la macerat in 800 ml de apa pe timpul unei nopti, apoi a doua zi se fierbe totul 20 de minute. In acest interval, tot 20 de minute, se fierb 400 g de cartofi intr-un litru de apa. Cele doua lichide se filtreaza, dupa care se amesteca si se beau pe parcursul unei zile, eventual adaugându-se putin suc de lamâie.
Exista si alte plante utilizate in tratarea colecistitei, de obicei in mod similar, adica sub forma de infuzie sau decoct.
Anghinare. Se prepara o infuzie din doua lingurite de planta la 300 ml de apa clocotita si dupa racire se indulceste cu miere de albine. Se beau câte trei cani pe zi, inaintea meselor principale.
Galbenele. Se prepara o infuzie dintr-o jumatate de lingurita cu pulbere de rizom, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita un sfert de ora, apoi se strecoara si se bea câte un sfert de cana inaintea meselor principale.
Cimbru de cultura. Se prepara o infuzie dintr-o lingurita de pulbere de planta la o cana cu apa (250 ml). Se lasa la racit un sfert de ora, apoi se strecoara si se bea intreaga cantitate, incet, inghititura cu inghititura.
Papadie. Se prepara o infuzie din doua lingurite de planta la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se beau câte doua-trei cani pe zi, dupa mesele principale.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii