Foarte profitabila industrie a tigarilor (doar se bazeaza pe un viciu uman, nu-i asa?) nu are, în mod oarecum paradoxal, o contrapondere de aceeasi talie. Sigur, exista numeroase metode recomandate celor ce vor sa se lase de fumat, dar se pare ca tentatia are o forta mult mai mare decât – sa zicem – spectrul unui cancer pulmonar.
Foarte profitabila industrie a tigarilor (doar se bazeaza pe un viciu uman, nu-i asa?) nu are, în mod oarecum paradoxal, o contrapondere de aceeasi talie. Sigur, exista numeroase metode recomandate celor ce vor sa se lase de fumat, dar se pare ca tentatia are o forta mult mai mare decât – sa zicem – spectrul unui cancer pulmonar. Surprinzator, un studiu realizat în Suedia mai da ceva apa la moara fumatorilor cu vechime, dar lanseaza si un serios semnal de alarma: capacitatea respiratorie scade mult mai accentuat la persoanele care reîncep sa fumeze, dupa o perioada de pauza, decât la cele care nu s-au lasat niciodata de tigari. Concluzia – ideal ar fi sa nu ne lasam prinsi de acest pagubos viciu, nici macar din curiozitate.
40.000 de persoane, dintre care 10.000 de fumatori, au participat la derularea studiului botezat OLIN, pe durata a mai mult de zece ani. 1116 barbati si femei, cu vârste cuprinse între 35 si 68 de ani, au fost împartiti în cinci grupe: cei ce n-au fumat niciodata, cei ce s-au lasat cu cel putin zece ani înaintea începerii studiului, cei ce au întrerupt fumatul pe durata analizelor, fostii fumatori care au recidivat în timpul studiului si cei ce nu si-au suprimat niciodata viciul. La intervale regulate, medicii au masurat pentru toti acestia capacitatea respiratorie a plamânilor (volumul si debitul aerului respirat). Cum era de asteptat, comparatiile au indicat clar ca nefumatorii stau cel mai bine la acest capitol, dar a aparut si surprinzatoarea concluzie amintita mai sus. Ea a generat mari nedumeriri în rândul pneumologilor, întrucât vine în contradictie cu alte studii, care arata la fel de limpede ca orice diminuare a numarului de tigari fumate sau eliminarea totala a acestora, fie si temporara, are efecte pozitive.
Autoapararea prin tutun
Medicii suedezi nu contesta ultima idee, dar invoca – pentru a explica rezultatele lor neasteptate – o anume rezistenta la tutun, dezvoltata de organismul fumatorilor. Daca ei se opresc, rezistenta dispare si de aceea reluarea fumatului devine la fel de nefasta ca si primele tigari. De unde vine acest ciudat sistem de autoaparare, al organismului? O ipoteza ar trimite la procesele inflamatorii declansate de fumat la nivelul bronhiilor si la producerea de proteaze, enzime care distrug proteinele. Celulele epiteliale reactioneaza, eliberând alti mediatori ai sistemului imunitar, iar rezultatul este ca anumite celule imunitare sunt activate pentru a pune în functiune un sistem de aparare antiinflamatorie, cu producerea de anti-proteaze. Când subiectul înceteaza sa fumeze, procesele inflamatorii si antiinflamatorii scad progresiv. În anul care urmeaza, ramâne totusi o baza inflamatorie. La reluarea fumatului, se produce o reactie de inflamare exploziva, din cauza proteazelor reziduale, sistemul antiinflamator neavând timp suficient sa se fi activat.
Reversul medaliei
Efectele rezultatelor amintitului studiu, facute publice, îi îngrijoreaza pe pneumologi, pe buna dreptate. Ei invoca riscul ca persoanele care doresc cu-adevarat sa renunte la tigari sa fie descurajate în tentativele lor. Aceasta, cu atât mai mult, cu cât – mai afirma medicii specialisti – asemenea încercari, reluate cât mai des, au sanse sporite de reusita. De retinut, în final, contrareplica dr. Bo Lundbäck, conducatorul OLIN: „Cu adevarat importanta este cantitatea globala de tigari consumate în timpul vietii. Cu cât aceasta este mai mica, cu atât sanatatea subiectului e mai buna. Prin urmare, mesajul nostru nu este «continuati sa fumati», ci mai degraba sa nu începeti niciodata sau, daca ati facut-o, încercati sa va lasati, definitiv”.
Cât de complicata este îmbatrânirea?
O enuntare inspirata a lui Aristotel defineste batrânetea ca o „boala naturala”....
Comentarii