Desi nu pare la prima vedere, depresia are efecte negative asupra sanatatii si bate de departe boli cronice precum angina, artrita, astmul sau diabetul. Potrivit medicilor psihiatri, orice tip de boala de care sufera o persoana se poate agrava daca este acompaniata de depresie. Depresia este una dintre cel mai des intalnite afectiuni din lume si poate si cea mai caracteristica. O persoana din cinci va suferi de depresie la un moment dat in viata ei.
Boala poate afecta ambele sexe, indiferent de varsta si de mediul in care traiesc. Multi oameni cred ca boala nu se poate trata, dar multi dintre cei care sufera din aceasta cauza vor face tot ce le sta in putinta pentru a inlatura durerea, uneori, descoperind chiar tratamentul potrivit. Depresia cuprinde o serie larga de afectiuni psihice, de la starile proaste pana la sentimente de sinucidere, spun medicii psihiatri. Impactul pe care il are boala asupra celor care sufera si de alte disfunctionalitati ale organismului poate genera reactii care duc la lipsa de mobilitate, acuitatea vizuala, memorie. Cea mai nefavorabila combinatie este cea dintre depresie si diabet.
Tipuri de depresie
Depresia reactiva este cel mai obisnuit tip de depresie. Aceasta este declansata de un eveniment traumatic, dificil sau stresant al vietii. Persoanele afectate se simt rau, nervoase, anxioase sau chiar furioase. Acest tip de depresie mai poate aparea dupa o perioada prelungita de stres si chiar la mult timp dupa sfarsitul acestei perioade. Cauzele variaza de la o persoana la alta si apar de la schimbarea locuintei sau de pierderea unui parinte pana la incapacitatea de a realiza ceva o lunga perioada de timp, o pierdere grea sau un divort.
Depresia endogena este cauzata de un dezechilibru al reactiilor chimice ale creierului. Acest tip de depresie apare cel mai adesea din cauza problemelor legate de familie. Depresia maniaca este una din formele prin care a trecut cel putin o persoana dintr-o suta. Este foarte diferita de toate celelalte tipuri de depresie. In afara sentimentului de nefericire care o urmareste tot timpul, persoana afectata experimenteaza o crestere exagerata de energie si stari de exaltare urmate de scaderi bruste si de disperare cumplita. Aceste urcusuri si coborasuri de stare pot dura chiar si cateva luni.
De asemenea, persoanele afectate pot suferi de deziluzii si halucinatii – vad si aud lucruri care nu exista. Cei mai multi din cei afectati de acest tip de depresie sufera de aceasta in adolescenta si in jurul varstei de 20 de ani. Ca si in cazul celorlalte tipuri de depresie, se poate da vina pe un intreg amestec de factori fizici si de ambient. Nu s-a confirmat ca ar exista vreo legatura cu determinarea genetica; daca unul din parinti sufera de aceasta afectiune, exista sanse de 10% ca aceasta boala sa va afecteze.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii