• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 24 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 24 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Feriti-va de „sponsorii” raului!

Feriti-va de „sponsorii” raului!

25 iulie 2012
in Consultatii fara plata
A A

Exista nenumarate forme de cancer, insa acestora li se adauga si alte maladii cu inalt potential mortal, cum sunt leucemiile, adenomul de prostata ori sarcoamele. Ca oricare alta boala, si acestea reprezinta efecte ale unor dezechilibre produse in organism de impactul cu factori externi agresivi, de un mod de viata nesanatos, abordat in mod spontan, instinctiv sau chiar constient, de contexte negative ale existentei umane, nemaivorbind de ignoranta, neglijenta, lipsa de informare etc. Pe toate acestea le-am numit, cu o ironie ucigator de amara, „sponsori” ai raului ce ne grabesc trecerea in vesnicie. Ei pot fi insa infruntati si biruiti, cu conditia sa-i cunoastem cat mai bine si sa-i tinem la mare distanta ori eliminandu-i total din viata noastra.

 – Cancerul mamar este cea mai frecventa tumoare maligna la femei, el aparand sub un raport de 9/1 (total forme de cancer/ cancer mamar). Prin comparatie, aceasta boala apare la barbati numai in proportie de 150/1. Este o maladie hormono-dependenta, iar in ce priveste categoriile de risc, acesta este mai scazut la femeile cu ciclul menstrual tarziu, la cele cu menopauza precoce sau cu prima sarcina dusa la termen in jurul varstei de 18 ani. Trebuie stiut ca numai rareori contraceptivele orale au efect in preintampinarea imbolnavirii, in schimb terapiile de substitutie hormonala maresc usor riscurile. De asemenea, un risc mai crescut apare si la femeile care au fost iradiate terapeutic inainte de 30 de ani, precum si la cele cu antecedente familiale.

 – Cancerul de colon si rect ocupa al doilea loc ca incidenta in lume, in cadrul acestui tip de patologii, ea crescand dramatic dupa varsta de 50 de ani, cu valori aproximativ egale la femei si barbati. Cel mai important factor de risc este considerat cel genetic, urmat indeaproape de factorii de mediu, care au prevalenta crescuta in tarile dezvoltate, zonele urbane, grupuri socio-economice avantajate. De asemenea, riscul e mai crescut si la persoanele cu hipercolesterolemie, boala coronariana sau la cele cu un regim alimentar sarac in fibre si bogat in grasimi animale. Se apreciaza insa ca riscul bolii scade in cazul alimentatiei cu supliment de calciu pe termen lung si (probabil) in cel al ingestiei zilnice de aspirina.

 – Cancerul esofagian este promovat si mai ales stimulat de factori relativ comuni, cum ar fi abuzul de alcool si fumatul (combinate, acestea doua sunt si mai dezastruoase), expunerea la radiatii, ingestie cronica de ceai fierbinte, fumatul de opiu, deficit de vitamina A, zinc, molibden, ingestia de substante caustice s.a.

 – Cancerul ovarian si de col uterin cunosc si ele o larga raspandire in randul femeilor, cel dintai avand o incidenta crescatoare dupa 50 de ani, dar mai redusa la gravide. In ce priveste cancerul uterin, acesta reprezinta o cauza majora de morbiditate in tarile subdezvoltate si apare mai frecvent in grupurile cu nivel socio-economic scazut (si, implicit, cu instruire sanitara si control medical deficitare sau absente), la femeile cu activitate sexuala precoce, la cele cu parteneri sexuali multipli si la fumatoare.

 – Adenomul si carcinomul de prostata isi au originea in cresterea ca dimensiuni a prostatei, fenomen intalnit aproape la toti barbatii de peste 45 de ani. Din pacate, simptomele propriu-zise apar abia pe la 65 de ani, cand mecanismul bolii deja s-a instalat. Poate si de aceea, carcinomul de prostata este cel mai frecvent neoplasm la om, spre deosebire de adenom el avand originea la periferia glandei.

 – Cancerul pancreatic este deosebit de periculos, nu atat prin incidenta, cat prin faptul ca aproape toate cazurile diagnosticate devin fatale. De obicei, tumorile sunt detectate abia in faza in care boala deja a produs metastaze. Factori de risc foarte importanti in aceasta patologie sunt diabetul cu evolutie indelungata, pancreatita cronica si fumatul. In schimb, oarecum surprinzator si contrar unor pareri preconcepute, multi specialisti apreciaza ca litiaza biliara, consumul de cafea si alcoolismul nu il influenteaza.

 – Cancerul endometrial detine si el un record negativ, fiind cel mai frecvent cancer ginecologic, cu incidenta sporita la femeile post-menopauza. Obezitatea, tulburarile de ciclu menstrual, infertilitatea, menopauza tardiva si hemoragiile post-menopauza constituie principalii factori de risc. De asemenea, un risc usor mai mare apare si in cazul terapiilor de substitutie hormonala sau al tratamentelor de prevenire a recidivelor cancerului mamar.

 In aceeasi „zodie neagra” a organismului uman se manifesta destul de activ si alte maladii cu potential letal, precum cancerul vezical, cel renal, cel testicular, leucemia sub diversele ei forme si stadii, cancerele de piele si cel pulmonar, sarcoamele osoase si cele ale tesuturilor moi. Ele niciodata nu vor reprezenta o amenintare „in gluma” a sanatatii noastre, motiv suficient de important pentru a acorda atentie fiecarui semnal ca in organism ceva nu este in regula.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

„Frumoasele” care ne calmeaza nervii

Urmatorul Articol

Un rege invaluit de mistere

Articole Similare

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Consultatii fara plata

Semne ale abuzului de zahar

19 mai 2025

Zaharul are o reputatie proasta: stomac deranjat, iritabilitate si letargie sunt avertismente...

Urmatorul Articol

Un rege invaluit de mistere

Popas in Rotonda Scriitorilor

Hamburg – oras hanseatic

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

19 iunie 1953 – Executia sotilor Rosenberg

23 iunie 2025

În seara zilei de 19 iunie 1953, închisoarea Sing Sing din New...

Citeste mai departe
Blitz

Tom Cruise, actor si cascador

23 iunie 2025

Într-o epoca în care efectele speciale generate pe calculator domina industria cinematografica,...

Citeste mai departe
Blitz

Milenii de exploatare a sarii

23 iunie 2025

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologica în vechea zona de...

Citeste mai departe
Femina Club

„Secretele” rujurilor

23 iunie 2025

Pentru a fi... senzuale, netede si catifelate, buzele se îngrijesc la fel...

Citeste mai departe
Femina Club

Rizoto cu limba de vitel

23 iunie 2025

O ceasca orez, o limba de vitel, o ceapa, 1 morcov, 1...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 23-29 iunie 2025

23 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Sunteti pregatiti sa luati initiativa si sa mergeti dupa ce...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.