Nu vom vorbi despre acea stare spiritual-afectiva, care ne face mai sensibili, mai creativi. Este vorba despre starile febrile care ne dau semnalul „aprinderii” unei boli in corpul nostru. E o reactie de aparare a organismului si prin urmare trebuie privita ca un element pozitiv, ce ne avertizeaza ca e cazul sa luam masuri spre a ne restabili echilibrul. De aceea, in multe cazuri, combaterea febrei nu e recomandata, intrucat astfel eliminam tocmai paznicul vigilent al sanatatii.
Variatiuni pe aceeasi tema
Nu de putine ori spunem: „Cutare are temperatura”; dar orice persoana are o anumita temperatura, normala, mai mare sau mai mica. Din punct de vedere medical, vorbim despre febra. Sa precizam, pentru început, ca, la om, temperatura normala este de aproximativ 36,5ºC. Inregistrarea temperaturii corpului se poate face pe mai multe cai: axilar (la subrat) sau oral, vaginal, rectal.
In aceasta din urma situatie, temperatura este, în mod fiziologic, mai ridicata cu 0,5ºC. In conditii normale, pe parcursul zilei, temperatura variaza cu pana la 1ºC; spre seara, între orele 17-21, valorile sunt mai crescute. O alta variatie fiziologica a temperaturii se întalneste la femei, datorita ciclului menstrual. Astfel, dupa producerea ovulatiei, deci din a 13-a, a 14-a zi, temperatura creste pana la 37,1º-37,2ºC, timp de 10 zile, perioada numita „faza luteala”.
Cand se da alarma?
Cresterea temperaturii corpului peste valorile considerate normale, în functie de momentul zilei, se numeste febra. Cand febra este de peste 41ºC, o etichetam drept hipertemie. Aceasta este foarte daunatoare organismului – mai ales, la nivelul sistemului nervos central, unde poate produce leziuni ireversibile. Iata modul de aparitie a febrei în infectiile cu bacterii: macrofagele – care sunt niste leucocite specializate – la contactul cu microbii, elibereaza un hormon – interleukema.
Acesta actioneaza la nivelul sistemului nervos central, unde sunt situati centrii termoreglarii, raspunzatori de cresterea temperaturii. Febra este un semn important de îmbolnavire. Se remarca însa ca nu totdeauna o febra ridicata indica neaparat o boala severa. Copiii fac febra mai usor decat adultii, iar nou-nascutii si batranii au reactii febrile mai sterse. Cauzele posibile ale febrei pot fi: infectiile cu bacterii, virusuri, ciuperci, paraziti. O alta grupa de factori o constituie bolile autoimune, cancerul, infarctul miocardic, afectiuni ale sistemului nervos central, hipertiroidia etc.
Contraatacam?
Sa subliniem ca febra de pana la 38,5ºC reprezinta un mecanism de aparare si nu trebuie combatuta cu antipiretice (medicamente puternic antitermice). Peste valoarea de 38,5ºC însa se impune terapia antitermica si, pe cat posibil, o terapie cauzala – adica descoperirea si tratarea cauzei care a provocat febra. Mijloacele traditionale de combatere a febrei raman în actualitate, în ciuda progreselor din medicina moderna. Se recomanda deci masajul cu apa alcoolizata, aplicarea de pungi cu gheata sau de comprese reci pe frunte, înfasurarea în prosoape ude – la temperatura camerei – clisma cu apa rece.
In perioada acceselor febrile, trebuie crescut aportul de lichide cu peste 1,5 l în 24 de ore. Se vor consuma ceaiuri calde, cu lamaie, miere, suc de portocale, compot. Aspirina, în doza de pana la 1,5 – 2 g/24 de ore, deci un comprimat la 6-8 ore, reprezinta un mijloc foarte eficient de combatere a febrei. Atentie: nu se vor administra antibiotice – cum gresit se procedeaza foarte frecvent! – decat la indicatia expresa a medicului!
Copilul si febra
Copilul dumneavoastra s-a îmbolnavit. Medicul, consultat de urgenta, i-a prescris deja o reteta bogata. Si totusi, sunteti într-o mare încurcatura: odrasla dumneavoastra nu agreeaza deloc medicamentele. Febra nu-i scade, iar copilul refuza cu obstinatie sa înghita vreo pastila. Mai mult chiar, nici dizolvandu-i tabletele în ceai sau în lapte, tot n-ati reusit sa-l pacaliti, el simtindu-le numaidecat gustul.
Ei, bine, pentru a combate cu succes infectiile si oboseala cauzata de febra, dati copilului sa bea cat mai mult suc natural de fructe. Efectul va fi prompt si… aproape miraculos. Folositi, în asemenea cazuri, mai ales suc din citrice sau de kiwi – aceste fructe avand un continut foarte bogat în vitamina C. Procedand astfel, copilul nu va mai avea sentimentul dezagreabil ca trebuie sa înghita medicamentele – neplacute la gust! – ba, dimpotriva, va fi convins ca i se satisface o placere! Iar efectul, cum am spus deja, va fi similar cu cel al medicamentelor.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii