„Sanatatea noastra depinde, in foarte mare masura, de felul in care stim cum sa ne alimentam” – sustin terapeutii care trateaza diferite boli imbinand medicina clasica, cu bioenergoterapia si cu alte metode si remedii complementare. Afirmatia pare surprinzatoare, mai ales ca sugestiile gastronomice specifice medicinei blande au darul sa modifice traditiile meniurilor noastre. Exista trei grupe importante de alimente: 1 – carne, peste, branza, cascaval, oua, ciuperci, vinete, supe, nuci, seminte; 2 – fructe proaspete si uscate, legume (in afara de cartofi), sucuri naturale proaspete, dovleac; 3 – paine, malai, orez, gris, cartofi, miere de albine, conserve de fructe (dulceata, gem, compot).
Evident, listele se prelungesc, in functie de… belsugul culinar adoptat de fiecare individ. Insolitul apare la combinarea celor trei grupe de alimente. Astfel, cele din prima grupa se pot consuma cu cele din grupa a doua (de exemplu, carne cu varza sau cu rosii, oua cu legume s.a.m.d.), iar grupa a doua cu grupa a treia (de pilda, paine cu salate de legume, orez cu legume sau cu fructe etc.); in schimb, nu este recomandabila combinarea alimentelor din prima si a treia grupa (nu se mananca, de exemplu, came cu paine ori cu cartofi, peste cu mamaliguta s.a.m.d.).
La recomandarile de mai sus, se adauga si aceea ca lichidele sa fie baute cu cel putin 20 de minute inainte de masa si cu 3 ore dupa masa, iar fructele sa se consume cu 30 de minute inainte de masa. In sfarsit, un element de sacroterapie – miercurea si vinerea sa se consume mancare de post – vine sa intregeasca un posibil regim alimentar, care mentine sanatatea, fortifica organismul si elimina substantial riscurile de imbolnavire, dupa cum sustin terapeutii.
Vorbeam despre insolit. Trebuie sa stim insa ca unele alimente, preponderent de origine vegetala, pe care le consumam in mod frecvent, au si virtuti de care n-am auzit niciodata, desi ele actioneaza oricum in organismul nostru. Va prezentam mai jos, foarte pe scurt, cateva exemple ce se pot dovedi la un moment dat chiar deosebit de utile!
Fortifiant al nervilor
Experienta ne-a ramas inca de pe vremea lui Napoleon. Principalul aliment consumat de catre soldatii sai in lungile campanii militare era untul. Consumul de unt intins pe felii de paine prajita, stropite cu mujdei in prealabil, da organismului uman o senzatie de calm, de liniste si de putere. Explicatia este ca grasimile naturale din unt fac sa creasca procentul colesterolului in sange, ceea ce duce indirect la scaderea starii de irascibilitate. Untul este, deci, balsamul forte al sistemului nervos.
Stimulent al dragostei
De mii de ani egiptenii au descoperit efectul afrodisiac al scortisoarei. Consumata in amestecul pentru dulciuri, folosita la condimentarea parfumata a preparatelor culinare, scortisoara face sa creasca apetitul sexual, deopotriva pentru barbati si pentru femei. La inceput, in Egiptul Antic, scortisoara intra in compozitia unor pastile folosite special ca stimulent al dragostei si al sexualitatii.
Planta curajului
Nu o sa credeti, dar planta, respectiv condimentul verde, utilizata cu scopuri precise in alimentatia gladiatorilor, in stravechea Roma, era patrunjelul. Este un condiment placut aromat, care face sa sporeasca vointa si curajul individului. Efectul se datoreste continutului crescut de vitamina C al patrunjelului, precum si apiolului – care face sa dispara senzatia de teama si determina cresterea increderii in fortele proprii.
Bananele – medicament
Aceste fructe, cu miezul parfumat si dulce, aduc cu ele soarele tropicelor; in compozitia lor, bananele au un alcaloid care alunga starile depresive si da individului incredere si curaj. Si totusi, bananele au si un „defect”: ingrasa!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii