Aflata pe tarmul Mediteranei la poalele muntilor Atlas, Tunisia are o istorie zbuciumata, incarcata de lupte. Capitala tarii, orasul Tunis oglindeste perfect acest zbucium de milenii. Pe teritoriul scaldat de apele marii s-a inaltat in anul 814 i.Hr. cetatea Cartaginei, fondata si intarita de fenicieni, acel popor de navigatori indrazneti si de luptatori temuti.
Aceasta a inglobat si orasul vechi, Tunisul de astazi, intemeiat in jurul secolului X i.Hr. si cucerit apoi de cartaginezi. Devenita o metropola infloritoare, rivala a Siracuzei si a Romei, impotriva careia a dus trei razboaie, cunoscute sub numele de „razboaiele punice”, Cartagina a fost distrusa complet de romani dupa ultimul razboi, in anul 146 i.Hr.
Orasul s-a dezvoltat apoi sub stapanire romana dar a fost cucerit de vandali in secolul al V-lea d.Hr. si de bizantini in secolul al VI-lea d.Hr. In anul 692 insa, Cartagina a fost distrusa din nou, de data aceasta de arabii care au cucerit-o. Reconstruit, orasul cunoaste o noua perioada de inflorire sub dinastia Hafsizilor (1207-1574) cand atinge statutul de metropola.
In secolul al XVI-lea Mediterana era bantuita de temutul pirat Barbarosa, pe adevaratul sau nume Khayr ad Din. Sultanul de la Constantinopol l-a ridicat la rang de amiral iar el a cucerit pentru sultan intreaga Tunisie in 1534. Orasul Tunis a devenit punctul de plecare a expeditiilor de jaf din sudul Italiei, organizate de faimosul pirat. Carol Quintul, in 1535, incearca fara succes sa cucereasca orasul si de acelasi insucces au parte si spaniolii in 1573. Tunisia ramane o parte componenta a Imperiului Otoman pana in 1881. Orasul vechi, Medina, este bine conservat si restaurat cu multa atentie. Orasul nou, frantuzesc, este un cartier de vile ocupat de cei mai bogati locuitori ai orasului.
In estul metropolei, presarata de cafenele se intinde Bulevardul Habib Bourguiba, care conduce, prin piata Africii, spre lacul Tunis din apropierea Mediteranei. Oamenii isi cinstesc inaintasii asa cum se cuvine. Astfel in Piata Independentei, una dintre cele mai impresionante din oras, se afla, pe langa impunatoare biserica neo-romanica, monumentul inchinat lui Ibu Khaldoun, fondatorul istoriei moderne, supranumit „tata al sociologiei”. Acesta s-a nascut in 1332 la Tunis, si a fost sfetnic la mai multe curti princiare.
Printr-un bulevard mai ingust se ajunge in Medina unde se patrunde prin poarta Bab el Bahr. Centrul turistic al Medinei este Piata Turca unde de pe acoperisul vestitei Café Merabet poti contempla nu doar marea ci si minaretele moscheelor, palate bogat decorate, mausolee, scoli ceramice
Cel mai cunoscut edificiu de aici este moscheea Ezzitouna, mentionata prima oara in anul 698. Ridicata, probabil pe locul forului roman, nu a putut fi construita dupa un plan rectangular orientat dupa axa est-vest, conform regulilor traditionale ale Islamului. Ea impresioneaza prin eleganta minaretului inaltat la 44 metri in secolele XII-XV, cand moscheea a fost extinsa pentru a adaposti si un complex universitar. In jurul pietei se intind stradutele ocupate dupa meserii. Poti intalni negustori de covoare, palarieri, bijutieri, aurari, acestia din urma etalandu-si marfa in fosta piata de sclavi, de ale carei coloane erau inlantuiti robii.
Muzeul antropologic, din cartierul boiangiilor se afla in fosta casa a lui Dar Ben Abdallah, datand din 1496 si reconstituie viata de fiecare zi a unei familii mai instarite din secolul al XIX-lea. Muzeul Bardo, poate cel mai cunoscut din oras prezinta exceptionale opere antice grecesti, romane, orientale, evocand o data in plus trecutul valoros al orasului.
IRINA STOICA
Comentarii