Vara, mai mult ca oricând, alimentele, pastrate in conditii necorespunzatoare, pot deveni un pericol major pentru sanatate. Temperatura crescuta din timpul zilei, dar si al noptii, favorizeaza alterarea rapida a acestora iar, in cazul ca sunt consumate in aceasta stare, produc toxiinfectii alimentare.
Vara, mai mult ca oricând, alimentele, pastrate in conditii necorespunzatoare, pot deveni un pericol major pentru sanatate. Temperatura crescuta din timpul zilei, dar si al noptii, favorizeaza alterarea rapida a acestora iar, in cazul ca sunt consumate in aceasta stare, produc toxiinfectii alimentare.
Care sunt alimentele cele mai vulnerabile in fata caldurii, implicit cele mai perisabile si deci cu un grad mare de pericol pentru sanatate? Vom prezenta câteva dintre acestea, inclusiv masurile de igiena absolut necesare pentru pastrarea lor in conditii de siguranta.
CARNEA reprezinta mediul cel mai prielnic de dezvoltare a microbilor. De aceea, acest aliment, in cazul in care nu poate fi pastrat la rece (gheata, pivnita rece, frigider, congelator), trebuie consumat chiar in aceeasi zi când a fost cumparata. Chiar si in aceste conditii, evident ca numai congelatorul asigura o pastrare de lunga durata.
MEZELURILE si PESTELE, in schimb, nu sunt in siguranta nici macar 24 de ore daca nu sunt depozitate la rece. Pestele conservat prin sarare si desarat trebuie, de asemenea, consumat rapid. Mirosul fetid ori acru, culoarea vânata sau roz-pal, mâzga lipicioasa sunt semne clare de alterare. In ceea ce priveste carnea congelata, aceasta trebuie gatita cel mult dupa patru ore de la cumparare, in caz ca e tinuta la temperatura camerei, sau dupa 24 de ore daca se pastreaza la gheata ori in frigider.
LAPTELE, ca si carnea, reprezinta un mediu ideal pentru dezvoltarea microbilor. De aceea se recomanda sa fie consumat fiert la 100 grade C sau pasteurizat. Desi pare inatacabil pentru ca, oricum gustul lui este acrisor, si laptele batut este usor alterabil, ca de altfel si frisca, brânza de vaci si smântâna. De fapt, aceste alimente trebuie consumate destul de repede chiar si atunci când sunt pastrate la rece.
OUALE crude pot fi deopotriva cauza multor neplaceri, mai ales când sunt folosite in compozitii culinare – maioneze, carne tocata, creme etc. si nu sunt consumate imediat. Fierte insa pot fi consumate chiar de pe o zi pe alta, daca sunt foarte proaspete. De evitat sunt ouale de rata care reprezinta cel mai prielnic mediu de cultura pentru slamonele, microbi ce produc toxiinfectii alimentare foarte grave. Ouale se pot recunoaste daca sunt vechi sau alterate deoarece, in coaja si nefierte, plutesc deasupra apei, iar când sunt sparte au miros neplacut.
ZARZAVATURILE si LEGUMELE PREPARATE (fierte, calite etc.) si implicit mâncarurile care le contin se altereaza si ele foarte repede daca nu sunt pastrate la rece. Desigur, inainte de a fi preparate, trebuie sa fie bine curatate si spalate pentru a se inlatura microbii mai numerosi in anotimpul cald.
FRUCTELE, chiar daca provin din gradina proprie, necesita sa fie spalate sub jet de apa curata, mai ales cele culese de pe jos sau usor lovite.
Uneori, aceste reguli minime de igiena a alimentelor consumate in timpul verii sunt incalcate in propria gospodarie, dar, mai cu seama in timpul concediului de odihna, in tabere, excursii, când conditiile de pastrare a hranei sunt mai precare, iar regulile se mai incalca pentru ca… asa e in vacanta. Totusi, când e vorba de alimente, regulile de igiena se impun a fi chiar mai severe ca de obicei, pentru ca riscul de a rata… vacanta prin aparitia unei probleme de sanatate e mai mare.
Cât de complicata este îmbatrânirea?
O enuntare inspirata a lui Aristotel defineste batrânetea ca o „boala naturala”....
Comentarii