Un subiect de obicei trimis la index din pseudoratiuni deformate despre viata normala a individului uman – sexul, adica relatiile intime naturale, liber consimtite, intre barbat si femeie – poate determina totusi suficient de numeroase si de grave patologii pentru a ne pune in garda. De pilda, medicii considera ca practicarea activitatii sexuale este deseori compatibila cu tulburarile cardiace, astfel ca devine normal ca in urma unui accident vascular cerebral victima sa fie preocupata si de viata sa intima.
Comunicarea este mama intelepciunii
Actul sexual antreneaza o transformare a metabolismului care poate sa nelinisteasca fostul bolnav ori convalescentul. In stare de repaus, inima bate cu ritmul de 70-80 pe minut, dar atunci cand apare o neregula urca la 120 si chiar pana la 160 de batai pe minut, in acelasi timp tensiunea crescand si ea. Din pacate, explicabil cumva, persoanele afectate de probleme cardiace, in primul rand barbatii, sunt foarte putin ori deloc comunicativi in legatura cu scaderea formei lor sexuale si cu tot ce decurge de aici (anxietate, neliniste etc.). Iar o problema serioasa este ca disfunctiile sexuale cauzate de afectiuni ale inimii au la origine chiar medicamente folosite impotriva acestora din urma. In asemenea situatii, circulatia sangelui in vasele care alimenteaza inima este defectuoasa, iar cei mai afectati sunt barbatii cu varste de peste 50 de ani.
Urcarea etajelor si mitul mortii subite
Un efort fizic excesiv risca sa declanseze o criza, mai ales daca exista circumstante psihologice particulare legate de asemenea situatii. Astfel, un barbat cu angina pectorala risca sa aiba, in termen scurt, probleme cardiace in timpul unui raport sexual cu o noua partenera, mai mult decat in timpul relatiei "obisnuite" cu partenera de fiecare zi, acasa. Iata si alti parametri care pot mari acest risc: – un loc de actiune neobisnuit pentru subiect; – o pozitie noua pentru raportul in sine; – o impresie deosebita legata de aspectul fizic al partenerei, de importanta pe care aceasta o are in ochii barbatului respectiv etc. In aceeasi ordine de idei, poate ca e cazul sa eliminam un asa-zis mit: numai 0,6% din mortile subite sunt legate de activitatea sexuala. Tocmai de aceea e bine ca, inainte de toate, fiecare sa-si cunoasca reactiile propriului corp la efort si sa stapaneasca bine perioada de refacere. Cu titlu informativ, specialistii arata ca un raport sexual "mediu" este echivalent cu urcarea pe trepte, in ritm suficient de rapid, a doua etaje.
In pat cu… dusmanul
Odata cunoscut bilantul lor cardiac, persoanele cu boli coronariene trebuie ca la iesirea din unitatea sanitara sa stie care sunt limitele de efort carora le pot face fata si dincolo de care apar felurite riscuri, deseori imprevizibile.
Astfel, daca testul la efort da valori cuprinse intre limitele normale, nu vor fi nici probleme cardiace in timpul raportului sexual, nici risc major de accident la acest nivel. O situatie oarecum speciala o reprezinta insa starea unui pacient dupa infarct cardiac, care poate surveni spontan sau dupa o etapa mai lunga ori mai scurta de angina pectorala. Uneori e grav, putand provoca moartea, insa pacientul scapa cel mai frecvent de un asemenea final, fie si cu unele sechele.
Contrar parerilor preconcepute, infarctul apare rareori ca o consecinta imediata a actului sexual: numai aproximativ 3% din barbatii care au suferit un infarct au avut un raport sexual in ultimele doua ore premergatoare acestuia. Potrivit cardiologilor, dupa iesirea pacientului din spital acesta isi poate relua activitatea normala in plan fizic, precum si activitatea sexuala, la un interval "de siguranta" de 8 pana la 10 zile.
Cu titlu informativ, mentionam ca practicarea zilnica a unor activitati fizice de intretinere (jogging, fitness etc.) ajuta foarte mult inima si intregul organism. Deloc surprinzator, pe acelasi plan se situeaza si activitatea sexuala: o "repriza" intensa poate sa dubleze rata batailor inimii unei persoane si sa arda pana la 200 de calorii, ceea ce inseamna echivalentul a 15 minute de alergare in ritm alert. Totodata, miscarea protejeaza de boli coronare si de aceea este extrem de important sa nu o ignoram, mai ales ca si reciproca este valabila: o asemenea afectiune implica si micsorarea frecventei raporturilor intime.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii