Reconstituire "sisifica". Pare de necrezut, dar specialistii de la British Museum s-au angajat, timp de 10 ani! intr-o munca extrem de meticuloasa pentru a restaura o casca romana descoperita in anul 2002 intr-un sanctuar din epoca de fier din Leicestershire. De ce a durat atat de mult reconstituirea acestei casti rare, vechi de peste 1970 de ani? Pentru ca obiectul, constituit din nenumarate fragmente minuscule, corodate, a fost descoperit in stare de puzzle. Fiecare fragment a fost reconstituit pentru a asigura o imbinare fireasca, nicidecum intamplatoare sau fortata. In final, originalul si-a redobandit structura si formele. Casca a fost realizata din tabla de fier acoperita cu o foaie din argint, decorata cu aur. Sub coroana din lauri, simbol al victoriei, se afla viziera in centrul careia era montat un bust de femeie, flancat de doua feline.
Aceasta casca rara, ar fi putut fi un cadou de pret in contextul pecetluirii unei aliante sau doar un trofeu de razboi. A fost ingropata prin anul 43 d.Hr. in timpul invaziei Angliei in Imperiul roman, alaturi de 500 de monede, lingouri din argint si oase de animale rapuse.
Comori afgane
Vechiul sit Mes Aynak din Afganistan adaposteste "comori exceptionale", in special cele sase manastiri budiste care se afla de cativa ani in grija arheologilor si restauratorilor.
In ultimele luni au fost descoperite fresce murale, statui, diverse elemente arhitecturale, obiecte din cupru, aur si argint datand din secolul al V-lea si 40 de fragmente de manuscrise budiste din secolele VII-XVIII. Specialistii au pus in evidenta rolul pe care il jucau calugarii in exploatarea minelor de cupru si constituirea unei retele de difuzare a metalului, care ar fi atins Japonia si Coreea.
S-ar putea vorbi de un drum al cuprului, asemenea celui al matasii? Extensia cercetarilor i-a apropiat pe arheologi si de un osuar paleontologic din sit, ce constituie unul dintre cele mai bogate filoane de fosile de primate din Afganistan.
Mes Aynak reprezinta cel de-al doilea mare zacamant de cupru neexploatat din lume, achizitionat in 2008 de o companie chineza. Asta inseamna ca zona va fi abandonata de arheologi pentru a fi preluata de mineri. Chinezii nu s-au aratat insa insensibili fata de descoperirile arheologice, concesionand zona timp de 3 ani companiilor arheologice. In 2013, nisipul din clepsidra se va scurge. Cercetarile vor inceta in favoarea santierului minier.
Fosilele lui Darwin
Descoperirile de obiecte vechi nu au loc mereu in urma sapaturilor arheologice. Uneori, sunt identificate in analele muzeelor, universitatilor etc. uitate de arhivari, specialisti in conservarea lor sau de cercetatori. Asa cum s-a intamplat recent in colectiile de la British Geological Survey din Keyworth.
Este vorba de peste trei milioane de esantioane de lemn fosil vechi de 250 milioane de ani. Printre ele se afla si o colectie de plante fosile neinregistrate, esantioane prelevate de Charles Darwin in arhipelagul Chiloe in 1836. Aceasta colectie ce marcheaza istoria inceputurilor paleobotanicii, urmeaza sa fie studiata de botanisti.
DORIN MARAN
Comentarii