Un exemplu stralucit al modului cum patronajul artistic poate innobila arta universala este cariera exceptionala a pictorului flamand Peter Paul Rubens, care a avut sustinere financiara si morala din partea unor inalte personaje ale Europei precum Albert de Austria, Isabelle a Spaniei, Anna de Austria si Marie de Medicis. Nu este o lista intamplatoare, ci un grup elitist de persoane care au jucat rolul lui Caius Cilnius Maecenas (70-8 i.Ch.), adica au facut mecenat pentru un geniu al picturii. La fel a facut, inaintea lor, cardinalul Scipione Borghese pentru compatriotii sai Caravaggio si Bernini. Iar Rubens, preluand creator ideile stilistice ale lui Caravaggio, a insemnat apogeul barocului datorat in buna parte, trebuie sa recunoastem, si reformarii conceptiilor despre arta ale Bisericii Romano-Catolice.
Nu putem sa nu facem o plecaciune, macar anuala, acestui personaj care a cucerit Europa atat prin talentul sau uimitor, cat si prin abilitatile sale de diplomat. Artistul s-a bucurat de o pozitie sociala extraordinara printre colegii de breasla de pe tot continentul. Reverenta noastra este cu atat mai justificata, cu cat putem citi omagii la adresa sa in opera lui Baudelaire (poemul "Les Phares", inclus in "Les Fleurs du Mal") si in scrisorile lui Vincent van Gogh catre fratele sau, Theo. La randul lor, Watteau, Delacroix si multi alti maestri au recunoscut genialitatea operei rubensiene.
Ce nationalitate a avut acest maestru nascut intr-o familie protestanta (1577, Siegen, Westphalia)? Avand in vedere anul nasterii, a fost cetatean al Tarilor-de-Jos Spaniole. Daca s-ar fi nascut in alte perioade, in framantatul teritoriu al Flandrei, ar fi fost francez, german sau… belgian. Actualmente, localitatea Siegen este o comuna franceza din Alsacia. Dar marele artist a depasit toate granitele artificiale si a devenit un autemtic cetatean european, avand si misiuni diplomatice importante. Titlurile nobiliare primite de Rubens ar trezi invidia oricui. Alunecand pe latura mercantila a lucrarilor sale, sa mentionam ca a sa capodopera "Masacrul Inocentilor" a inregistrat un record de achizitie la casa Sotheby's: 76,2 de milioane dolari SUA, in 2002 (devasand cu mult aceeasi tema abordata de Rafael, Nicolas Poussin sau Hans Memling). Cumparator a fost marele om de afaceri canadian Lord Kenneth Thomson (mort in 2006).
Oaspete de seama la Madrid, Paris, Roma, Florenta, Rubens a invatat permanent de la marii inaintasi. Peste tot era fascinat de italieni, iar ardoarea culorilor lui Tiziano si tenebrele lui Caravaggio l-au impresionat cel mai mult. Admira si copia capodopere din colectiile suveranilor, dar se distanta de Renastere, in primul rand prin redarea dinamicii scenelor, pe care nu le mai accepta ca fiind statice si privite post-factum. Una dintre trasaturile genialitatii rubensiene a fost miscarea, tumultul de ansamblu si expresivitatea chipurilor care participa la actiune. Energia personajelor sale este colosala si inegalabila. Ne gandim la dramatismul unor lucrari precum "Vanatoarea hipopotamului", "Rapirea fetelor lui Leucip" sau "Inlantuirea lui Prometeu".
In atelierul sau au lucrat la fizionomii Jacob Jordaens si Antoine Van Dyck; pentru expresivitatea animalelor au lucrat Frans Snyders si Paul de Vos; la peisaje a fost ajutat de Jan Bruegel cel Batran si Jean Vildens… Intr-o asemena companie, tot ce a fost creatie rubensiana depaseste puterea termenilor laudativi pe care o putem atasa unei personalitati europene de mare clasa.
PAUL IOAN
Comentarii