Desi e un adevar elementar, deseori neglijam faptul ca produsele folosite pentru combaterea (adica uciderea!) mustelor, furnicilor, gândacilor sunt, de fapt, chimicale, otravuri pure. Pentru ca ne aflam intr-o perioada a anului când tântarii inca ne produc insomnii si alte asemenea neplaceri, precizam ca si mult-raspânditele produse menite sa ii tina la distanta ne pot cauza problem de sanatate serioase. Dermatologii atrag atentia ca o serie de produse pot fi toxice pentru organism si trebuie folosite cu masura. Sunt expuse in special persoanele care aleg sa iasa la iarba verde, in paduri sau in zone cu balti si lacuri. Cum sa evitam asemenea neplaceri?
Cei care folosesc astfel de produse trebuie sa-si faca testul din care reiese daca nu cumva sunt alergici la produsul in sine, aplicându-l pe brat. Atentie: nu trebuie confundata alergia cauzata de substanta cu rol profilactic (insecticid) cu alergia de la intepatura insectei. Produsele testate dermatologic pot fi folosite, dar nu in mod uzual, ci doar când persoanele respective se afla in zone cu multe insecte. Dupa ce parasesc locul in care se expun intepaturilor, trebuie sa se spele si sa indeparteze produsele administrate direct pe piele.
In acelasi timp, dermatologii resping obiceiul de a folosi produsele impotriva insectelor zi de zi, mai ales când este vorba despre substante care se absorb prin piele si se cumuleaza in timp. De exemplu, in cazul produselor de protectie solara, acestea sunt bine testate si pot fi folosite zilnic, dar in cazul celor antitântari nu exista astfel de recomandari. Cel mai bine e sa tratam efectul advers, aparut in cazul intepaturilor.
In cazul in care se apeleaza la produse din farmacii, trebuie respectate cu strictete instructiunile de pe ambalaj. Nu in ultimul rând, o atentie sporita trebuie acordata protectiei copiilor si trebuie verificat daca produsele respective nu pot fi nocive pentru acestia.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii