• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 20 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 20 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Insomnia iti manânca… zilele

Insomnia iti manânca… zilele

11 ianuarie 2001
in Consultatii fara plata
A A

          Cei ce sufera de insomnie îsi caracterizeaza existenta în câteva cuvinte sugestive: nopti albe, zile negre. Si, cu toate acestea, insomnia nu este considerata o boala în sine, ci doar un simptom, un semnal ca ceva nu merge bine în organism.

          Cei ce sufera de insomnie îsi caracterizeaza existenta în câteva cuvinte sugestive: nopti albe, zile negre. Si, cu toate acestea, insomnia nu este considerata o boala în sine, ci doar un simptom, un semnal ca ceva nu merge bine în organism.Cauzele sunt diverse, pot fi generate de existenta unor dureri fizice (traumatisme, fracturi, entorse, boli reumatice, de exemplu), de alte boli (cum ar fi cele de inima, în care somnul e tulburat de senzatia de lipsa de aer, sufocare, palpitatii etc.), de o suparare foarte mare care afecteaza psihicul… Insomnia instalata pe acest fond este de înteles si tocmai de aceea aproape suportabila. În schimb, insomnia care nu poate fi explicata în mod direct si imediat de un anumit motiv este cea mai chinuitoare, având toate sansele sa se transforme dintr-un episod trecator într-un simptom cronic. Este cazul persoanelor care se plâng ca nu pot adormi seara indiferent cât sunt de obositi, ori ca adorm dar se trezesc în cursul noptii fara posibilitatea de a-si mai continua somnul, ori ca se trezesc prea devreme si ca, în cursul zilei constata cât sunt de epuizati fizic si nervos. Si mai exista, dupa cum spun medicii, asa-numita insomnie falsa, adica cea legata de vârsta; se stie ca în copilarie, mai ales la vârstele mici, nevoia de somn este fiziologica, spre deosebire de vârstele avansate când un somn de 6 ore pe noapte sau chiar mai putin este absolut suficient. De obicei însa, vârstnicii, pensionarii care se plâng de insomnii atipesc de repetate ori în timpul zilei, astfel încât durata totala a somnului în 24 de ore depaseste cele 6 ore suficiente. În astfel de cazuri, motivul „insomniei” este legat mai curând de lipsa de activitate, de monotonia programului, de plictiseala. Refugiul în somn este perceput ca o supapa salvatoare, numai ca organismul refuza un asemenea tratament. Cauza cea mai comuna a insomniei, reala, dar greu de cuantificat, este stresul: omul nu poate dormi din cauza suprasolicitarii, a grijilor si problemelor cotidiene marunte în aparenta, dar cu rasunet psihologic cert. Nu întâmplator medicii, la orice tip de consult, întreaba pacientul cum doarme. Acest „detaliu” este de fapt o informatie pretioasa pentru specialist în privinta rezistentei fizice si psihice a persoanei respective, a capacitatii sale de a trece peste momentul dificil (boala, suparare etc.) în care se afla.
          
           Cum se poate combate insomnia
          
           Pentru ca insomnia fara cauze evidente este cea care face cele mai multe victime, e vorba de insomnia dezvoltata de stres, adica de problemele cotidiene, fie ele profesionale sau casnice, intime etc., solutia simpla în aparenta este sa ne mobilizam întreaga capacitate de care dispunem pentru a ne redobândi încrederea în fortele proprii, gândirea pozitiva, echilibrul interior.
           Un rol important în combaterea insomniei îl are reflexul conditionat. Dupa mai multe nopti de insomnie se instaleaza teama de a nu adormi, frica de chinul de peste noapte. Dar, tocmai teama de insomnie genereaza insomnia. Reflexul conditionat poate fi întarit de… mult criticatele tabieturi: ora fixa de culcare, precedata de un dus cald sau scotian, de spalatul pe dinti, de lectura câtorva pagini relaxante, chiar si de urmarirea unei emisiuni tv. agreate sau de ascultarea muzicii în surdina… Impuneti-va „sa uitati” pentru câteva minute (cât sa adormiti) de grijile care va apasa, motivati de ideea ca a doua zi, refacuti prin somn, veti fi mai în masura sa treceti peste greutati sau sa gasiti solutii la problemele care va framânta. Evitati sa mâncati la cina alimente greu digerabile sau „cât pentru toata ziua”. De asemenea, amintiti-va ca dupa ora 17, cafeaua, ceaiul negru, bauturile de tip Cola, ciocolata sunt inamicii somnului. E de preferat o bautura calduta, care sa va faca placere, nu sa fie un chin – un ceai de plante cu efect calmant, un pahar cu lapte, un bol cu supa usoara, degresata… Alcoolul poate avea, o perioada, un efect… paralizant, poate deschide poarta somnului, dar, atentie!, nu peste mult timp va crea dependenta si va declansa zeci de alte necazuri.
           Insomnia poate fi combatuta si printr-un efort fizic mai intens, dar nu în sensul muncii în gospodarie, ci cu scop reconfortant, cum ar fi o plimbare pe jos în aer liber. Chiar daca nu aveti acest obicei, e de preferat sa vi-l formati decât sa va rasuciti în pat de pe o parte pe alta în asteptarea somnului care se îndârjeste sa nu apara. În nici un caz nu recurgeti la somnifere. Este solutia cea mai rea, cea mai periculoasa, pentru a pune capat insomniilor. Somnul provocat de tranchilizante este pacalitor, neodihnitor, iar viata de a doua zi este cu siguranta marcata de oboseala, confuzie, irascibilitate. Mecanismul somnului normal, sanatos, se poate reface umai cu vointa si autocontrol. Nu este o vorba în vânt: cercetarile medicale, constatarile clinice, practica de zi cu zi o demonstreaza cu prisosinta.
          

ShareTweet
Articolul precedent

Fasole boabe cu tocanita

Urmatorul Articol

Salata de iarna (reteta italiana)

Articole Similare

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Consultatii fara plata

Semne ale abuzului de zahar

19 mai 2025

Zaharul are o reputatie proasta: stomac deranjat, iritabilitate si letargie sunt avertismente...

Consultatii fara plata

Cum prevenim deshidratarea?

12 mai 2025

Recomandarea devenita cliseu este corecta „Consumati cel putin doi litri de apa...

Urmatorul Articol

Salata de iarna (reteta italiana)

Placintele

Sufleu de morcovi cu brânza de vaci

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

12 iunie 1519 – S-a nascut Cosimo de Medici

16 iunie 2025

Cosimo I de’ Medici (1519-1574) a fost primul Duce de Florenta si,...

Citeste mai departe
Blitz

Cleopatra, superproductia care a adus Hollywood-ul la un pas de ruina

16 iunie 2025

Filmul „Cleopatra”, regizat de Joseph L. Mankiewicz, este cunoscut nu doar ca...

Citeste mai departe
Blitz

Rubens la Palat

16 iunie 2025

Cea mai valoroasa pictura din România este prezentata la Palatul Culturii din...

Citeste mai departe
Femina Club

„Amprentele” tineretii

16 iunie 2025

Ingrijirea tenului matur este esentiala în lupta cu ridurile, pentru mentinerea „amprentelor”...

Citeste mai departe
Femina Club

Pui haiducesc

16 iunie 2025

3 pui mici, 100 ml ulei, 5 rosii, 1 pahar vin, 100...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 16-22 iunie 2025

16 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Porniti într-o calatorie si veti fi uimiti de diferenta, deoarece...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.