Sunt maladii care afecteaza la un moment dat, aproape fiecare individ, uneori mai putin evident, alteori extrem de grav. Dar, intrucat si simptome aparent minore sau pasagere pot produce in timp mari necazuri, cel mai normal este sa le acordam atentie din timp. Despre principalele probleme in acest sens si despre efectele lor nedorite, ne vorbeste dr. Grigore Seremet, specialist in afectiuni ale coloanei si in chiropractica.
– Cifozele sunt deviatii ale coloanei vertebrale in planul vertical de simetrie, prin exagerarea curburilor sale normale. Cifoza se manifesta prin curbarea excesiva a coloanei in regiunea toracica, in fata, provocand cocoasa, compensata fiind printr-o hiperlordoza cervicala si lombara pentru echilibrarea coloanei. Cifoscolioza este o deviatie dubla a coloanei vertebrale, cu convexitate posterioara si curbura laterala.
– Scolioza este o modificare a curburilor fiziologice, mai ales in regiunea lombara, in plan frontal, luand forma literei „C”, urmata uneori de o modificare compensatorie aparuta in zona urmatoare, sugerand litera „S”. Aceasta deformare, mai vizibila din spatele persoanei sau din fata, se poate indrepta spre dreapta sau stanga, in functie de greselile de pozitie a coloanei.
– Lordoza este normala doar in regiunea cervicala si dorsolombara, dar devine anormala atunci cand afecteaza o alta parte a coloanei vertebrale sau cand devine foarte accentuata.
Netratate, in timp, aceste afectiuni se pot permanentiza, iar in momentul in care persoana incearca sa adopte o pozitie corecta, duc la aparitia durerilor de spate.
Boli specifice
Aparitia bolilor de coloana vertebrala poate fi grabita de: traumatisme ale acesteia, pozitii incorecte ale coloanei in timpul activitatii, caratul greutatilor prea mari, osteoporoza, cifoza, scolioza etc. Toate aceste cauze pot conduce in timp la hernie de disc, sciatica, stenoza spinala si spondiloza. In cazurile in care articulatiile de la nivelul coloanei vertebrale tind sa se inflameze, poate sa apara spondilita anchilozanta.
Cea mai frecventa afectiune la coloana este deteriorarea discului intervertebral sau osteoartrita. Organismul imbatraneste in timp, iar discurile se deshidrateaza sau se usuca si isi pierd capacitatea de a amortiza socurile. Oasele si ligamentele ce alcatuiesc coloana vertebrala devin si ele mai putin flexibile. Deteriorarea discurilor este o reactie normala a organismului si nu constituie o reala problema. Afectiunea apare atunci cand aceste discuri incep sa puna presiune asupra ramificatiilor nervoase din apropiere sau pe maduva spinarii.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii