Foarte cunoscuta de bolnavi pe propria lor piele, alergia alimentara este totusi destul de frecvent minimalizata ca importanta chiar si de catre medici. Realitatea este ca simpla reactie de respingere fata de un aliment nu este egala cu tot ceea ce înseamna alergia alimentara.
Foarte cunoscuta de bolnavi pe propria lor piele, alergia alimentara este totusi destul de frecvent minimalizata ca importanta chiar si de catre medici. Realitatea este ca simpla reactie de respingere fata de un aliment nu este egala cu tot ceea ce înseamna alergia alimentara. Multe alimente pot genera reactii de intoleranta sau intoxicatii, care doar imita alergia.
Manifestarile alergiei alimentare se exprima prin: greata, varsaturi, tulburari digestive, dar si umflarea si uscarea buzelor, precum si colorarea rosiatica a zonei din jurul gurii. Uneori, dupa ingestia alimentului alergizant apare si senzatia de rinita.
Se poate întâmpla si un fenomen bizar prin care unele alimente sunt „confundate” de catre organism cu alte substante alergizante (e vorba de asa-numita alergie încrucisata); de exemplu, alergicii la polenul gramineelor reactioneaza adesea în mod similar la pepene sau kiwi, în timp ce alergicii la acarieni reactioneaza la crustacee sau creveti. În aceste cazuri reactia organismului se poate manifesta doar prin urticarie, dar si prin criza acuta de astm, edem Quincke sau chiar soc anafilactic, cu potential letal.
Alimentele cele mai alergizante sunt nucile, piersicile, ciresele, capsunele, zmeura, bananele, kiwi, pepenii, morcovii, feniculul, patrunjelul, crustaceele, ouale, laptele, pestele.
La adult, simptomele sunt foarte clare: ingestia alimentului este imediat urmata de umflarea buzelor, voma, urticarie si, în cazurile grave, edem sau soc anafilactic, cu potential mortal.
La copii, cele mai alergizante alimente sunt tocmai cele de baza în alimentatia lor: lapte, oua, cacao… Cercul rosu în jurul buzelor, urticaria, voma în jet a unui aliment, crizele de astm chiar în timpul mesei, toate acestea sunt semne ale unei posibile alergii alimentare, motiv pentru care trebuie consultat neîntârziat un specialist în alergologie.
Alergia alimentara se declanseaza cu atât mai usor cu cât i se deschid portile de catre o boala pre-existenta cum ar fi ulcerul gastric, consumul abuziv de alcooluri tari sau de sucuri acide, obiceiul de a mânca alimente deosebit de picante.
Alergii false, dar multe necazuri
Unele alimente pot provoca o serie de neplaceri, nu neaparat alergii reale. Iata câteva situatii:
Intoleranta la lapte. Sunt destul de multe persoane care declara ca au probleme cu laptele si derivatele acestuia. Este cazul persoanelor care au un deficit de lactaza în organism (lactaza este o enzima care are rolul de a descompune lactoza din lapte). Este o disfunctie genetica, se manifesta de cele mai multe ori chiar de la nastere, populatia cel mai frecvent afectata de aceasta boala fiind cea din Africa si Asia. Medicii considera ca intoleranta la lapte nu este deosebit de periculoasa, ci doar dezagreabila. S-a constatat ca intoleranta este mai putin pregnanta în cazul consumului de lapte integral decât de lapte degresat. Explicatia ar fi ca grasimea din lapte „îmbraca” moleculele de lactoza, facându-le mai putin iritante pentru tubul digestiv.
Intoleranta fata de aditivi, coloranti, excipienti. Acesti produsi, care se adauga în special alimentelor preparate industrial, pot declansa la unele persoane reactii iritante, însa fara sa duca la alergii autentice. Prudenta fata de consumul de preparate care au înscrise pe etichete o serie de aditivi alimentari este recomandata în special celor care manifesta o sensibilitate fata de aceste componente, fie ele naturale sau de sinteza.
Intoleranta fata de glutamat. Glutamatul este un conservant foarte mult folosit în bucataria asiatica (atentie asadar la restaurantele si fast-food-urile care servesc mâncaruri asiatice). Cercetarile au demonstrat deja ca glutamatul este cauza multor simptome, cum ar fi arsurile gastrice, durerile de stomac, durerile de cap, greturile, varsaturile, instalate imediat dupa ingestia preparatelor culinare de acest tip.
Intoleranta la gluten. Glutenul este o proteina din cereale, care la unele persoane poate crea probleme grave de intoleranta, mergând pâna la deteriorarea tubului digestiv, ca urmare a unei inflamatii cronice intense.
Ce alimente produc false alergii?
Cele care contin prea multe histamine: bauturi fermentate, alimente fermentate, mezeluri, cârnati, conserve, peste, tomate.
Cele care elibereaza histamina: oua, ciocolata, fragi, ananas, peste, tomate, alcool, ceai, cafea.
Cele care contin mult tiramin: afumaturi (brânzeturi, peste, carne, mezeluri etc.), ciocolata, vin alb, tomate, varza, struguri.
Pro si contra cartilajului de rechin
Remediu terapeutic cu o tenta „exotica”, cartilajul de rechin (tesut elastic dur...
Comentarii