• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
duminică, 22 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
duminică, 22 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Necunoscutele din alergia alimentarã

Necunoscutele din alergia alimentarã

8 mai 2003
in Consultatii fara plata
A A

          Foarte cunoscuta de bolnavi pe propria lor piele, alergia alimentara este totusi destul de frecvent minimalizata ca importanta chiar si de catre medici. Realitatea este ca simpla reactie de respingere fata de un aliment nu este egala cu tot ceea ce înseamna alergia alimentara.

          Foarte cunoscuta de bolnavi pe propria lor piele, alergia alimentara este totusi destul de frecvent minimalizata ca importanta chiar si de catre medici. Realitatea este ca simpla reactie de respingere fata de un aliment nu este egala cu tot ceea ce înseamna alergia alimentara. Multe alimente pot genera reactii de intoleranta sau intoxicatii, care doar imita alergia.
          Manifestarile alergiei alimentare se exprima prin: greata, varsaturi, tulburari digestive, dar si umflarea si uscarea buzelor, precum si colorarea rosiatica a zonei din jurul gurii. Uneori, dupa ingestia alimentului alergizant apare si senzatia de rinita.
          Se poate întâmpla si un fenomen bizar prin care unele alimente sunt „confundate” de catre organism cu alte substante alergizante (e vorba de asa-numita alergie încrucisata); de exemplu, alergicii la polenul gramineelor reactioneaza adesea în mod similar la pepene sau kiwi, în timp ce alergicii la acarieni reactioneaza la crustacee sau creveti. În aceste cazuri reactia organismului se poate manifesta doar prin urticarie, dar si prin criza acuta de astm, edem Quincke sau chiar soc anafilactic, cu potential letal.
          Alimentele cele mai alergizante sunt nucile, piersicile, ciresele, capsunele, zmeura, bananele, kiwi, pepenii, morcovii, feniculul, patrunjelul, crustaceele, ouale, laptele, pestele.
          La adult, simptomele sunt foarte clare: ingestia alimentului este imediat urmata de umflarea buzelor, voma, urticarie si, în cazurile grave, edem sau soc anafilactic, cu potential mortal.
          La copii, cele mai alergizante alimente sunt tocmai cele de baza în alimentatia lor: lapte, oua, cacao… Cercul rosu în jurul buzelor, urticaria, voma în jet a unui aliment, crizele de astm chiar în timpul mesei, toate acestea sunt semne ale unei posibile alergii alimentare, motiv pentru care trebuie consultat neîntârziat un specialist în alergologie.
          Alergia alimentara se declanseaza cu atât mai usor cu cât i se deschid portile de catre o boala pre-existenta cum ar fi ulcerul gastric, consumul abuziv de alcooluri tari sau de sucuri acide, obiceiul de a mânca alimente deosebit de picante.
          
          Alergii false, dar multe necazuri
          
          Unele alimente pot provoca o serie de neplaceri, nu neaparat alergii reale. Iata câteva situatii:
          Intoleranta la lapte. Sunt destul de multe persoane care declara ca au probleme cu laptele si derivatele acestuia. Este cazul persoanelor care au un deficit de lactaza în organism (lactaza este o enzima care are rolul de a descompune lactoza din lapte). Este o disfunctie genetica, se manifesta de cele mai multe ori chiar de la nastere, populatia cel mai frecvent afectata de aceasta boala fiind cea din Africa si Asia. Medicii considera ca intoleranta la lapte nu este deosebit de periculoasa, ci doar dezagreabila. S-a constatat ca intoleranta este mai putin pregnanta în cazul consumului de lapte integral decât de lapte degresat. Explicatia ar fi ca grasimea din lapte „îmbraca” moleculele de lactoza, facându-le mai putin iritante pentru tubul digestiv.
          Intoleranta fata de aditivi, coloranti, excipienti. Acesti produsi, care se adauga în special alimentelor preparate industrial, pot declansa la unele persoane reactii iritante, însa fara sa duca la alergii autentice. Prudenta fata de consumul de preparate care au înscrise pe etichete o serie de aditivi alimentari este recomandata în special celor care manifesta o sensibilitate fata de aceste componente, fie ele naturale sau de sinteza.
          Intoleranta fata de glutamat. Glutamatul este un conservant foarte mult folosit în bucataria asiatica (atentie asadar la restaurantele si fast-food-urile care servesc mâncaruri asiatice). Cercetarile au demonstrat deja ca glutamatul este cauza multor simptome, cum ar fi arsurile gastrice, durerile de stomac, durerile de cap, greturile, varsaturile, instalate imediat dupa ingestia preparatelor culinare de acest tip.
          Intoleranta la gluten. Glutenul este o proteina din cereale, care la unele persoane poate crea probleme grave de intoleranta, mergând pâna la deteriorarea tubului digestiv, ca urmare a unei inflamatii cronice intense.
          
          Ce alimente produc false alergii?
          Cele care contin prea multe histamine: bauturi fermentate, alimente fermentate, mezeluri, cârnati, conserve, peste, tomate.
          Cele care elibereaza histamina: oua, ciocolata, fragi, ananas, peste, tomate, alcool, ceai, cafea.
          Cele care contin mult tiramin: afumaturi (brânzeturi, peste, carne, mezeluri etc.), ciocolata, vin alb, tomate, varza, struguri.
          

ShareTweet
Articolul precedent

Cozonac umplut cu portocale

Urmatorul Articol

Rulada de carne

Articole Similare

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Consultatii fara plata

Semne ale abuzului de zahar

19 mai 2025

Zaharul are o reputatie proasta: stomac deranjat, iritabilitate si letargie sunt avertismente...

Consultatii fara plata

Cum prevenim deshidratarea?

12 mai 2025

Recomandarea devenita cliseu este corecta „Consumati cel putin doi litri de apa...

Urmatorul Articol

Rulada de carne

Budinca de legume

Rosii umplute cu ficat

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

12 iunie 1519 – S-a nascut Cosimo de Medici

16 iunie 2025

Cosimo I de’ Medici (1519-1574) a fost primul Duce de Florenta si,...

Citeste mai departe
Blitz

Cleopatra, superproductia care a adus Hollywood-ul la un pas de ruina

16 iunie 2025

Filmul „Cleopatra”, regizat de Joseph L. Mankiewicz, este cunoscut nu doar ca...

Citeste mai departe
Blitz

Rubens la Palat

16 iunie 2025

Cea mai valoroasa pictura din România este prezentata la Palatul Culturii din...

Citeste mai departe
Femina Club

„Amprentele” tineretii

16 iunie 2025

Ingrijirea tenului matur este esentiala în lupta cu ridurile, pentru mentinerea „amprentelor”...

Citeste mai departe
Femina Club

Pui haiducesc

16 iunie 2025

3 pui mici, 100 ml ulei, 5 rosii, 1 pahar vin, 100...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 16-22 iunie 2025

16 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Porniti într-o calatorie si veti fi uimiti de diferenta, deoarece...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.