Boala celiaca (intoleranta la gluten, enteropatie glutenica) este o afectiune autoimuna declansata de consumul alimentelor care contin gluten la persoanele cu predispozitie genetica pentru aceasta maladie. Glutenul este o proteina vegetala prezenta in anumite cereale (grâu, orz, ovaz, secara), iar predispozitia genetica este determinata de prezenta anumitor gene pe care le mostenim de la parinti si care ne fac susceptibili sa dezvoltam o anumita patologie.
Autoevaluare
Peste 55 de afectiuni se afla intr-o foarte strânsa legatura cu glutenul. Se estimeaza ca aproximativ 99% din persoanele care sufera de boala celiaca nu sunt niciodata diagnosticate; aproximativ 1% din români sufera de aceasta boala. Prin urmare, se poate spune cu certitudine ca numarul persoanelor care sufera de boala celiaca este mult mai mare. In aceste conditii, fiecare persoana poate si chiar ar trebui sa in-cerce sa isi identifice problemele care ar putea semnifica faptul ca sufera de intoleranta la gluten. Iata care sunt simptomele care ar trebui sa dea de gândit in acest sens!
Probleme digestive (balonari, flatulenta, diaree si constipatie; constipatia apare in special la cei mici, dupa consumul de gluten).
Cheratoza Pilara, denumita popular „piele de gâsca”, se manifesta prin aparitia unor cosuri mici si rosii. Aceasta problema de sanatate pare a fi rezultatul unui deficit de acizi grasi si de vitamina A, urmat de slaba absorbtie a grasimilor cauzata de gluten, o proteina care afecteaza sanatatea digestiva.
Oboseala, confuzia mentala sau senzatia de oboseala dupa ce ai mâncat o mâncare cu continut de gluten.
Diagnosticul unei boli autoimune, cum ar fi tiroidita Hashimoto, artrita reumatoida, colita ulcerativa, lupus, psoriazis, scleroderma sau scleroza multipla.
Simptome neurologice, cum ar fi ameteala sau senzatia de dezechilibru.
Dezechilibre hormonale, precum sindromul premenstrual, sindromul ovarelor polichistice sau infertilitatea inexplicabila.
Dureri de cap, migrene.
Diagnosticul de oboseala cronica sau fibromialgia. Aceste diagnostice indica in realitate faptul ca medicul nu poate preciza cu exactitate cauza oboselii sau a durerii.
Inflamatie, tumefactie sau durere la nivelul articulatiilor, cum sunt cele ale degetelor, genunchilor sau soldurilor.
Tulburari de dispozitie (anxietate, depresie ADD).
Testarea la intoleranta la gluten
Majoritatea persoanelor care sufera de intoleranta la gluten au descoperit ca cea mai buna metoda este aceea de a urma o dieta de eliminare. Cu alte cuvinte, cea mai simpla metoda este aceea de a elimina glutenul din dieta timp de 2-3 saptamâni pentru a vedea care sunt consecintele. De retinut ca aceasta proteina are o durata de persistenta in organism foarte mare si poate dura luni si chiar ani pentru a fi eliminata complet. De aceea, cu cât dieta de eliminare este mai lunga, cu atât va fi mai bine. In cazul in care la reintroducerea glutenului in dieta persoana respectiva se simte mai rau sau daca se simte mai bine fara el, atunci glutenul este probabil o problema de intoleranta foarte serioasa in cazul sau.
Solutia radicala
Pentru a se obtine rezultate precise in urma acestei metode de testare este necesar sa se elimine complet glutenul din dieta pe o perioada de timp determinata. Eliminarea completa a glutenului din dieta inseamna, fireste, sa fie eliminat suta la suta, nu partial. Chiar si urme de gluten din produsele contaminate cu aceasta proteina sau din medicamente pot fi suficiente pentru a provoca o reactie imuna la nivelul organismului.
In acest caz, „regulile” sau mai bine zis obiceiurule alimentare de genul mâncatului in oras, si nu acasa reprezinta o conceptie complet gresita. Un articol publicat in anul 2001 mentiona ca persoanele care sufera de intoleranta la gluten si care consuma totusi gluten o singura data pe luna sufera de un risc de deces mai mare cu 600%!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii