Prezent atât in Vechiul cât si in Noul Testament, Muntele Maslinilor este de fapt un sir de coline la est de orasul Ierusalim de care este despartit prin Valea Codrilor-Chedron. Desi numit in mod traditional „munte” are o inaltime maxima de 883 de metri fiind cunoscut si ca Eleon. Este un reper important in religiile iudaica, musulmana si crestina, drept care aici exista numeroase biserici si un cimitir evreiesc. In trecut era acoperit de diumbrava de maslini de unde si principala sa denumire.
Muntele este pomenit pentru prima oara in vechiul Testament când regele David, fugind dn Absalon s-a refugiat aici si tot aici Zaharia a prorocit sfâsitul inevitabil. Mentionat ca loc sfânt, este legat in mod deosebit de ultima perioada din viata Mântuitorului. De-a lungul drumului ce trece de la Ierihon prin Muntele Maslinilor si-a facut Iisus intrarea triumfala in Ierusalim.
Nicaieri, in timpul misiunii sale, Iisus nu a petrecut atât de mult timp ca pe Muntele Maslinilor. Aici si-a sfatuit Mântuitorul discipolii, a facut previziuni escatologice, a rostit rugaciunea „Tatal Nostru” si, de pe una dintre cele 4 coline s-a inaltat la ceruri. In gradina de maslini, Gradina Ghetsimani, si-a rostit El ultima rugaciune, implorându-si Tatal Ceresc sa-l ajute sa suporte chinurile care vor urma si tot aici a fost arestat de centurionii adusi de Iuda.
Se spune ca o parte dintre maslinii de aici sunt cei de pe vremea lui Iisus si ca ei au fost martorii rugaciunii Sale. In Valea Chedronului, intre colina si zidurile orasului, se pot vedea mormintele profetilor datând din vremea celui de Al Doilea Templu, coloana Absalon si locul de vesnica odihna al lui Zaharia.
Foarte aproape de gradina de maslini se afla Mormântul Maicii Domnului. Conform traditiei crestine, Sfânta Fecioara nu a murit ci a fost adormita pentru eternitate si ridicata la ceruri pentru ca trupul ei sa nu fie supus degradarii pamântesti. Momentul este numit de Biserica „Adormirea Maicii Domnului” si cripta din interiorul bisericii este cunoscuta drept cripta Adormirii. Locul este in egala masura venerat de musulmani, in special de femei. In vecinatatea acestui sfânt asezamânt este Grota Tradarii cu piatra de pe care a fost ridicat Iisus de cei adusi de Iuda.
Lânga Gradina Ghetsimani se inalta Biserica Natiunilor, construita pe locul unde Iisus a petrecut o vreme cu ucenicii sai. In secolul al IV-lea exista aici o biserica bizantina care a fost distrusa de un cutremur. In secolul al XII-lea cruciatii au inaltat aici o capela dar si aceasta a fost parasita iar in locul ei a fost construita pe la initiativa calugarilor franciscani, Biserica Natiunilor sau Biserica Agoniei.
Constructia a fost inaltata intre 1919-1924 dupa proiectul arhitectului italian Antonio Berluzzi si a fost realizata prin constructia a 12 natiuni de unde si cele 12 calote ale sale. Stânca agoniei lui Iisus este inconjurata de un gard de fier forjat in forma de cununa de spini, iar altarul din fata ei este sculptat sub forma de cupa in memoria rugaciunii Mântuitorului: „Lasati cupa aceasta sa treaca de la mine”.
Pe locul in care Iisus i-a invatat pe ucenicii sai cea mai sfânta rugaciune a crestinitatii se afla biserica „Tatal nostru” renumita pentru faptul ca are textul inscris pe placi de piatra, in 62 de limbi, inclusiv in Braille.
Pot fi amintite de asemenea capela Inaltarii, Biserica „Domnului Felevit” sau „Domnul a Plâns”, o capela in forma de lacrima, sau Manastirea rusa inchinata Mariei Magdalena. Cel mai emblematic simbol al acestui loc sacru ramâne insa Rugaciunea lui Iisus in gradina Getsimani, o imagine iconica, intâlnita frecvent in poezie si artele figurative.
IRINA STOICA
Comentarii