Zeci de obiecte datând din secolul I au fost prezentate presei pe 19 martie, de Autoritatea pentru Antichitati din Israel, piese numarându-se printre descoperirile arheologice din ultimii ani care contribuie la o mai buna intelegere de catre istorici a vietii din vremea lui Iisus Hristos. Evenimentul a fost organizat cu ocazia apropierii sarbatorilor crestine de Pasti, sarbatoare care marcheaza Invierea lui Iisus dupa crucificare.
Printre vestigiile prezentate de Autoritatea israeliana, dupa cum aflam din prezentarea Agerpres, vestigii care au fost descoperite in zona Ierusalimului si in Galileea unde, potrivit traditiei, a trait Iisus, s-au aflat vase, ustensile de bucatarie, bijuterii, resturi de teascuri de vin, osuare cu inscriptii in ebraica si cuie utilizate la crucificari.
Dupa cum a explicat pentru AFP Gideon Avni, director al Departamentului de arheologice din cadrul autoritatii mentionate „in prezent putem descrie intr-o maniera foarte precisa viata de zi cu zi din acea vreme, de la nastere, trecând prin obiceiurile alimentare si calatoriile efectuate, pâna la moarte, cu ritualurile sale funerare”. Oficialul israelian a mai precizat ca „in ultimii 20 de ani am facut un salt in ceea ce priveste intelegerea stilului de viata al lui Iisus si al contemporanilor sai”, completând cu faptul ca „in fiecare saptamâna noi elemente sunt descoperite si ajuta la o intelegere mai buna a perioadei respective”. Autoritatea pentru Antichitati are o activitate fabuloasa: ea contribuie la conservarea a peste 1 milion de obiecte descoperite in urma sapaturilor arheologice, iar in fiecare an acestora li se adauga peste 40.000 de vestigii preluate de la aproximativ 300 de situri. „Pentru noi este esential sa intelegem foarte exact modul de viata din timpul lui Iisus, de la nastere pâna la moarte”, a mai explicat arheologul.
Autoritatea a prezentat presei si monede bizantine recent descoperite in timpul investigatiilor arheologice efectuate la ruinele unei cladiri utilizate de pelerinii crestini, in apropiere de Ierusalim. Cele noua piese datând din secolele IV-VII au fost gasite intr-un perete, ca si cum proprietarul lor ar fi incercat sa le ascunda, dupa cum sustine arheologul Annette Landes-Nagar. „Aceasta descoperire este o marturie a invaziei persane de la sfârsitul perioadei bizantine, care a condus la abandonarea acestui sit crestin”, a explicat Landes-Nagar, potrivit AFP, preluat de Agerpres.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii