Poate ca macar din când in când ar trebui sa ne gândim ca si multe dintre lucrurile pe care le trimitem la index ca fiind negative ascund in ele o atractie aparte, fara sa fie neaparat si patologice. De pilda, o localitate care a fost cândva plina de oameni, multi veniti de cine stie unde doar ca vizitatori, poate avea in profunzimea sa „decrepita” detalii deloc respingatoare. Important este, in primul rând, sa existe cineva care sa se ocupe realmente de pastrarea in timp a aerului de mister si insolit.
Marire si decadere
Altadata locul cel mai dens populat din lume (83,5 locuitori/km2), insula japoneza Hashima este astazi un loc abandonat care le da multora fiori de teama. A fost cândva un oras foarte dinamic, insa in decurs de numai 40 de ani toti locuitorii l-au parasit, lasând timpul sa „lucreze” asupra lui incet si sigur, iar vegetatia salbatica sa puna stapânire peste tot. La inceputul secolului 19, aceasta insula, cunoscuta in Japonia si sub numele Gunkanjima, era inca nelocuita. La sfârsitul aceluiasi veac, Mitsubishi a curatat-o si a decis sa instaleze acolo mâna sa de lucru, in special pe minerii care lucrau in extractia de carbune. Astfel, pâna in anii 1930 Hashima a prosperat si s-a extins pâna la proportiile actuale, devenind o insula semiartificiala.
Dezvoltarea a continuat pâna in anii 50–60 ai secolului trecut, când peste 5.000 de oameni locuiau permanent pe numai 6,3 hectare de uscat. Dar crizele petrolului si carbunelui din anii 70 au marcat declinul insulei, care in 1974 era complet abandonata. Pâna la finele anilor 2000 a fost interzisa publicului, când a fost redeschisa, dupa ce s-au efectuat importante lucrari de amenajare.
„Cuirasatul” si agentul 007
Hashima seamana cu un cuirasat, de unde si supranumele Gunkanjima („Insula-cuirasat”), dar cu unul devenit spectrul imens al unei vechi batalii urbane. Lunga de 480 metri si lata de 160 metri, ea se situeaza la numai 15 kilometri de orasul cu destin tragic Nagasaki, gazduind vestigiile primelor mari constructii de beton japoneze. Vizitatorul ei are senzatia aproape fizica a trecerii prin zona a celor patru cavaleri ai Apocalipsei, dar nu poate sa nu constate paradoxul coexistentei terifiantului cu frumosul. Nu intâmplator, aici s-a stabilit resedinta secreta a rivalului agentului 007 din episodul seriei James Bond „Skyfall”.
Ideala pentru desenarea unui decor natural pentru filmele despre dezastre planetare, Hashima ii seduce in mod particular pe internauti. In acelasi timp, turismul a explodat, efectiv aici: numai in 2011, peste 300.000 de persoane au vizitat-o in mod organizat, intr-un circuit ghidat de 3 ore, din care numai o ora pe insula. E o atractie profund umana, care exprima perfect ideea de fascinatie a catastrofei, a decrepitului, asimilata cumva cu insusi destinul nostru implacabil.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii