Aceasta „uzina” a organismului nostru – ficatul – are un rol-cheie in ceea ce priveste sistemul digestiv al organismului. Tot ceea ce mâncam, bem, medicamentele pe care le luam trec prin ficat. In plus, acest organ are o multime de functii importante pentru sanatate, printre care si aceea de a elimina toxinele din organism. El transforma nutrientii din alimentele pe care le consumam in componente esentiale pentru fluxul sanguin, stocând vitaminele si mineralele si producând proteine si enzime pentru a mentine un nivel normal al hormonilor. Sa nu uitam nici ca ficatul ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva infectiilor si produce bila, care contribuie la digerarea lipidelor. Dar, pentru ca acest organ sa functioneze corect si sa ne ajute sa ne pastram sanatatea, alimentatia naturala este foarte importanta.
Usturoiul este un super-aliment, lucru recunoscut de toata lumea. Beneficiile pe care le prezinta usturoiul pentru ficat provin din faptul ca el contine elemente care activeaza enzimele responsabile de eliminarea toxinelor din organism. In plus, usturoiul contine alicina si seleniu, doi nutrienti importanti care au rol de protectie in cazul anumitor probleme ce pot aparea la nivelul ficatului.
Legumele cu frunze verzi, precum salata verde, spanacul, leurda etc. prezinta capacitatea de a neutraliza metalele, produsele chimice, precum si pesticidele prezente deseori in alimentatia noastra. Acestea actioneaza ca un mecanism de protectie pentru ficat, asa ca, mai ales ca ne aflam in plin sezon al acestora, ar fi pacat sa nu consumam salate preparate acasa, delicioase si totodata benefice pentru functia de detoxifiere a ficatului.
Avocado curata ficatul. Daca vrem ca ficatul sa functioneze in parametri optimi, trebuie sa consumam minimum doua fructe de avocado pe saptamâna. Includerea fructului de avocado in dieta ajuta organismul sa produca un antioxidant de care ficatul are nevoie pentru a filtra substantele daunatoare. In plus, avocado mareste capacitatea ficatului de a se repara singur.
Grepfrutul face parte din categoria citricelor cu un continut ridicat de vitamina C, vitamina A, fier, potasiu etc. Putem consuma acest fruct si sub forma de suc pentru ca ajuta la eliminarea toxinelor si detine proprietati antioxidante.
Atentie! Persoanele care au probleme cu ficatul ar trebui sa evite anumite alimente, printre care: ouale, carnea procesata, brânzeturile fermentate care duc la aparitia gazelor si balonarii, alimentele foarte sarate, dulciurile, prajiturile pe baza de margarina, condimentele piperate, fructele oleaginoase, muraturile, sosurile de maioneza sau sosurile preparate cu foarte multe condimente si bauturile alcoolice.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii