• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 5 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 5 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Postul de dinaintea ospatului

Postul de dinaintea ospatului

18 martie 2004
in Consultatii fara plata
A A

          Dincolo de semnificatia înscrisa în traditia crestina, postul este un aliat al sanatatii. „Rigorile” dietei alimentare, bazata în general pe produse de origine vegetala, sunt departe de a fi.

          Dincolo de semnificatia înscrisa în traditia crestina, postul este un aliat al sanatatii. „Rigorile” dietei alimentare, bazata în general pe produse de origine vegetala, sunt departe de a fi… o cazna, un sacrificiu – cum sunt tentati gurmanzii sa le considere -, ele sunt mai degraba o cura de purificare si revitalizare. Iar postul Pastelui este din acest punct de vedere mai mult decât binevenit: organismul, saracit în timpul iernii de vitamine si minerale, îngreuiat de alimentele nu prea variate „din camara”, obosit de-atâta stat în spatii închise, are prilejul sa se dezintoxice, sa se revigoreze. Cura de dezintoxicare prin post este si poate fi perceputa de oricine ca o rupere a monotoniei instaurate de obiceiurile alimentare ale fiecaruia. Marii mâncatori de carne, de exemplu, trebuie sa uite câteva saptamâni de hrana lor preferata, de care, de ce sa nu recunoasca, din când în când se mai plictisesc. Cei care ar mânca oua dimineata, la prânz si seara, de asemenea, ar trebui sa renunte o perioada. Amatorii de lactate preparate sub toate formele, la fel. Si atunci, ce ne mai ramâne? Destul de multe alte alimente, care tocmai ca nu fac parte de obicei din meniul zilnic, pot fi acum încercate si, de ce nu?, adoptate pe termen lung.
          Carnea poate fi înlocuita cu soia. Este planta considerata luceafarul alimentatiei vegetale, care, împreuna cu orezul, constituie de mai bine de 2000 de ani hrana de baza a popoarelor din estul si sud-estul Asiei, unde consumul de carne, lapte si oua este scazut. Proteinele din soia sunt comparabile cu cele din carne din punct de vedere nutritiv, astfel încât le pot înlocui complet. Este un aliment cu mare valoare nutritiva si de aceea nu e indicat sa se consume în portii excesive. Altfel spus, este un produs deosebit de hranitor, pregatit cu pricepere si fantezie poate fi un fel apetisant de mâncare, dar nu face parte din categoria celor numite în mod obisnuit „usoare”.
          Laptele poate fi înlocuit cu soia. Cele doua produse sunt similare prin continutul în proteine si factori nutritivi, diferenta fiind însa legata doar de faptul ca laptele de soia e mai putin bogat în calciu, vitaminele A si D. De aceea, persoanelor care consuma în mod obisnuit doar lapte de soia li se recomanda sa caute si alte surse de calciu, mai ales daca e vorba de femei însarcinate si de adolescenti. În comert exista însa si lapte de soia îmbogatit cu calciu, vitaminele A, D, B12, ceea ce-l transforma într-un aliment complet.
          Brânza poate fi înlocuita cu cea vegetala. Cu siguranta, nu se poate gasi nici un fel de asemanare între gustul brânzei de oaie, de burduf sau topite si cel al brânzei de soia – numita Tofu -, dar daca o acceptam ca pe o noutate culinara, admisa în perioada de post, s-ar putea sa-i gasim si savoarea. Indiferent de gusturi, un lucru e cert: e bogata în proteine si are marele avantaj ca nu contine colesterol sau grasimi animale, ceea ce permite organismului sa intre într-un proces de… degresare.
          
          Legumele contra carnii
          
          Imediat ce primavara da primele semne firave ca e pe aproape, nevoia de cruditati, care ne invadeaza, pare inexplicabila. Ne-am saturat de gogonele, gogosari murati, varza acra si alte asemenea alimente „de iarna” si vrem salate de verdeturi proaspete. Organismul resimte de fapt lipsa acidului folic (necesar în formarea globulelor rosii din sânge), magneziului, fierului si altor minerale, provitaminei A etc., prezente în zarzavaturile cu frunza verde (salata, patrunjel, laptuca, andiva, papadie etc.) si în cele „colorate” (morcov, ridiche, rosie, sfecla rosie, ardei rosu etc.). Asezonata cu putin ulei de masline si câteva picaturi de lamâie, salata poate constitui o „gustare” neobisnuita de la ora 10 sau „un fel” al mesei de prânz la care se mai adauga unu-doua snitele de soia. Daca tot ne gândim la un prilej de dezintoxicare, ideal este ca adaosul de sare sa fie cât mai putin posibil sau inexistent, aceasta putând fi înlocuita cu unele condimente „blânde”: frunze de marar, patrunjel, telina, tarhon. Cartofii fac si ei parte din alimentele de post, dar de preferat pentru sanatate sunt cei copti la cuptor sau fierti, nu prajiti!
          
          Fructe, fructe si fructe
          
          Teama de a nu saraci organismul de proteine în timpul „privarilor” de la alimentele de tot felul poate fi risipita de consumul de fructe uscate oleaginoase, veritabile surse de proteine, acizi grasi nesaturati cu o valoare biologica deosebita si minerale, în special calciu si fier. E vorba de nuci, migdale, arahide etc., care au totodata meritul de a contribui semnificativ la scaderea colesterolului sangvin. Fructele dulci uscate (stafide, mere, pere, caise, curmale, prune) ofera la rândul lor zaharuri naturale foarte energizante, regleaza tranzitul intestinal si elimina toxinele din aparatul digestiv. Ca întotdeauna, fructele proaspete au rol de vedete, fie ca sunt consumate ca atare, fie sub forma de suc (recomandabil sa se bea cu o ora înainte de fiecare masa principala). În aceasta perioada de revitaminizare si remineralizare a organismului, ideal este sa se consume cel putin 1-2 citrice pe zi (portocala, mandarina, grapefrut sau lamâie), foarte bogate în vitamina C, cu rol antioxidant. De asemenea, 2-3 mere pe zi sunt mai mult decât binevenite pentru ca acest fruct se combina bine cu orice alt aliment, contine fibre vegetale, este usor digerabil si totodata nutritiv. Cina, desi unora li se poate parea insuficienta, se poate reduce la o salata de fructe si câtiva biscuiti.
          

ShareTweet
Articolul precedent

Crap cu rosii la cuptor

Urmatorul Articol

Tartine cu sardele si masline

Articole Similare

Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Urmatorul Articol

Tartine cu sardele si masline

Pasta de peste proaspat

Ciorba de peste

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 30 iunie – 6 iulie 2025

30 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Dispuneti de multa energie care îmbunatateste si extinde lucrurile, motiv...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.