Prima masa a zilei, cea de dimineata, ar trebui sa fie si cea mai serioasa, in sensul ca trebuie pregatita pentru a intruni toate conditiile de calitate, de aport energetic, de cantitate, de combinatii intre alimente si asa mai departe. Nu e deloc simplu de realizat „ca la carte” acest lucru, iar adevarul este ca putini sunt cei ce pot afirma cu toata convingerea ca respecta cu sfintenie regulile formulate de nutritionisti.
Iata un detaliu edificator: exista alimente incluse in micul-dejun care pot acoperi necesarul zilnic de anumite componente pentru o durata mult mai mare de cinci-sase ore, pana la masa de pranz. Sa luam, de pilda, partea lichida a meniului matinal: ceai, lapte, suc natural de fructe, iaurt, dar nu numai acestea.
Se prea poate ca o doza de hrana si de sa-natate neasteptat de mare sa ti-o furnizeze deloc neglijabila cacao, foarte mult apreciata pe mapamond, in special in randul populatiilor precolumbiene din America de Sud. Cacaua este cea mai bogata sursa de antioxidanti polifenoli, cu efecte cardioprotectoare extraordinare. Acum cateva mii de ani, cand a fost „domesticita” pornindu-se de la o specie de arbore salbatic, oamenii o consumau in bauturi simple, neindulcite, preparate cu apa.
In zilele noastre, ciocolata neagra este cel mai sanatos produs dintre dulciurile pe care nutritionistii ni le recomanda, referindu-se la acele sortimente cu un continut de cacao de minimum 70%. Cu toate acestea, astfel de produse au un adaos de zahar si cantitate de calorii care ne impiedica sa ne bucuram pe deplin de beneficiile pe care cacaua le are asupra sanatatii.
Locuitorii din Guatemala au descoperit o metoda simpla si eficienta de a savura la maximum proprietatile terapeutice ale pudrei de cacao. Acestia beau „cacao calda”, preparata cu apa fierbinte; fara lapte, fara zahar. Ingrediente necesare: 2 linguri de cacao; 1 cana de apa fierbinte. Ingrediente optionale: 1/2 lingurita de scortisoara; 2 lingurite de zahar brun sau miere; 1 lingura de lichior. Mod de preparare. Puneti pulberea de cacao (plus zaharul, mierea si scortisoara, daca folositi) intr-o cana. Turnati putina apa rece si amestecati cu o lingurita, pana cand ingredientele se omogenizeaza si se transforma intr-o pasta. Turnati peste ele apa fierbinte si amestecati. Beti aceasta cacao calda dimineata, in loc de cafea. Daca nu puteti renunta la cafea, beti cacaua calda mai tarziu, pana in ora 14.00. Puteti inlocui cacaua cu pudra de roscove (carob); preparatul rezultat este la fel de bogat in antioxidanti, iar praful de roscove se gaseste in magazinele de produse naturiste.
Beneficiile acestei bauturi sunt multiple. De altfel, cacaua reprezinta unul dintre numeroasele miracole ale naturii, fiind considerata „titanul tuturor superalimentelor” nou-cercetate de oamenii de stiinta. Unii spun chiar ca, dupa apa, ea este cea mai sanatoasa substanta pe care o putem ingera. Cacaua contine peste 700 de compusi cunoscuti, in special antioxidanti. Pentru cine nu cunoaste acest amanunt: antioxidantii sunt compusi pe care plantele ii fabrica pentru a preveni distrugerea prematura a propriilor celule, cauzata de expunerea la caldura, lumina, aer, starea vremii, umiditate si temperaturi extreme. In corpul nostru, multi dintre acesti compusi previn deteriorarea celulelor, imbatranirea prematura si numeroase boli.
Pulberea de cacao este foarte bogata in polifenoli, un grup de antioxidanti protectori, regasiti si in vinul rosu si in ceaiul verde. Acestia au o influenta benefica indeosebi asupra sistemului cardiovascular: – reduc riscul de infarct si accident vascular cerebral (AVC); – scad tensiunea arteriala si combat hipertensiunea arteriala; – scad colesterolul; – relaxeaza vasele de sange; – subtiaza sangele; – impiedica formarea de cheaguri.
De asemenea, un interes aparte al cercetatorilor s-a axat asupra flavonolilor din cacao – compusi naturali ce protejeaza celulele corpului de distrugerea prematura si reduc riscul de boli mortale. Polifenolii din cacao isi exercita efectul cardioprotector in doua moduri: reduc oxidarea colesterolului „rau” (principalul factor al bolilor coronariene – infarctul si atacul vascular cerebral) si previn ateroscleroza.
Cacaua are, totodata, un efect anticoagulant asemanator celui al aspirinei. Chiar si o cantitate mica de cacao poate reduce colesterolul din sange si tensiunea arteriala. Consumul regulat al acestei bauturi s-a dovedit util in imbunatatirea functiei generale a venelor si arterelor. Cacaua calda este, de asemenea, un tonic foarte bun pentru psihic, alungand depresia si imbunatatind considerabil dispozitia. Alte alimente bogate in valorosii antioxidanti care protejeaza sistemul cardiovascular sunt: ceapa, merele, ceaiul verde si vinul rosu.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii