Aflata in satul Calugari, comuna Carpinet din judetul Bihor, Manastirea Izbuc, avand obste de calugari, are hramurile „Adormirea Maicii Domnului” si „Izvorul Tamaduirii”.
Numele satului „Calugari” indica existenta unei vechi activitati monahale pe aceste meleaguri. Monahii si credinciosii din zona au apreciat calitatile unui izvor aflat in apropiere. Apa acestuia, considerata vindecatoare iesea la suprafata, izbucnea la anumite intervale, de unde si denumirea manastirii.
In anul 1924, savantul Simion Mehedinti, impreuna cu un grup de studenti si cercetatori din Bucuresti, a vizitat locurile. Cu totii au ramas fascinati de frumusetea izvorului devenind constienti de valoarea lui sacra. De aceea savantul s-a adresat episcopului Roman Ciorogariu – primul episcop ortodox al Oradei dupa 1918 – propunandu-i intemeierea unei manastiri in zona respectiva. Ideea a fost primita cu bucurie si episcopia a inceput demersurile necesare.
Infiintata in 1928. manastirea cuprindea initial un mic paraclis de lemn cu hramul „Izvorul Tamaduirii”, chilii si o staretie.
Biserica de zid a fost construita in 1930 cu ajutorul obstii manastirii. Este in forma de cruce, joasa dar foarte spatioasa. Catapeteasma este simpla dar stranele sunt sculptate. Nu are pridvor si prezinta o turla infundata pe naos. Intrarea se face printr-o usa de lemn simpla, in doua canaturi si acoperisul este din tabla de culoare alba.
In 1954 asezamantul se imbogateste cu o bisericuta din lemn din secolul al XVII-lea, adusa din curtea tribunalului din Beius. Construita in 1696, are hramul „Adormirea Maicii Domnului”, este in forma de nava pe fundatie de bolovani de piatra. Este impartita in Altar, naos si pronaos iar intrarea intre naos si pronaos se face prin trei deschideri aflate intre stalpi de lemn. Toate ferestrele sunt simple, aproape patrate, iar in biserica se intra printr-o usa de lemn, sculptata in exterior. Biserica are o turla de forma piramidala pe pronaos iar acoperisul este de sindrila si pardoseala din lemn.
Paraclisul este o constructie din bolovani de piatra in forma dreptunghiulara si a fost ridicat in 1989 pe cheltuiala credinciosilor. Altarul este de forma dreptunghiulara iar naosul si pronaosul formeaza o singura incapere. Catapeteasma si mobilierul sunt din lemn sculptat iar in exterior peretele din nord este lipit de cladirea pentru chilii iar pe cel din sud sunt firide mici cu imagini in mozaic. La intrare in stanga usii este realizata icoana Maicii Domnului cu Pruncul iar in dreapta cea a lui Iisus Hristos.
La 40 metri in deal, in fata bisericii se afla clopotnita si tot pe deal a fost construita o cladire moderna, etajata, cu cerdac.
IRINA STOICA
Comentarii