Despre anorexie am mai scris in „Magazin”, mai ales ca in ultimele luni subiectul a revenit frecvent in discutie, din cauza mortii unor manechine celebre, anorexice. Din aceeasi „familie” de boli face parte si ortorexia. A dori sa mananci sanatos reprezinta un lucru bun si in mod natural ar trebui sa se afle in atentia fiecaruia dintre noi. Dar cand aceasta preocupare deviaza catre obsesie, deja putem vorbi despre o maladie.
Persoanele ortorexice, asa cum arata si numele bolii, au permanent in minte ideea de a se hrani „drept”, de a avea pe masa exclusiv alimente considerate sanatoase. Acesti indivizi pot de pilda sa petreaca cel putin trei ore pe zi gandindu-se la ceea ce-si vor pregati sa manance, astfel incat mancarurile respective sa fie cu-adevarat de folos pentru sanatatea lor, renuntand fara ezitare la produsele preferate, dar si resimtind un puternic sentiment de vinovatie, la cea mai mica deviere de la „regula”.
Nu sunt preocupari estivale pentru a mai da jos ceva din tesuturile adipoase, ca subiectul sa poata imbraca fara retinere noul costum de baie, ci e un gen de autosupraveghere impinsa la extrem. Aceasta tulburare de comportament alimentar a fost descrisa de medicul american Steven Bratman, in anii 1990, el insusi obsedat de „nebunia” mancatului sanatos: tulburare atat de agresiva, incat medicul refuza sa consume legume recoltate cu mai mult de 15 minute inainte de prepararea mesei, mesteca fiecare inghititura de cel putin 50 de ori si nu se ridica niciodata satul de la masa!
Cazurile similare se inmultesc, dupa cum afirma specialistii, care sustin ca se intalnesc tot mai multi ortorexici autoizolati intr-un gen de disciplina sectara. Problema principala este ca de obicei aceste persoane nu merg la medic. Mania calitatii alimentatiei poate deveni apasatoare, deseori tulburand viata cotidiana. Unii indivizi devin ortorexici deoarece, fiind supraponderali, considera ca-si vor rezolva astfel problema kilogramelor in plus.
Atitudinea se explica si prin abundenta mesajelor legate de nutritie, uneori contradictorii. A manca „drept” nu e departe de a merge drept, iar aici avem de-a face cu un veritabil puritanism alimentar, o reflectare fidela a obsesiei societatii de azi, avida de perfectiune si de viata eterna. Partea buna e ca (si) aceasta boala se poate vindeca, specialistul cel mai competent fiind psihoterapeutul.
Zece intrebari pentru a afla daca tindeti spre ortorexie
Pentru a nu ajunge totusi in situatia de a apela la ajutorul medicului, specialistii ne propun un test simplu, pentru a ne stabili singuri tendintele obsesive spre o alimentatie suta la suta echilibrata si sanatoasa. Va propunem sa va autoevaluati si dumneavoastra, raspunzand cu DA sau nu la intrebarile de mai jos.
– Petreceti mai mult de trei ore pe zi, gandindu-va la regimul dv. alimentar?
– Va planificati mesele cu mai multe zile inainte?
– Valoarea nutritiva a alimentelor dv. e mai importanta decat placerea de a le simti gustul?
– Calitatea vietii dv. s-a degradat o data cu imbunatatirea alimentatiei?
– Ati devenit recent mai exigent(a) cu dv. insiva?
– Amorul propriu va este intarit de vointa de a manca sanatos?
– Ati renuntat la alimentele care va placeau, in favoarea celor sanatoase?
– Regimul dv. alimentar va bulverseaza existenta, indepartandu-va de familie, de prieteni?
– Aveti un sentiment de vinovatie daca se-ntampla sa nu va respectati regimul de hranire?
– Va ganditi cu atentie sa va controlati, atunci cand mancati sanatos?
– Daca ati raspuns cu DA la 4-5 Intrebari, sunteti prea preocupat(a) de „mancatul sanatos” si deci manifestati tendinte ortorexice. Trebuie sa gasiti imediat calea de a reveni la un comportament alimentar normal.
– Daca ati raspuns cu DA la mai mult de 5 Intrebari, deja ati deviat catre puritanismul alimentar, asa ca veti scapa de obsesie doar apeland la un specialist.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii