Asezat la confluenta Ronului cu Saônul, Lyonul e unul dintre cele mai mari orase din Franta. Intemeiat de romani, a purtat initial numele Lungdunum si a devenit apoi un important centru comercial si economic. Sunt vestite atelierele de tesut, Lyonul fiind in Evul Mediu un oras al matasii dar si delicatesele culinare ce au facut din el capitala gastronomiei frantuzesti.
Construit in mare parte in spirit renascentist, etaleaza o multime de palate si catedrale, adevarate bijuterii arhitectonice. Exista multe elemente specifice acestui ora. Pe langa peretii pictati si renumitele „trabules”, pasaje acoperite, aici au luat nastere papusile Guignol, in urma cu doua secole, un teatru-satira ale carui idei s-au raspandit nu doar in intreaga tara ci in intreaga lume.
Lyonul este cunoscut insa mai ales ca un oras verde, un oras in care circa 20000 de arbori se aliniaza de-a lungul strazilor si parcurilor. Peluzele inierbate, multime florilor, parcurile mai mari se intind pe kilometri intregi pornind dinspre Dealul Soldatilor. Locuitorilor le plac spatiile verzi si doresc tot timpul sa le improspateze.
De aceea au lansat programul intitulat „natura in Lyon”, bazat pe imbogatirea orasului cu noi specii de copaci si plante, sau cu unele plante folosite cu secole in urma si uitate poate de locuitori. S-a urmarit de asemenea inlaturarea copacilor bolnavi sau prea batrani si inlocuirea lor cu specii tinere si viguroase.
Proiectul a urmarit infrumusetarea tuturor parcurilor orasului. Printre aceste minuni de verdeata trebuie sa le amintim pe cele care fac mandria locuitorilor. Traseele Petrache, create in 1976, sunt imense gradini suspendate deasupra centrului cu acelasi nume, terase de unde ti se ofera o splendida vedere a orasului.
Gradinile Chartreux, care, dupa cat se pare, au fost create de fratii Bülher, in 1855, arata ca o cascada de flori in terase curgand de pe dealul care margineste Saônul legandu-l de platoul Croix-Rousse. De aici se infatiseaza privirii panorama Saônului. Parcul cunoscut sub numele de „Capul de aur” este numit astfel dupa o legenda care spune ca aici a fost gasita o comoara, o gramada de aur, in care se afla si un urias cap al lui Hristos.
Gradina a fost desenata tot de fratii Bülher si acopera o suprafata de peste 120 de hectare. Este faimoasa mai ales prin cele 60000 de tufe de trandafiri care in fiecare an isi imprastie mireasma si constituie atractia nu doar al turistilor ci si a tuturor celor care intra aici. Aflat in mijlocul orasului, parcul are alei linistite foarte dragi amatorilor de jogging sau de plimbari departe de poluarea marelui oras.
Gradina botanica expune 3500 de specii de plante pe o suprafata de circa noua hectare sau in sera de 5000 mp. Gradina zoologica adaposteste 250 mamifere, 400 pasari si 80 de reptile. Printre aceste parcuri minunate trebuie amintite si cele din jurul bisericilor si muzeelor printre care un loc de frunte il ocupa Gradina Muzeului Saint-Pierre, Muzeul de Arta. Este un coltisor unde locuitorii gasesc calmul, pacea care le poate aminti Paradisul.
Este amenajata in curtile interioare ale unei foste manastiri si este impodobite cu frize si mozaicuri antice dar si cu statui de Carpeau, Rodin si Bourdelle. Nimic artificial si nimic fortat in aceste insule de verdeata care ar trebui sa dea mult de gandit edililor unor orase de la noi, cuprinsi de febra defrisarilor.
IRINA STOICA
Comentarii