• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
luni, 8 septembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
luni, 8 septembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Toxiinfectiile alimentare

Toxiinfectiile alimentare

7 august 2023
in Consultatii fara plata
A A

Toxiinfectiile alimentare reprezinta un real pericol pentru sanatate, în special în sezonul cald, mai ales la temperaturi mai mari de 25-30ºC. Zilele calduroase favorizeaza dezvoltarea microorganismelor în produsele alimentare, cu precadere în cele usor alterabile de origine animala (produsele de carne, lactatele, pestele etc.), care pot provoca toxiinfectii alimentare.

 Microorganismele respective se dezvolta în produsele alimentare care se pastreaza si se comercializeaza în conditii insalubre si cu încalcarea regimului termic de pastrare.

 Cauzele principale care au favorizat aparitia focarelor de toxiinfectii alimentare sunt: folosirea la prepararea alimentelor a materiei prime de origine animala infectate primar (oua, carne de pasare, carne de bovine si porcine), procurarea produselor alimentare infectate primar din piete, din locuri neautorizate sau din unitati comerciale specializate, dar în cadrul carora s-a constatat nerespectarea regulilor de igiena si conditiilor de comercializare si pastrare; organizarea unor evenimente (aniversari, nunti, petreceri etc.) la obiectivele de alimentatie publica, cu folosirea la prepararea mâncarii a materiei prime de origine animala contaminata microbiologic; nerespectarea procesului tehnologic de pregatire si pastrare a alimentelor etc.

 În contextul celor expuse, se solicita respectarea urmatoarelor reguli simple: – Spalati-va pe mâini înainte de a prelucra alimentele si în timpul prepararii lor. – Spalati-va pe mâini dupa ce folositi toaleta. – Spalati si dezinfectati toate suprafetele si ustensilele utilizate la prepararea hranei, de fiecare data când le folositi. – Protejati bucataria si zonele de gatit împotriva insectelor, parazitilor si animalelor. – Separati carnea cruda si fructele de mare de celelalte alimente. – Folositi echipamente si ustensile separate (cutite, tocatoare) pentru manipularea alimentelor crude. – Depozitati alimentele în cutii pentru a evita contactul dintre produsele crude si cele preparate. – Gatiti la foc alimentele cât mai bine, în special carnea, ouale si fructele de mare. – Supele, ciorbele si tocanitele trebuie fierte pentru a va asigura ca au atins 70ºC. (Când fierbeti carnea, asigurati-va ca zeama este limpede, si nu de culoare roz.) – Reîncalziti alimentele gatite la o temperatura cât mai mare, preferabil peste 60ºC.

 De asemenea: – Nu lasati alimentele gatite la temperatura camerei mai mult de 2 ore. – Refrigerati imediat alimentele gatite sau perisabile (de preferat sub 5ºC). – Pastrati alimentele gatite la peste 60ºC înainte de a fi servite. – Nu pastrati alimentele mult timp, nici chiar în frigider. – Nu decongelati alimente la temperatura came-rei. – Folositi apa potabila din surse sigure sau apa îmbuteliata. – Alegeti alimente proaspete si sanatoase. – Alegeti alimente procesate pentru a fi mai sigure, cum ar fi laptele pasteurizat. – Spalati bine fructele si legumele, în special daca le consumati crude. – Nu consumati alimentele dupa data de expirare.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Urmuz, pâlnia pe dos

Urmatorul Articol

Stari Most – semiluna de peste ape

Articole Similare

Consultatii fara plata

Surprinzatorul pepene verde

7 septembrie 2025

Aparut în publicatia Nutrients, un studiu american a relevat faptul ca persoanele...

Consultatii fara plata

Nu sariti peste micul dejun!

1 septembrie 2025

Pentru foarte multe persoane active fenomenul acesta nu constituie o noutate: daca...

Consultatii fara plata

Deformatie osoasa dureroasa

25 august 2025

Un cititor al revistei Magazin ne-a solicitat prezentarea celor mai importante aspecte...

Consultatii fara plata

Ceaiul si inima

18 august 2025

Majoritatea consumatorilor de ceai au convingerea ca acesta le aduce doar beneficii,...

Consultatii fara plata

O noapte de… cosmar!

11 august 2025

Sunt oare brânza si iaurtul, atunci când sunt consumate seara, o sursa...

Consultatii fara plata

Diabetul de tip 3

11 august 2025

„Diabetul de tip 3” nu reprezinta un termen recunoscut medical si nu...

Urmatorul Articol

Stari Most - semiluna de peste ape

In culisele istoriei

Bojnice, castelul desprins dintr-un basm

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

4 septembrie 476 – Detronarea împaratului roman, Romulus Augustulus

7 septembrie 2025

Anul 476 este considerat de multi istorici drept momentul în care s-a...

Citeste mai departe
Blitz

Jamie Lee Curtis – o actrita pentru toate anotimpurile

7 septembrie 2025

Cu un zâmbet inconfundabil si o energie care umple ecranul, Jamie Lee...

Citeste mai departe
Blitz

Festivalul scrisorilor

7 septembrie 2025

Cea de-a V-a editie a Festivalului Scrisorilor se va desfasura în luna...

Citeste mai departe
Femina Club

Gaina rasol

7 septembrie 2025

1 gaina, 23 litri apa, zarzavat de supa, o ceapa, 10 cartofi,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 8-14 septembrie 2025

7 septembrie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Este momentul prielnic pentru a stabili ce este mai important...

Citeste mai departe
Istorii

Cei mai incompetenti generali din Al Doilea Razboi Mondial

7 septembrie 2025

Au provocat înfrângeri prin gafele lor, si-au derutat propriile trupe, au dispretuit...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.