Toxiinfectiile alimentare reprezinta un real pericol pentru sanatate, în special în sezonul cald, mai ales la temperaturi mai mari de 25-30ºC. Zilele calduroase favorizeaza dezvoltarea microorganismelor în produsele alimentare, cu precadere în cele usor alterabile de origine animala (produsele de carne, lactatele, pestele etc.), care pot provoca toxiinfectii alimentare.
Microorganismele respective se dezvolta în produsele alimentare care se pastreaza si se comercializeaza în conditii insalubre si cu încalcarea regimului termic de pastrare.
Cauzele principale care au favorizat aparitia focarelor de toxiinfectii alimentare sunt: folosirea la prepararea alimentelor a materiei prime de origine animala infectate primar (oua, carne de pasare, carne de bovine si porcine), procurarea produselor alimentare infectate primar din piete, din locuri neautorizate sau din unitati comerciale specializate, dar în cadrul carora s-a constatat nerespectarea regulilor de igiena si conditiilor de comercializare si pastrare; organizarea unor evenimente (aniversari, nunti, petreceri etc.) la obiectivele de alimentatie publica, cu folosirea la prepararea mâncarii a materiei prime de origine animala contaminata microbiologic; nerespectarea procesului tehnologic de pregatire si pastrare a alimentelor etc.
În contextul celor expuse, se solicita respectarea urmatoarelor reguli simple: – Spalati-va pe mâini înainte de a prelucra alimentele si în timpul prepararii lor. – Spalati-va pe mâini dupa ce folositi toaleta. – Spalati si dezinfectati toate suprafetele si ustensilele utilizate la prepararea hranei, de fiecare data când le folositi. – Protejati bucataria si zonele de gatit împotriva insectelor, parazitilor si animalelor. – Separati carnea cruda si fructele de mare de celelalte alimente. – Folositi echipamente si ustensile separate (cutite, tocatoare) pentru manipularea alimentelor crude. – Depozitati alimentele în cutii pentru a evita contactul dintre produsele crude si cele preparate. – Gatiti la foc alimentele cât mai bine, în special carnea, ouale si fructele de mare. – Supele, ciorbele si tocanitele trebuie fierte pentru a va asigura ca au atins 70ºC. (Când fierbeti carnea, asigurati-va ca zeama este limpede, si nu de culoare roz.) – Reîncalziti alimentele gatite la o temperatura cât mai mare, preferabil peste 60ºC.
De asemenea: – Nu lasati alimentele gatite la temperatura camerei mai mult de 2 ore. – Refrigerati imediat alimentele gatite sau perisabile (de preferat sub 5ºC). – Pastrati alimentele gatite la peste 60ºC înainte de a fi servite. – Nu pastrati alimentele mult timp, nici chiar în frigider. – Nu decongelati alimente la temperatura came-rei. – Folositi apa potabila din surse sigure sau apa îmbuteliata. – Alegeti alimente proaspete si sanatoase. – Alegeti alimente procesate pentru a fi mai sigure, cum ar fi laptele pasteurizat. – Spalati bine fructele si legumele, în special daca le consumati crude. – Nu consumati alimentele dupa data de expirare.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii