De multi ani, transplantul de rinichi nu mai reprezinta o utopie, tara noastra situandu-se si ea printre cele unde procedeul se aplica cu succes, indiferent de varsta pacientului si de cea a donatorului, desi detaliile difera de la caz la caz. Astfel, o echipa de medici de la Spitalul „C.I. Parhon” si de la Spitalul de pediatrie „Sfanta Maria”, din municipiul Iasi, a efectuat un transplant renal de la mama la fiica, interventia fiind al douazecilea transplant de rinichi efectuat în 2017 de medicii ieseni; un numar nu neaparat „spectaculos”, dar salvator al tot atator vieti pretioase.
Ionut Nistor, purtatorul de cuvant al Spitalului „C.I. Parhon”, a declarat ca o mama a decis sa salveze viata fiicei sale, în varsta de 11 ani, dezvoltata necorespunzator, donandu-i un rinichi. Din cauza bolii, minora cantarea doar 21 de kilograme si arata ca un copil de 5 ani. Ea a fost diagnosticata cu insuficienta renala în ultimul stadiu si nu se mai putea face nimic pentru a fi tratata. „Solutia era fie efectuarea dializei, transplantul renal. Pe viitor, viata copilului va decurge aproape normal, speram noi, cu acest rinichi primit de la mama. Credem ca este important ca atunci cand sunt mici semne, sa mergem la doctor (…), sa ne facem analizele pentru ca, din pacate, bolile de rinichi nu dor, insuficienta renala nu doare”, a afirmat dr Nistor.
Conform medicilor, acesta a fost cel mai complex caz (transplant de la adult la copil) cu care s-au confruntat pana acum. Ei au mentionat ca „ este unul dintre acele momente magice în medicina, alaturi de nastere, în care un bolnav devine sanatos sau aproape sanatos, începe sa fie din nou activ, inserat social. Este o renastere.”
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii