Multi dintre noi intuiesc, la modul general, ca intre starile depresive si alimentatie este o legatura destul de importanta: fie si numai proverbiala pofta de mancare ori, dimpotriva, respingerea totala a hranei, dupa caz, atunci cand ne loveste (si nu stim de unde) acea tristete profunda, renuntarea la orice, pesimismul si „sfarseala” caracteristice depresiei. Desi in realitate depresia nu depinde de un singur factor, o dieta potrivita reprezinta primul pas si cel mai eficient in a o preveni, dar si in tratarea cazurilor usoare. De multe ori, lipsa vitaminelor, a mineralelor si a acizilor grasi poate cauza sau poate contribui la aparitia depresiei.
Portia de fericire de la malul marii
Cercetatorii spanioli de la universitatile din Las Palmas si Navarra au studiat un grup de 10.084 de persoane pe parcursul a 4 ani si au descoperit ca indivizii care au urmat o dieta de tip mediteranean au fost cu 30% mai putin predispusi catre depresie. Un studiu similar s-a efectuat si in Marea Britanie, iar rezultatele au fost asemanatoare. Este foarte posibil ca o combinatie a acizilor grasi Omega-3 cu grasimi nesaturate, cu antioxidantii ce provin de la ulei de masline si nuci, dar si cu grupul de vitamina B care provine din dieta mediteraneana sa aiba un efect protector impotriva depresiei, apreciaza coordonatorii studiului realizat in Spania.
Studiile au aratat, de asemenea, ca exista o legatura puternica intre aparitia depresiei si nivelul scazut de seleniu din corp. Cerealele, carnea, ouale si nucile sunt cele mai importante surse de seleniu. Cantitatea zilnica recomandata este de 0,06 mg pentru femei si 0.07 mg pentru barbati. Acizii grasi care pot fi gasiti in peste sunt esentiali pentru sanatatea inimii, a creierului, dar si pentru sanatatea mintala. Omega-3 si Omega-6 sunt nutrienti ce nu pot fi produsi de organism si-atunci unicul mod de a obtine o cantitate adecvata este o dieta bogata in peste gras, precum tonul, macroul, dar care sa includa si seminte de dovleac.
De favorizat, de evitat…
Unele studii au aratat ca exista o stransa legatura intre un nivel scazut al grupului de vitamine B si unele „probleme metalice”. Acidul folic, una dintre vitaminele grupului B, este esential in prevenirea depresiei, cercetatorii dovedind ca un nivel scazut al acestuia poate reduce chiar si eficienta medicamentelor antidepresive. Alimentele bogate in acid folic sunt legumele verzi si fasolea. Insa consumul anumitor alimente nu reprezinta totul, ci apar (si in aceste situatii) si unele interdictii. Asadar, ce ar trebui sa evitati? Mai intai de toate, alcoolul. Bauturile alcoolice pot amplifica starile emotionale si pot agrava astfel depresia. De asemenea, deloc de mirare, cafeaua si ceaiul negru iti dau energie pe moment, insa dupa ce efectul dispare, nivelul energiei scade instantaneu. Daca beti cantitati mari de cafea, va veti simti anxiosi si irascibili, ceea ce poate accentua simptomele depresiei. Lucruri asemanatoare se intampla si cu dulciurile. Alimentele bogate in zahar ofera o stare de bine, dar numai pentru o scurta perioada de timp. Pe de alta parte insa, efectele negative ale acestor dulciuri asupra sanatatii noastre nu pot fi neglijate.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii